Κρήτη

Πολιτισμός

Kρήτη: «Στα μονοπάθια του χρόνου: περπατώντας στις Γωνιές»

ergastiri_yfantikis.jpg

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου, η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το 3ο Θερινό Σχολείο Αρχαιολογικής Εθνογραφίας διοργανώνουν την περιήγηση «Στα μονοπάθια του χρόνου: περπατώντας στις Γωνιές» το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 στις 17:00μμ με σημείο συνάντησης το άγαλμα του Βλάχου στην είσοδο του χωριού Γωνιές. 

Οι επισκέπτες θα μεταφερθούν με αυτοκίνητα των διοργανωτών στον παλιό Νερόμυλο στην κοιλάδα του Σκλαβόκαμπου, από όπου θα ξεκινήσουμε τον περίπατό μας για να καταλήξουμε στο Σχολείο των Γωνιών. Πρόκειται για μια εύκολη περιπατητική διαδρομή 3 km που διαρκεί 1,5 - 2 ώρες. Κατά την περιήγηση στο μονοπάτι οι επισκέπτες θα συναντήσουν 20 σημεία ενδιαφέροντος. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί βιβλιαράκι-οδηγός με πληροφορίες για το κάθε σημείο. 

Ο Οδηγός έχει φτιαχτεί από τους φοιτητές του 3ου Θερινού Σχολείου Αρχαιολογικής Εθνογραφίας με την πολύτιμη βοήθεια των ντόπιων κατοίκων μέσω των συνεντεύξεων που πρόθυμα μας παραχώρησαν. Στο σχολείο του χωριού θα είναι ανοιχτό από τις 15.00μμ το «αργαστήρι» που στήθηκε παράλληλα με το Θερινό Σχολείο, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών σχετικά με την μακρά παράδοση της υφαντικής στις Γωνιές. 

Η λειτουργία του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί με τα «ξυφαντίκια» του υφαντού που φτιάχτηκε με τη συμμετοχή πολλών Γωνιανών υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Αλέκας Καραβέλα. Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μικρό κέρασμα για τους καλεσμένους μας.

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER