Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε την ένταξη της Κρήτης, στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.
Το νησί μας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Ειδικών που μας επισκέφθηκαν πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026».
Πρόκειται για μια εξέλιξη με ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς η ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, ισχυροποιεί την διακριτή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή δια-μορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.
Μια ταυτότητα με ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρισκόταν επί αιώνες κρυμμένα στην κρητική γη και ήρθαν στο φως μέσα από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις. Και ταυτόχρονα μια ταυτότητα, προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας, συνιστά ένα ιδιαίτερο στοι-χείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης
«Η τιμητική απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, για την ανακήρυξη της Κρήτης, ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώ-πης για το 2026, συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Μια εξέλιξη που μας κάνει υπερήφα-νους», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωσή του.
«Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε. Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας», δήλωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φωτιά στην Αττική: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Χωρίς ενιαίο μέτωπο η πυρκαγιά
Φωτιά στην Αττική: Θρήνος για την 65χρονη που κάηκε μέσα σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου