Κρήτη

Λασίθι

Ανοικτό εμπορικό κέντρο στον Άγιο Νικόλαο για τόνωση της αγοράς

Αγιος Νικόλαος

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, στο Επιμελητήριο Λασιθίου εκδήλωση με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης» κατά την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη «Χαρτογράφηση και ανάλυση  της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Αγ. Νικολάου Λασιθίου και οριοθέτηση περιοχής  δημιουργίας ενός ανοικτού κέντρου εμπορίου («ΑΚΕ»/«Open Mall»)», που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, καθώς και η κοινή δράση ΕΣΕΕ-Eurobank «Business Check – up».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλη Κορκίδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ε.Σ Κρήτης κ. Μανώλη Κουμαντάκη και του Προέδρου Ε.Σ. Αγ. Νικολάου κ. Οδυσσέα Παπαδάκη, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο  Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός. Στο πλαίσιο αυτής, συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των επαγγελματιών και των εμπόρων, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η διαχείριση των κόκκινων δανείων και άλλα. 

Η καταγραφή της επιχειρηματικότητας σε μια τουριστική περιοχή όπως ο Αγ. Νικόλαος Κρήτης τέθηκε πολύ υψηλά στις προτεραιότητες του ερευνητικού έργου του ΙΝ.ΕΜ.Υ/Ε.Σ.Ε.Ε. για δύο λόγους. Αφενός λόγω της σχεδιαζόμενης θεσμοθέτησης Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου και αφετέρου για την παρακολούθηση των πιθανών μεταβολών στη χωροταξία της επιχειρηματικότητας, δεδομένων των αλλαγών που συντελούνται στην οικονομία τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Από τα βασικά συμπεράσματα αυτής ήταν ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την εύρυθμη λειτουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου «Open Mall» στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Επίσης σημαντική ήταν η παρουσίαση από την Eurobank της δράσης με την ΕΣΕΕ «Business check up» από κλιμάκιο της τράπεζας που είχε έρθει από την Αθήνα. Η Eurobank την οποία εκπροσώπησαν ο Επικεφαλής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων κ. Παναγιώτης Θεοδώρου και ο περιφερειακός διευθυντής Κρήτης κ. Νίκος Φραγκιαδάκης προχώρησε σε μια σημαντική προσφορά για την επιχειρηματικότητα του Λασιθίου. Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά που ίσχυε για τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση επεκτείνεται για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 4-11 Ιουλίου 2016 θα προσφέρει  τερματικά (POS) με προμήθεια  0,8% για κάρτες Visa και Mastercard. Πρόκειται για μια συνεργασία με την ΕΣΕΕ στο πλαίσιο της στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που βάλλεται από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία πρόκειται να επεκταθεί και με άλλες τράπεζες της χώρας.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε τους τέσσερις άξονες ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρώτον την φορολογική επιβάρυνση, δεύτερον την ανάγκη για θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων, τρίτον την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για την οποία πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κοινωνικών εταίρων και παρουσίαση κοινών θέσεων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη και τέλος, τέταρτον την επιτακτική ανάγκη για διευκόλυνση στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης κλείνοντας την Ημερίδα δήλωσε: «Επιδίωξη μας είναι οι πετυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας να υιοθετηθούν και στις τέσσερις πρωτεύουσες της Κρήτης. Η πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για τα «Open malls» ή «City malls» σε συνδυασμό με την πλατφόρμα της οικονομικής γεωγραφίας του ΙΝΕΜΥ που ήδη υπάρχει, δίνει την δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική  επιχειρηματικότητα να την υλοποιήσουν και να την εξελίξουν.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων είναι κοινά σε όλη τη χώρα: ρευστότητα, υπερφορολόγηση, ανεργία και γραφειοκρατία, τα οποία όμως με εξαίρεση τη φορολογία, οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Η Κρήτη πρωτοστατεί στη στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω της πρωτογενούς παραγωγής, του μεταποιητικού τομέα, των συνεργασιών και των συνεργειών και κυρίως στην εξωστρεφή εικόνα της πατρίδας μας. Γι’ αυτό είμαστε παρόντες σήμερα εδώ, πρωτίστως, να ακούσουμε τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρητικές επιχειρήσεις, προκειμένου με τη σειρά μας να αναλάβουμε ενεργό δράση για την επίλυση αυτών.

Η μελέτη που εκπόνησε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ δημιούργησε τη βάση για μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου. Η δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου αναμφισβήτητα θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αγοράς».

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηρακλειο - κορωνοϊός: Κρίσιμα 24ωρα για τη διαχείριση της πανδημίας

Ασθενείς - κορωνοϊός

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ηράκλειο, καθώς τα ολοένα και περισσότερα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά και η κόπωση των πολιτών δημιουργούν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση!

Την ώρα που η Κρήτη συνολικά φαίνεται να δέχεται ισχυρότατες επιδημιολογικές πιέσεις, σε αυτό το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από το έλεγχο το αμέσως επόμενο διάστημα, ζητώντας μάλιστα ένα νέο αυστηρό Lockdown "τύπου Μαρτίου 2020", όταν η χώρα και κάθε είδους δραστηριότητα κατέβασαν ρολά, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον κορωνοϊό, που σάρωνε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ιταλία.

Συγκεκριμένα, την πεποίθηση ότι το lockdown στο Ηράκλειο δεν λειτούργησε και θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα όπως εκείνα της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, με αφορμή την "έκρηξη" των νοσηλειών και την μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων.

 

Πίεση στα νοσοκομεία - Πολλοί ασθενείς

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης, κυρίως σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, τις τελευταίες ημέρες.

Σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, το κοντέρ... έσπασε, με συνολικά 94 ασθενείς, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

 

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στα λύματα

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο Ράδιο Κρήτη η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ανησυχία για τη διασπορά - Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρήτη - σχολεία: Ποια τμήματα παραμένουν κλειστά λόγω κορωνοϊού

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Εκτός ελέγχου τα νοσοκομεία της Αττικής - Μόλις 19 οι κενές ΜΕΘ