Κρήτη

Ένα αγροτουριστικό "μονοπάτι" από τον Έβρο έως την Κρήτη

αγροτουρισμος

Ένα αγροτουριστικό «μονοπάτι» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη έχει ανοιχτεί, με πολλές ιδέες, μεράκι, κόπο, αλλά και αγωνίες, φιλοδοξώντας να δείξει σε όσους το διαβούν τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις, την καθημερινή ζωή της υπαίθρου και των δραστηριοτήτων της. Μία ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, στα χρόνια της κρίσης, αποφάσισε να ξεφύγει από το κλασικό αγροτουριστικό μοντέλο και να επεκτείνει τις εργασίες των οικογενειακών τους επιχειρήσεων, κατά τρόπο που να αναδεικνύεται η ταυτότητα της κάθε περιοχής, με την παράλληλη προσφορά ποικίλων ποιοτικών υπηρεσιών (αθλητισμού, προάσπισης υγείας κ.α.)

Χαρακτηρίστηκαν ως «πολυλειτουργικά αγροκτήματα», καθώς η δραστηριότητά τους αγγίζει και τους τρεις τομείς της οικονομίας: γεωργική παραγωγή, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών.

Στο μονοπάτι από τον Έβρο έως την Κρήτη, τριάντα ιδιοκτήτες πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, συναντήθηκαν στην πανέμορφη και γραφική Αμφίκλεια, προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων. Ενός Δικτύου που θα αποτελεί την ενιαία και επίσημη φωνή όλων με τους αρμόδιους φορείς.

Στο Συνέδριο συμμετείχε ως παρατηρητής και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης του θεσμού των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων.

Εξάλλου στόχος του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η προβολή των θεμάτων που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο αυτό το Πρακτορείο ξεκίνησε τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας για την προβολή επιχειρήσεων αγροτουρισμού και την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής, με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η αρχή έγινε με τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, καθώς το Πρακτορείο πιστεύει ότι αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για την οικονομία της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ

Κρήτη

Σαρηγιάννης στο Ράδιο Κρήτη: "Οροφή" τα 1000 κρούσματα έως τον Φεβρουάριο

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Απομακρύνεται το σενάριο για 2.000 κρούσματα τέλη Φεβρουαρίου, που θα ίσχυε εάν δεν είχαμε οδηγηθεί σε σταδιακή απελευθέρωση λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής  του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη. 

Ο καθηγητής και η ομάδα του, βάσει προγνωστικού μοντέλου που έχουν αναπτύξει, εκτιμούν ότι εάν υπήρχε μια απότομη απελευθέρωση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, τέλη Φεβρουαρίου θα μετρούσαμε 2000 κρούσματα. Ο υπολογισμός αυτός βασιζόταν στον άνοιγμα των δημοτικών, γυμνάσιων και εμπόριο μετά τις γιορτές, κάτι που δεν έγινε- καθώς το άνοιγμα έγινε “σειριακά” δηλαδή όχι ταυτόχρονα.

Το κλειδί ήταν αυτό: το άνοιγμα να γίνει σε βάθος χρόνου να μην φτάσουμε σε αυτά τα κρούσματα (2000) αλλά να κρατηθούμε σε κάτω από 1000, όπως και γίνεται”. είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι:

Τώρα η πορεία είναι σταθεροποιημένη, όλες οι παράμετροι είναι σταθερές- περίπου 500 κρούσματα . Από την επόμενη εβδομάδα- μια εβδομάδα μετά το λιανεμπόριο- θα δούμε μια μικρή αύξηση η οποία σε φυσιολογικές συνθήκες δε θα οδηγήσει σε πάνω από 800 με 1000 κρούσματα την ημέρα τέλος Φεβρουαρίου”

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος

Τα δύο ορφανά κρούσματα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους “ανησυχούν” τον κ Σαρηγιάννη εξαιτίας των πληθυσμιακών δεδομένων, σημειώνοντας ότι προφανώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλα “κρυφά” κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα μοντέλα που έχει τρέξει ο καθηγητής και η ομάδα του, ο κίνδυνος είναι ακόμη διαχειρίσιμος παρά το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου έως τον Μάρτη και Απρίλς. “Από τον Μάιο και μετά, το μεταλλαγμένο στέλεχος θα κυριαρχήσει” συμπληρώνει ο καθηγητής με “οροφή” τα 1500 κρούσματα, με τις καιρικές συνθήκες και τον εμβολιασμό να “βοηθούν” στο να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Ακούστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε: