Κρήτη

Αυγενάκης: «Προς κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ΑΕΙ και ΤEI;»  

Αυγενάκης

Στην απαξίωση των Συμβουλίων Ιδρύματος (Σ.Ι.), αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τα Συμβούλια Ιδρύματος (Σ.Ι.) στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αποτέλεσαν μια σημαντική καινοτομία  που στόχευε  στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά όργανα των αντίστοιχων Συγκλήτων ως προς όσα μπορούν να αφορούν τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας. Η λογική του νόμου (4009/2011) ήταν η δημιουργία μίας αποτελεσματικής και υπεύθυνης διοίκησης με λογοδοσία κάθε οργάνου προς το ανώτερο, ώστε να διακοπεί η σχέση εξάρτησης, και συχνά συναλλαγής, των οργάνων από τους ψηφοφόρους τους. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ουσιαστικά αδρανοποίησε τον ανωτέρω νόμο και ουσιαστικά ακύρωσε έναν σύγχρονο και αναπτυξιακό νόμο για τα Πανεπιστήμια της χώρας. 

Στα Σ.Ι. μετείχαν ως εξωτερικά μέλη μερικοί από τους πιο λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και διακεκριμένες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες από τα πανεπιστήμια της χώρας. Η συμμετοχή δεν ήταν αμειβόμενη και στηρίχτηκε στη διάθεση τους να βοηθήσουν τα πανεπιστήμια και τη χώρα προσφέροντας πολύτιμο χρόνο, γνώσεις και εμπειρία, ιδέες και τεχνογνωσία, την αναγνωρισμένη φήμη τους, καθώς και τη δουλειά τους».
 
Επίσης, τονίζεται ότι «ενώ ο θεσμός των Συμβουλίων υπάρχει, σε ανάλογη μορφή, σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, πιστή στις ιδεοληψίες της, προτιμάει ένα πανεπιστήμιο της συναλλαγής και της αδιαφάνειας από ένα ίδρυμα που σχεδιάζει να ανταποκριθείς τις προκλήσεις του 21ου αι. Τα Συμβούλια δέχθηκαν σε θεσμικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο, πρωτοφανείς επιθέσεις απαξίωσης του ρόλου τους από την κυβέρνηση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προωθεί αποσπασματικές ρυθμίσεις που προσβάλλουν κάθε έννοια αυτοδιοίκητου και αναδιατάσσουν, με πελατειακή λογική, τους διακριτούς και συμπληρωματικούς ρόλους των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Τέλος, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Γιατί η κυβέρνηση οδήγησε στην αδράνεια τα Σ.Ι., έναν τόσο σημαντικό θεσμό για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; 2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Παιδείας δεν στήριξε τα Σ.Ι., αλλά αντιθέτως τα οδήγησε σε διάλυση και στη φυγή αξιόλογων επιστημόνων και ακαδημαϊκών από αυτά; και 3. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την στήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας σύγχρονων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής και λειτουργούν με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια;». 

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER