Κρήτη

Λασίθι

Ο ημικόμβος των Μαλίων ... και η πρόσβαση στο Λασίθι

Κόμβος Μαλίων

Τέσσερις επαγγελματικοί φορείς του Νομού Λασιθίου με επιστολή τους προς τη νέα Διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης επανέρχονται σε ένα θέμα που είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά απάντηση δεν είχε δοθεί. Πρόκειται για το θέμα του ημικόμβου Μαλίων, ο οποίος δεν εξυπηρετεί την πρόσβαση προς το Λασίθι.

Η επιστολή:

Κύριοι
Σας ευχόμαστε καλή δύναμη ως νέα διοίκηση του ΟΑΚ και παραγωγικό έργο τέτοιο, που να καλύψει αδυναμίες του παρελθόντος, αλλά και αδικίες που έχουν διαπιστωθεί, ειδικά για το Νομό Λασιθίου.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου και οι δηλώσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΑΚ, θεωρούμε ότι τουλάχιστον παρουσιάζουν μια διαφορετική αντιμετώπιση για το Λασίθι, απομένει όμως να το δούμε και στην πράξη.

Για αυτό ακριβώς επανερχόμαστε σε ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην φαίνεται καίριας σημασίας, όμως κατά την άποψή μας, σηματοδοτεί και την αντιμετώπιση του Ν. Λασιθίου ως «δευτερεύοντα νομού».

Ο ημικόμβος Μαλίων είναι ένα έργο το οποίο ακριβώς δείχνει ότι η πλειονότητα των έργων, από τα σύνορα του Λασιθίου και μετά, αντιμετωπίζονται ως «δευτερεύοντα» και «καταναγκαστικά». Αλλά και η αντιμετώπιση των αντιπροσωπευτικότερων παραγωγικών φορέων του Νομού φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε στην ίδια λογική με το παραπάνω έργο.

Σας επισυνάπτουμε αυτούσια επιστολή των παραγωγικών φορέων του Νομού η οποία είχε αποσταλεί στις 18 Αυγούστου 2015 για το παραπάνω θέμα, αλλά η αντιμετώπιση ήταν τέτοια, ώστε να μην λάβουμε ποτέ έστω μια τυπική απάντηση.

Ελπίζουμε ότι η νέα Διοίκηση θα συμβαδίσει με τις δηλώσεις της και θα πράξει τα αυτονόητα όχι μόνο για το Λασίθι αλλά και για την Κρήτη συνολικά, η οποία πολλά συνεισφέρει και ολίγα λαμβάνει».

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Λασιθίου Μανόλης Κριθαράκης και του ΕμποροΒιοτεχνικού Επαγγελματικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου Νίκος Τσαμάνδουρας.
Πηγή: anatolh

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER