Κρήτη

Λασίθι

Πρόγραμμα Ομάδων Νοητικής Ενδυνάμωσης στο ΚΑΠΗ Ιεράπετρας

ΚΑΠΗ

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης υποστηρικτικών δραστηριοτήτων στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιεράπετρας μετά και την πρόσληψη ψυχολόγου, ξεκινά την τρέχουσα περίοδο το Πρόγραμμα  Ομάδων Νοητικής Ενδυνάμωσης για τα μέλη του ΚΑΠΗ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. 

Με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση της μνήμης, καθώς και άλλων ανώτερων νοητικών λειτουργιών, και στο πλαίσιο της πρόληψης διαταραχών μνήμης και της καταπολέμησης της απάθειας, της απόσυρσης και της κατάθλιψης  μέσω της συμμετοχής στην ομάδα και της αλληλεπίδρασης των μελών της, το νέο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει ασκήσεις προσοχής, μνήμης, λόγου και κριτικής σκέψης, προσανατολισμού στο χώρο, τον χρόνο και την επικαιρότητα, εκμάθησης ή επανεκμάθησης δεξιοτήτων, καθώς και εκπαίδευσης στη χρήση εξωτερικών μνημονικών βοηθημάτων. 

Απώτερος σκοπός είναι μέσα από την ανάπτυξη του προγράμματος και τη νοητική ενδυνάμωση οι συμμετέχοντες να βελτιώσουν ή και να σταθεροποιήσουν τη γνωστική τους κατάσταση, προκειμένου να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της καθημερινότητας και όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α, κα. Χρύσα Χατζημαρκάκη η ανάπτυξη ενός τέτοιου προγράμματος στο ΚΑΠΗ του Δήμου Ιεράπετρας αποτελεί μια σημαντική καινοτόμα δράσης ουσιαστικής στήριξης που για πρώτη φορά παρέχουμε μέσα από τις υπηρεσίες της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που το έχουν ανάγκη. 
 
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 8:00 -13:00 στο χώρο του ΚΑΠΗ της ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας οδός Νικηφόρου 43 και τα ενδιαφερόμενα μέλη του ΚΑΠΗ μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο χώρο του ΚΑΠΗ. 

Κρήτη

Νεκρός βρέθηκε ο Κρητικός πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος

φωτο αρχείου

Νεκρός βρέθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης.

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του το μεσημέρι της Κυριακής στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου . Αργότερα και καθώς τα ίχνη του χάθηκαν, η σύζυγός του, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές.

Το σκάφος εντοπίστηκε νωρίτερα από τις λιμενικές Αρχές, αλλά δεν βρέθηκε σε αυτό ο άτυχος 77χρονος. Στις έρευνες του εντοπισμού συμμετείχε η αστυνομία, το λιμενικό και ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

 

 

 

 

 

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Γεννήθηκε το 1943 στα Χανιά. Ο πατέρας του, Γιάννης Βαλυράκης, ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στη Γερμανία και τη Σουηδία, με ειδίκευση στους βιομηχανικούς αυτοματισμούς. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά.

Κορυφαίο στέλεχος της αντι-χουντικής αντίστασης και του ένοπλου κλάδου του ΠΑΚ), ο Βαλυράκης ήταν καταζητούμενος από το καθεστώς της 21ης Απριλίου επί τρία χρόνια για βομβιστικές επιθέσεις και συνελήφθη τελικά το 1971, όπου βασανίστηκε και φυλακίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Η απόδραση και η προσπάθεια διαφυγής στη Γιουγκοσλαβία

Απέδρασε όμως καθώς κατάφερε να κόψει τα κάγκελα του κελιού του και μετά προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό δίκτυο των φυλακών. Στη συνέχεια ανέβηκε στην στέγη ενός τραίνου που πήγαινε στη Γιουγκοσλαβία. Για κακή του τύχη το τραίνο σταμάτησε για ανεφοδιασμό στα σύνορα, οι προβολείς των φυλακίων έπεσαν πάνω του, τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Αυτή τη φορά οδηγήθηκε στις φυλακές Κέρκυρας.

Τελικά κατάφερε πάλι να αποδράσει, αυτή τη φορά κολυμπώντας έως την Αλβανία. Αλλά το εκεί καθεστώς του Ενβέρ Χότζα νόμιζε πως ήταν Έλληνας κατάσκοπος της χούντας, και αρχικά του επέβαλε ποινή τριών ετών σε καταναγκαστικά έργα στο στρατόπεδο του Φίερι.

Όμως αυτή τη φορά στάθηκε τυχερός καθώς ο Ανδρέας Παπανδρέου κινητοποίησε τις επαφές του με το διεθνές Μαοϊκό και φιλοκινεζικό κίνημα (εκείνη την εποχή η Αλβανία ήταν δορυφόρος της Κίνας του Μάο) για να τον σώσει. Τελικά ο πρίγκιπας της Καμπότζης Σιχανούκ, στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, επενέβη στους Κινέζους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους Αλβανούς, και έτσι ο Σήφης Βαλυράκης αφέθηκε ελεύθερος.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977. Διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 - Νοέμβριος 1984), Υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 - Ιούνιος 1988), Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 - Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 - Μάρτιος 1995) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 - Ιανουάριος 1996).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν 8 κρούσματα της Βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο νησί

Ηράκλειο: Μυστήριο με ανθρώπινο σκελετό - Βρέθηκε θαμμένος σε χωράφι

Κρήτη: Οριστικό λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης