Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Έτσι θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Image
αρχιεπίσκοπος ειρηναίος
 clock 12:10 | 03/12/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Για “ιστορική απόφαση” της Εκκλησίας της Κρήτης, έκανε λόγο ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος Ξενάκης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την απαλλαγή του πρώην πλέον Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ Ειρηναίου, από τα καθήκοντά του, λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Όπως ανέφερε ο Επίσκοπος Κνωσού, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κκ Ειρηναίος με τις διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου να εντείνονται κατόπιν της κήρυξης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου εν χηρεία.

Από τους τρεις Μητροπολίτες που θα προταθούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα επιλέξει τον διάδοχο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο στην Κρήτη.

Να θυμίσουμε ότι, επίσημα, το ενδιαφέρον τους θα εκφράσουν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου. κκ Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος και Κισσάμου και Σελίνου, κκ Αμφιλόχιος.

 

Πώς φτάσαμε στην κήρυξη εν χηρεία του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

 

Το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr μέσα από εκπομπές και ρεπορτάζ σας ενημέρωσαν πρώτα για τις κρίσιμες εξελίξεις.

Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κρήτης πύκνωναν και η συνέντευξη του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης – Επισκόπου Κνωσού κ.Πρόδρομου Ξενάκη στο Ράδιο Κρήτη στις 12 Οκτωβρίου πιστοποίησαν την πολύ σοβαρή κατάσταση της υγείας του κ.κ. Ειρηναίου

Δυο ημέρες μετά στις 14 Οκτωβρίου το Ράδιο Κρήτη και το ekriti ενημέρωσαν για την ενεργοποίηση το τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και συγκεκριμένα την ενεργοποίηση της Παραγράφου 2 του Άρθρου 39 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης που ορίζει ότι, άμεσα, τρεις γιατροί, παρουσία του προέδρου των Πρωτοδικών Ηρακλείου, θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί για εκείνον στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης προκειμένου να αποφανθούν εάν ο Σεβασμιότατος έχει τη δυνατότητα να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντά του.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου όταν συνήλθε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης και σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ορίσει 3 γιατρούς "εγνωσμένου κύρους" οι οποίοι θα αποφασίσουν για τα προβλεπόμενα. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έγινε δεκτή και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Στις 22 Νοεμβρίου το ρεπορτάζ αναφέρει ότι Ενόρκως κατέθεσαν οι τρεις Πανεπιστημιακοί γιατροί που κλήθηκαν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, να εξετάσουν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κκ Ειρηναίο, ότι η κατάσταση της υγείας του σεβάσμιου Ιεράρχη είναι μη ανααστρέψιμη και δεν του επιτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως αυτά απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης,

Στις 24 Νοεμβρίου την απαλλαγή από τα καθήκοντά του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης η οποία συνεδρίασε σε βαρύ κλίμα στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Σεβασμιότατος. 

Στις 2 Δεκεμβρίου  στη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, εξετάστηκε η εισήγηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου, κκ Ειρηναίου, από τα καθήκοντά του, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του και κηρύχθηκε εν χηρεία ο αρχιεπισκοπικός θρόνος της εκκλησίας της Κρήτης.

Τι θα ακολουθήσει

Από την Εκκλησία της Κρήτης αναμένεται εγκύκλιος στις κατά τόπους Ενορίες όπου θα τονίζεται ότι, στο εξής, θα μνημονεύεται το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έως τώρα, δεν έχει οριστεί το πότε θα συγκληθεί η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για το Τριπρόσωπο, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεδρίαση θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα.

“Κεκλεισμένων των θυρών, όλοι, για το καλό της Εκκλησίας, θα πουν την άποψή τους και θα εκλεγούν οι τρεις καλύτεροι για το καλό πάντα της Εκκλησίας μας… Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Καλούμε τους πιστούς να εντείνουν την προσευχή τους γιατί τα ανθρώπινα πάντα γίνονταν και γίνονται, αλλά τη σφραγίδα τη βάζει πάντα ο Θεός…”, τόνισε με νόημα ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο πρώην πλέον Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος θα παραμείνει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή στο δωμάτιό του και θα του παρέχεται η φροντίδα που του παρέχεται εδώ και 13 μήνες, αφού κατετάγη μεταξύ των εφησυχαζόντων Ιεραρχών, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Ἡ Ἐκκλησία της Κρήτης, γιά μία ἀκόμη φορά, ἐκφράζει τόν σεβασμό καί εὐγνωμοσύνη Της στό πρόσωπο, τήν προσφορά καί τό ἔργο τοῦ Σεβασμιωτάτου Προέδρου Της κ. Εἰρηναίου, ὁ ὁποῖος γιά σειρά πολλῶν δεκαετιῶν ὑπηρέτησε ἀφοσιωμένα καί ὑποδειγματικά, μέ πιστότητα καί ἀγάπη, τήν Ἐκκλησία τῆς Κρήτης”., αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Κατέληξαν 5 ασθενείς!

Κρήτη: Κακοκαιρία «εξπρές» προ των πυλών - Πότε θα χτυπήσει

Ηράκλειο: Άφησαν το παιδί τους σε μία χαρτόκουτα, στο πάρκο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis