Ένα νέο εργαλείο για την ενημέρωση, προστασία και σωστή προετοιμασία των μαθητών για την αντιμετώπιση των σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών βρίσκεται από χθές στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κρήτης. Το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2014 έγινε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο, η παράδοση των εκπαιδευτικών Μουσειοσκευών του έργου RACCE στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης του νησιού.
Οι εκπαιδευτικές μουσειοσκευές παράχθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου Πολιτικής Προστασίας RACCE που υλοποίησε μαζί με άλλους εταίρους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Το πρόγραμμα αφορούσε στην προετοιμασία των παιδιών και αφομοίωση ορθών πρακτικών για τη σωστή αντιμετώπιση του ηφαιστειακού και σεισμικού κινδύνου μέσα από δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και εκπαίδευσης. Το έργο αφορά στα παιδιά, αλλά απευθύνεται και στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και σε εθελοντές.
Βασικά εκπαιδευτικά παραδοτέα του έργου ήταν μια κινητή περιοδική έκθεση με τη μορφή πτυσσόμενων πόστερς, ώστε να μπορεί να δανείζεται και να μετακινείται σε απομακρυσμένες περιοχές για διάφορες δράσεις και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη μορφή κινητών εκπαιδευτικών μουσειοσκευών.
Οι μουσειοσκευές σχεδιάστηκαν με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΟΑΣΠ και περιλαμβάνουν πλήρη εκπαιδευτικά προγράμματα με τη μορφή εκπαιδευτικών μονοπατιών για δύο ηλικιακά επίπεδα: νηπιαγωγείο - πρώτες τάξεις Δημοτικού και τελευταίες τάξεις Δημοτικού - Γυμνάσιο. Περιλαμβάνουν βιβλία θεωρίας, οδηγίες χρήσης, και βιβλίο δραστηριοτήτων, μοντέλα του εσωτερικού της Γης και των ηφαιστείων, όπως και προσομοιωτή δημιουργίας τσουνάμι, φύλλα δραστηριοτήτων, παιγνίδια, DVD με βίντεο και θεωρητικό υλικό, προτάσεις για κατασκευές πειραματικών και άλλων κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς και πρόταση για εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ΜΕΑ. Οι μουσειοσκευές βρίσκονται στις έδρες των εταίρων, για την Ελλάδα στα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και στον ΟΑΣΠ και μπορεί να δανείζονται σε σχολεία και άλλους φορείς.
Όμως για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής κοινότητας της Κρήτης οι δύο μουσειοσκευές αναπαράχθηκαν σε τέσσερα αντίγραφα η κάθε μια ώστε να μπορούν να δανείζονται σε όλα τα σχολεία του νησιού που επιθυμούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Όλο το εκπαιδευτικό υλικό έχει επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου (http://racce.nhmc.uoc.gr/) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα πιο απομακρυσμένα σχολεία.
Στην εκδήλωση παράδοσης των Μουσειοσκευών συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Σχολικοί Σύμβουλοι και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων και από τους τέσσερις νομούς του νησιού οι οποίοι ενημερώθηκαν για το έργο RACCE και τα παραδοτέα του, όπως και για τα προγράμματα αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου και τη νέα περιοδική έκθεση Ολογραμμάτων και Οπτικών Παράδοξων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μουσειοσκευής από το 2ο Νηπιαγωγείο Βουτών και οι προτεινόμενες κατασκευές.
Οι Μουσειοσκευές θα βρίσκονται στα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α’βαθμιας και Β’βαθμιας Εκπαίδευσης των νομών από τα οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τις δανείζονται.