Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου: Συγκέντρωση την Κυριακή για το εργασιακό καθεστώς στο αεροδρόμιο

Image
Αεροδρόμιο Ηρακλείου
 clock 17:24 | 16/06/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Για μία ακόμη χρονιά, το σύνολο της κίνησης όπως και των προγραμματισμένων κρατήσεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ. Και ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο (handling, duty free, καθαριότητα, ενοικίαση αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, επισιτισμού) βλέπουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί να γίνεται όλο και χειρότερη!

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και συνεχίζει:

Δύο μήνες μετά την κατάκτηση που είχαν οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το σωματείο μας , με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που αναφέρει ότι στο χώρο του πρώην Ικάριου Γηπέδου θα εξυπηρετούνται εκτός από τα τουριστικά λεωφορεία και οι εργαζόμενοι με την επίδειξη της κάρτας τους, τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα με τη στάθμευση και την μετακίνηση των εργαζομένων. Ακόμα και μία ώρα πριν την έναρξη του ωραρίου πηγαίνουν οι συνάδελφοι προκειμένου να βρουν μία θέση. Εκτός αυτού, η ΔΕΠΑΝΑΛ, η κατά τα άλλα δημοτική επιχείρηση έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης. Μάλλον αποφάσισαν να τους αναγκάσουν να πληρώνουν 7 ευρώ ημερησίως, λειτουργώντας ξεκάθαρα ως μία επιχείρηση που σκοπό έχει να αρπάξει όσο γίνεται περισσότερα από τους δημότες – πελάτες. Την ίδια ώρα που οι εταιρείες με τα ενοικιαζόμενα καλύπτουν μία τεράστια έκταση έξω ακριβώς από το χώρο του αεροδρομίου που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων και των επιβατών. Αποκορύφωμα, χωρίς καμία δόση ντροπής, είναι οι απανωτές κλήσεις που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η αφαίρεση πινακίδων, ακόμα και η κλήση γερανού για να απομακρύνει αυτοκίνητα εργαζομένων που παρκάρουν παράνομα, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

Αλήθεια, τα τουριστικά λεωφορεία που πιάνουν όλο το χώρο περιμετρικά του αεροδρομίου πληρώνουν και αυτά κλήσεις;

Απαράδεκτη κατάσταση επικρατεί και αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα, με τις τουαλέτες να είναι σε άθλια κατάσταση, όπως επίσης και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, ο οποίος κάθε καλοκαίρι με την κατακόρυφη άνοδο της τουριστικής κίνησης χαλάει και δεν αντικαθίσταται, με τους συναδέλφους τεχνικούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τα επισκευάσουν. Σε αρκετά σημεία του αεροδρομίου οι οροφές έχουν ξεκολλήσει και στάζουν. Οι συνάδελφοι στο διαχωρισμό αποσκευών με τις βλάβες που προκύπτουν κάθε χρόνο παίρνουν ακόμα μεγαλύτερο βάρος της δουλειάς πάνω τους αφού χρειάζεται να μεταφέρουν με τα χέρια τις αποσκευές των επιβατών.

Δε θα συνηθίσουμε την κατάσταση αυτή περιμένοντας  το επόμενο κρατικό εργοδοτικό έγκλημα!

Αποδεικνύεται με αυτό περίτρανα ότι τα έσοδα που εξασφαλίζει το κράτος από το κρατικό αεροδρόμιο πάνε κατευθείαν στο νέο αεροδρόμιο και στον εργολάβο του, στην στρατηγική αυτή επένδυση για το τουριστικό κεφάλαιο, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. 

Image
παρκινγ αεροδρομιο ηρακλειου

Κέρδη για τους λίγους, άγρια εκμετάλλευση και χαμοζωή για τους εργαζόμενους.

Οι μισθοί των 700€ φέρνουν τους εργαζόμενους στα όριά τους, αφού με την ακρίβεια σε ήδη πρώτης ανάγκης να συνεχίζει να μαίνεται δεν φτάνουν πραγματικά ούτε για το μήνα. Πόσο μάλλον να αποτελέσουν βοήθημα για τον χειμώνα που θα τους βρει για μία ακόμα φορά στην ανεργία. Αρκετοί από τους συναδέλφους, έχοντας ξεκινήσει αργότερα τη σεζόν, τον Ιούνιο αντί για τον Μάρτιο που ξεκίνησαν τα πρώτα charter, κυριολεκτικά αγανακτούν αφού το ταμείο ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων διαρκεί μόλις 3 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι από τον Φλεβάρη και μέχρι να ξεκινήσουν την σεζόν ζουν με μηδενικό εισόδημα! Την ίδια ώρα οι εταιρείες αυτές και οι αεροπορικές καταγράφουν έσοδα ρεκόρ χρόνο με το χρόνο στην κυριολεξία πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων!

Όλα αυτά οδηγούν πολλούς συναδέλφους στην παραίτηση, αφού δεν αντέχουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας αναζητώντας δουλειά σε κάποιον άλλο κλάδο δημιουργώντας αντικειμενικά μία μεγάλη έλλειψη προσωπικού, πολλαπλασιάζοντας τα προβλήματα.

Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς! Οι όποιες αυξήσεις προέκυψαν έγιναν μέσα από τη συλλογική οργάνωση και δράση, όπως η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις σε μία από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν προέκυψε από τη μία μέρα στην άλλη. Ευθύνονται όλοι όσοι κυβέρνησαν (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ) επιβάλλοντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, επί της ουσίας τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, σε έναν από τους μεγαλύτερους χώρους εργασίας στο Ηράκλειο. Το 2021 άνοιγαν σαμπάνιες με τον αντεργατικό νόμο 4808/21 (Χατζηδάκη) για να μπορούν να επιβάλλουν τη 10ωρη εργασία, τα σπαστά και τρίσπαστα ωράρια και τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή. Δεν περίμεναν βέβαια αυτό, αφού η διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβαλλόταν σε κάποιες από τις εταιρείες χρόνια πριν την ψήφισή του.

Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Οργανωμένοι στο σωματείο μας μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις!

 Μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη και σε άλλους κρίσιμους χώρους των μεταφορών, στα λιμάνια, στους σιδηροδρόμους. Αυτές οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις δείχνουν το δρόμο. Ο αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αποφέρει κατακτήσεις και δικαιώματα ,να αναγκάζουν την εργοδοσία σε υποχωρήσεις. Αυτό αποδεικνύεται και από την υπογραφή ΣΣΕ σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου με αυξήσεις για το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων. Χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου από την πρώτη στιγμή και την προηγούμενη τουριστική περίοδο βγήκε μπροστά στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς για το σύνολο των εργαζομένων στο Αεροδρόμιο. Αυτός ο αγώνας έχει ήδη φέρει κατακτήσεις για τους εργαζόμενους. Κρίνεται άμεση η ανάγκη να μπουν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι στον αγώνα, να καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα μέτωπα και να προχωρήσουμε με ακόμα περισσότερες κατακτήσεις.

Όλοι τώρα στο σωματείο. Την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Κανείς μόνος του. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αγωνιστικής διεκδίκησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Όλοι μαζί να παλέψουμε οργανωμένα για:

·Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Να ανοίξει τώρα ο χώρος του πρώην Ικάριου Γηπέδου με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Να προχωρήσει άμεσα η ΥΠΑ στην έκδοση καρτών των εργαζομένων, για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τις κλήσεις της τροχαίας.

·Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων. Άμεσα να λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας.

·Όχι στην εντατικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις και εκπαιδεύσεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα

·Συμβάσεις εργασίας που να καλύπτουν όλη τη σεζόν.

·8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο. Ωράρια και άδειες που να διασφαλίζουν την ξεκούραση. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Όχι στα σπαστά ωράρια.

·Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους χωρίς προϋποθέσεις με τη λήξη της σύμβασης και για όλο το διάστημα της ανεργίας.

·Αυξήσεις στους μισθούς. Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η συγκέντρωση θα γίνει την Κυριακή 18/11 στις 10.30 π.μ απέναντι από την ΣΕΑΠ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αεροδρόμιο Ηρακλείου: Πρώην γήπεδο ποδοσφαίρου μετατρέπεται σε πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων

Ηλεκτρονικές πινακίδες στο πάρκινγκ του αεροδρομίου Ηρακλείου

Ηράκλειο: Ξεκινούν την Δευτέρα οι κατεδαφίσεις σε παραλίες

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis