Κρήτη

Λασίθι

Κρήτη: Στα «χέρια» των Αρχών η φροντίδα των μεταναστών, ανάμεσά τους και 8 παιδιά

34305328_996015340562608_9108166698850058240_n.jpg

Σε καλά χέρια βρίσκονται πλέον οι μετανάστες, 59 στον αριθμό, που που αποβιβάστηκαν χθες το απόγευμα σε απόκρημνη περιοχή της Κάτω Ζάκρου Σητείας. Ανάμεσα τους βρίσκονται 8 παιδιά και 3 γυναίκες τελικά, κάνοντας το πρόβλημα της φιλοξενίας τους λίγο πιο σύνθετο.
Ομως από την πρώτη στιγμή της είδησης για τον εντοπισμό τους, έχει τεθεί σε εφαρμογή, το σχέδιο για τη φιλοξενία τους.

Οπως ανέφερε μιλώντας στο Ραδιο Κρήτη ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, οι μετανάστες (καταγωγής Ιράν και Ιράκ), εχουν μεταφερθεί σε χώρο, ο οποιος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία τους. Στο πλευρό τους, υπαρχουν στελέχη του Δήμου, μέλη του Ερυθρού Σταυρού, Μονάδα του νοσοκομείου Σητείας, η Εκκλησία και άλλοι φορείς, με σκοπό την περίθαλψη και την ανακούφιση τους.
 

34369710_996015353895940_6503141314383577088_n.jpg

34369710_996015353895940_6503141314383577088_n.jpg, by andreas

«Εχουν γίνει παρεμβάσεις με την τοποθετηση χημικών τουαλετών, τη δημιουργία επιπλέον παροχών, ενώ τους προσφέρεται φαγητό, σκεπάσματα και ό,τι άλλο χρειαστεί. Αυτό που τονίσαμε όμως είναι ότι, επειδή ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται δεν είναι ο κατάλληλος - ειδικά με την άνοδο της θερμοκρασίας- ζητήσαμε να γίνει άμεσα η προώθηση τους», επισήμανε ο κ. Πατεράκης, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση των μεταναστών που βγήκαν στην Κρήτη, τραγική.

Υπενθυμίζεται ήδη έχουν συλληφθεί οι δύο διακινητές, που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη.

Οι φωτογραφίες είναι του Αντώνη Γεναράκη

Κρήτη

Χανιά

Χανιά - Εστίαση: SOS εκπέμπουν οι επαγγελματίες του κλάδου

νεώρια χανιά

Επείγουσα Δέσμη Προτάσεων για την Επιβίωση Επιχειρηματιών & Εργαζομένων στην Π.Ε. Χανίων με Κοινή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό στέλνει  το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογο Εστίασης της Π.Ε. Χανίων.

Εχθές, στο Επιμελητήριο Χανίων με πρωτοβουλία του Προέδρου, Αντώνη Ροκάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, κ. Βασίλη Οικονομάκο. Μετά από στενή συνεργασία και διάλογο οι δύο θεσμικοί φορείς αποφάσισαν να αποστείλουν κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς για να ενημερωθεί εγκαίρως και αξιόπιστα η Ελληνική Πολιτεία σχετικά με την ανάγκη επείγουσας αποτροπής της τελικής κατάρρευσης του σημαντικού κλάδου της Εστίασης, ο οποίος είναι αλληλένδετος και με τον κρίσιμο αναπτυξιακό τομέα του Τουρισμού στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και τα προερχόμενα από τον κλάδο της Εστίασης μέλη Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων κ.κ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης και Γιώργος Ζυμβραγάκης.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν την εξέλιξη προηγούμενης κοινής παρέμβασης των δύο θεσμικών φορέων προς την Ελληνική Κυβέρνηση (13 Αυγούστου 2020), όταν είχαν επιβληθεί και τότε έκτακτοι τοπικοί περιορισμοί στη λειτουργία της Εστίασης στην Π.Ε. Χανίων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19.

 

Ολόκληρη η επιστολή: 

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αναμφίβολα το αγαθό της δημόσιας Υγείας των Ελλήνων πολιτών, των εργαζομένων και των επισκεπτών της χώρας οφείλει να αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας. Δυστυχώς, εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας, η επιχειρηματική κοινότητα και οι εργαζόμενοι των Χανίων στον κλάδο της Εστίασης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ασύμμετρες συνέπειες της οικονομικής τους εξόντωσης με αποτέλεσμα 1 στις 4 επιχειρήσεις να βρίσκονται πλέον σε απόλυτο αδιέξοδο σχετικά με την επαναλειτουργία τους. Η Εστίαση, για να είναι οικονομικά βιώσιμη, δεν είναι δυνατόν να επαναλειτουργήσει με μικρότερη συνολική δυναμικότητα από το 60% του κάθε καταστήματος, συμπεριλαμβανόμενων και των εσωτερικών χώρων, πάντοτε σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας.

Το συνολικό κόστος της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την Ελληνική Οικονομία εκτιμάται σε 3 δισ ευρώ σε μηνιαία βάση. Τα έσοδα του κλάδου της Εστίασης και στα Χανιά παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, με τις πανελλαδικές απώλειες, μόνο για τον μήνα Νοέμβριο, να ανέρχονται σε 57 εκατ ευρώ - όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία - δηλαδή -58% σε σχέση με την προηγούμενο οικονομικό έτος.

Η Πολιτεία έχει δανείσει τις επιχειρήσεις μέχρι σήμερα 5,5 δισ. ευρώ μέσω των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Στον 4ο κύκλο ο κλάδος της Εστίασης ενισχύθηκε με το σημαντικό ποσό των 340 εκατ. ευρώ από τα 2,2 δισ. Ευρώ συνολικά, με το 50% μη επιστρεπτέο.

Το «Επιμελητήριο Χανίων» εκπληρώνει με συνέπεια το θεσμικό του ρόλο απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, καθώς μετά από τη σημερινή στενή συνεργασία του και διάλογο με το «Σύλλογο Εστίασης Π.Ε. Χανίων», αναλαμβάνει πρωτοβουλία να σας ενημερώσει για τις πολυδιάστατες ιδιαιτεροτήτες και τα διακριτά προβλήματα που παρουσιάζει η τοπική Οικονομία των Χανίων. Κοινός μας στόχος να σας ενημερώσουμε εγκαίρως για την ανάγκη επείγουσας αποτροπής της τελικής κατάρρευσης του στρατηγικού κλάδου της Εστίασης, ο οποίος είναι αλληλένδετος και με τον κρίσιμο αναπτυξιακό κλάδο του Τουρισμού στην περιφερειακή μας ενότητα.

 

Οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν την εξέλιξη προηγούμενης κοινής παρέμβασής μας προς την Ελληνική Κυβέρνηση (13 Αυγούστου 2020), όταν είχαν επιβληθεί και τότε έκτακτοι τοπικοί περιορισμοί στη λειτουργία της Εστίασης στην Π.Ε. Χανίων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid-19. Οι ομόφωνες προτάσεις των δύο θεσμικών φορέων για την ανάταξη του κλάδου της Εστίασης είναι οι εξής:

 

Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, στο 6% στα τρόφιμα και 13% στα οινοπνευματώδη ποτά, τουλάχιστον για τα έτη 2021 και 2022.

Έκτακτη κρατική και οριζόντια επιδότηση κεφαλαίου επανεκκίνησης σε πολύ μικρές (€6.000) και μικρές (€10.000) επιχειρήσεις της Εστίασης με την παράλληλη μετατροπή των προηγούμενων δανείων της Πολιτείας σε μη επιστρεπτέα.

Παράταση ισχύος της επιδότησης ενοικίου κατά 40% από την Πολιτεία για το σύνολο του 2021.

Επιδότηση 100% ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο από την επανεκκίνηση του κλάδου της Εστίασης, με την προϋπόθεση να μη μειωθεί το προσωπικό τους.

Διαγραφή των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Ένταξη των παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο σε νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις. Παράλληλη επιβράβευση με διαγραφή κατά 30% φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν θα επιλέξουν να ενταχτούν στο νέο πρόγραμμα.

Επαναφορά του προγράμματος «Γέφυρα» με την ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης πληρωμής ενός μέρους της δόσης των επιχειρηματικών δανείων.

Είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη και ελπίδα την Ελληνική Πολιτεία. Εργαζόμαστε σκληρά και με αυτοπεποίθηση για να σταθούμε ενωμένοι όρθιοι απέναντι στην ιστορική ευθύνη για το αύριο του τόπου και των παιδιών μας. Τώρα είναι πλέον η ώρα της Ελληνικής κυβέρνησης να πράξει το δικό της χρέος, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

 

Αναμένοντας τις άμεσες παρεμβάσεις σας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ: Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ουρές, χωρίς αποστάσεις, έξω από τα καταστήματα (φωτο)

ΔΕΥΑΗ: Με δάνειο η αποπληρωμή του χρέους στον ΟΑΚ – Επί ποδός για να μην "διψάσει" το

Ηράκλειο

Εκπαιδευτές οδήγησης: Απελπιστική η κατάσταση λόγω του παρατεταμένου lockdown