Κρήτη

Ρέθυμνο

Δήμος Ρεθύμνης: Οι δημότες και οι ανάγκες τους σε υψηλή προτεραιότητα

δημος ρεθυμνης - γραμμες επικοινωνιας

Η προϋπάρχουσα θετική εμπειρία κοινωνικών πρωτοβουλιών και εκπαιδευτικών δράσεων  που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο  της καθολικής καραντίνας, ενθάρρυναν το Τμήμα Παιδείας και την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου και την αρμόδια Αντιδήμαρχο Δρ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα,  να συνεχίσουν  και να εντατικοποιήσουν  τις συνεργασίες τους με θεσμικούς φορείς και υπηρεσίες, οργανωμένες συλλογικότητες και ιδιώτες, με σταθερό προσανατολισμό και στόχο την ουσιαστική εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων δημοτών.

"Η κατά διαστήματα ενημέρωση των συμπολιτών για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, λόγω του αναπόφευκτα στοχευμένου της χαρακτήρα αλλά και της εξάρτησης της από τις δυνατότητες πρόσβασης των δημοτών στην πληροφορία, μοιραία έφερε το χαρακτηριστικό της αποσπασματικότητας. Προκειμένου λοιπόν να έχουν οι δημότες, ως οι κύριοι αποδέκτες και οι άμεσα ωφελούμενοι από τις δράσεις αυτές, συνολική εικόνα για το περιεχόμενο τους, ώστε να κάνουν χρήση όσων ταιριάζουν στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους, κρίθηκε αναγκαία η ομαδοποίηση και παράθεση τους στην παρακάτω αναφορά:

Ολοήμερη, 7 μέρες την εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των ευάλωτων πολιτών (28310 55243) για ενημέρωση σχετικά με την πανδημία και τα υγειονομικά μέτρα, παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης και  φαρμάκων, ιατρικές συμβουλές σε συνεργασία με εθελοντές γιατρούς, και ικανοποίηση βασικών καθημερινών αιτημάτων.

Σταθμοί Παροχής Έκτακτης Βοήθειας σε τρεις θέσεις ώστε να καλύπτονται γεωγραφικά όλες οι περιοχές της πόλης και των προαστίων (τηλ:  28310  51199, 27800, και 26070 ) αντίστοιχα.

Ιστοσελίδα στον επίσημο ιστότοπο του  Δήμου Ρεθύμνης (www. rethymno.gr, Βλ. Ενότητα Δήμος- Παιδεία Δια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι» στο https://www.rethymno.gr/municipality/menoumespiti/menoumespiti.html όπου, καθημερινά αναρτώνται πρωτότυπες προτάσεις  των  βρεφονηπιοκόμων - παιδαγωγών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Ρεθύμνης για δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών.

Παροχή κυρίως γεύματος με διανομή κατ’ οίκον, σε καθημερινή βάση,  σε όλους τους ωφελούμενους του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου.

Κοινωνικό φροντιστήριο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο υποστηρίζουν ανιδιοτελώς, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Κοινωνικής Υπηρεσίας,  φροντιστήρια της πόλης και ιδιώτες εκπαιδευτικοί. Ήδη φοιτούν δωρεάν 90 συνολικά μαθητές που προέρχονται από οικονομικά αδύναμες οικογένειες.

Ανοιχτή βιβλιοθήκη στο Κέντρο Νέων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη  όπου 500 και πλέον τίτλοι δημοφιλών βιβλίων είναι στη διάθεση των δημοτών για δανεισμό για όσο διάστημα η δημόσια βιβλιοθήκη και τα βιβλιοπωλεία παραμένουν κλειστά.

«Καλάθια αλληλεγγύης» για τη συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας και ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στα σχολεία, με τη συνεργασία  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ρεθύμνου και  Συλλόγων Γονέων των σχολικών μας μονάδων.  

Διαδικτυακή γυμναστική σε μικρές ομάδες γυναικών από πτυχιούχους καθηγητές φυσικής αγωγής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μαζική Άθληση και Γυναίκα». 

Διαδικτυακές συναντήσεις Σχολών Γονέων.

Τα παραπάνω προγράμματα είναι ενεργά και προσφέρονται ήδη στους συμπολίτες.

Η παραπάνω αναφορά άλλο στόχο δεν έχει παρά την ενημέρωση των συμπολιτών για τις δυνατότητες να συνδράμουμε στη δύσκολη αυτή συγκυρία σε ζωτικά και καθημερινά τους προβλήματα αλλά στη δημιουργική απασχόληση και παραγωγική διάθεσης του χρόνου τους, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος, μένοντας σπίτι, παραμένοντας ασφαλείς, δίνοντας τον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον για να τους προσκαλέσει να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις για απασχόληση.

Μαζί θα βρίσκουμε κάθε φορά της λύση, και, σε πείσμα των συνθηκών, θα διατηρούμε την ποιότητα ζωής μας σε όσο γίνεται πιο  υψηλά επίπεδα."

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ένα πάρκο... τσέπης στα χέρια των κατοίκων (Φώτο - βίντεο)

πάρκο 62 Μαρτύρων

Ένα ολοκαίνουριο … πάρκο “τσέπης”- όρος που υποδηλώνει τις σχετικά μικρές του διαστάσεις σε σύγκριση με άλλους ελεύθερους χώρους- θα αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου Ηρακλείου έως το τέλος του μήνα. Πρόκειται για το πάρκο της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων, το οποίο κατασκευαστικά βρίσκεται στην τελική του φάση, με τις φυτεύσεις μόνο να είναι σε εκκρεμότητα έως την ερχόμενη Άνοιξη.

Το πάρκο αποτελεί τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στις δυτικές συνοικίες της πόλης.
Το πάρκο αποτελεί τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο στις δυτικές συνοικίες της πόλης.

Το πάρκο απλώνεται σε μια έκταση 3,5 στρεμμάτων και αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο στις δυτικές συνοικίες των Καμινίων και των Δειλινών, με τη χωροθέτησή του να αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή και να “κουμπώνει” με παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως τα έργα στη λεωφόρο και μικρότερες παιδικές χαρές σε αυτές τις συνοικίες.

Το πάρκο
Το πάρκο "κουμπώνει" με παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η αναβάθμιση της λεωφόρου 62 Μαρτύρων.

Επενδύουμε τόσο σε μεγάλους χώρους όπως το Πάρκο Γεωργιάδη και τα Ενετικά Τείχη, όσο και σε “πάρκα τσέπης” όπως αυτό της λεωφόρου 62 Μαρτύρων”, δηλώνει στο ekriti ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει ως “μικρό κόσμημα” το εν λόγω πάρκο για την περιοχή, η οποία έχει ανάγκη από ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους.

 

 

Εντός του πάρκου θα λειτουργεί παιδική χαρά, έχει οριοθετηθεί ένας ανοικτός αμφιθεατρικός χώρος για την φιλοξενία εκδηλώσεων, και άλλοι ελεύθεροι χώροι για ήπιο αθλητισμό. Παρά την επικλινή του μορφή, το πάρκο – όπως επιτάσσουν πλέον τα διεθνή standards- είναι προσβάσιμο για ΑμΕΑ.

Ο αρχικός του προϋπολογισμός του άγγιζε τα 1,3 εκ ευρώ και η χρηματοδότησή του καλύφτηκε από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

ΜΑΡΙΑ ΖΑΝΝΙΑ

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: 

Κρήτη - κακοκαιρία: Έκλεισαν σχολεία - Λευκό τοπίο χωριά του νησιού (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: Πάνω από 4.500 οι εμβολιασμοί στο νησί

ΗΠΑ: To Τwitter ανέστειλε τον λογαριασμό Ρεπουμπλικανής βουλευτή και οπαδού του QAnon