Κρήτη

Ηράκλειο

Συνεδριάζει διά περιφοράς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

 Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Συνεδριάζει δια περιφοράς την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με 14 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Ορισμός δημοτικών συμβούλων ως δικαιούχων αποζημίωσης για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Καθορισμός ύψους αποζημίωσης και ορισμός διαστήματος καταβολής.

Έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου για το Β΄ τρίμηνο του 2020 (απόφαση 569/2020 Οικονομικής Επιτροπής).

Ακύρωση της αριθμ. 155/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου – και λήψη νέας για την αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για την εγγραφή έκτακτης επιχορήγησης για κάλυψη αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού COVID 19 (απόφαση 429/2020 Οικονομικής Επιτροπής).

Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 για δράσεις του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών (απόφαση 355/2020 Οικονομικής Επιτροπής - Έγκριση ως προς το –β- και –γ- σκέλος).

Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 σύμφωνα με 6 αιτήματα που έγιναν από τμήματα του Δήμου (απόφαση 571/202 Οικονομικής Επιτροπής)

Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 σύμφωνα με 2 αιτήματα που έγιναν από τμήματα του Δήμου (απόφαση 572/2020 Οικονομικής Επιτροπής).

Αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2020 για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (απόφαση 573/2020 Οικονομικής Επιτροπής).

Παράταση προθεσμίας καταβολής χρηματικών καταλογών.

Μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην 4η Δημοτική Κοινότητα (περιοχή «Μασταμπάς») – (απόφαση 52/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Χορήγηση έγκρισης τοποθέτησης καμπινών της Εταιρείας Τηλεπικοινωνιών WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ στο πλαίσιο του έργου «Επέκταση δικτύου οπτικών ινών WIND NGA στο Δήμο Ηρακλείου» (στην περιοχή Μεσαμπελιές) (Απόφαση 54/2020 Επιτροπής Ποιότητας Ζωής).

Έγκριση παράτασης της πράξης με τίτλο "Κοινές δράσεις για τη δημιουργία "Πράσινων"- Περιβαλλοντικά Φιλικών Διαδρομών μέσα σε Τουριστικές Περιοχές - ECORouTs" στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Interreg – VA Ελλάδα Κύπρος 2014 – 2020.

Έγκριση του πρακτικού συνεδρίασης επιτροπής για την τελετή απονομής του βραβείου Ηθικής Τάξεως έτους 2020.

Έγκριση απομάκρυνσης δένδρου (οδός Πιτσουλάκη 30 και Άνθιμου).

Απονομή τιμής στη Λιλή Ζωγράφου.

Κρήτη

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα - Μητσοτάκης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

πομπέο μητσοτάκης

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειό τους τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από την Κρήτη, και αφού ξεναγήθηκε, συνοδεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην αμερικανική βάση της Σούδας, στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14 αλλά και στην ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» που βρίσκεται στο ναύσταθμο.

«Επεκτείνουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα. Πρώτη φορά υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε τόσο σύντομο χρόνο», είπε, προσθέτοντας ότι η Σούδα θα γίνει βάση μόνιμου ελλιμενισμού του πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πυλώνα σταθερότητας», σημείωσε ο κ. Πομπέο συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα όσον αφορά τις πρωτοβουλίες της για την προμήθεια φυσικού αερίου».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι, οι ΗΠΑ πιστεύουν στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και υποστηρίζουν το «διάλογο μεταξύ χωρών -μελών του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας -Αζερμπαϊτζάν, ο κ. Πομπέο είπε: «Συνιστώ σε όλους  να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ»

Ο Μάικ Πομπέο, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ζεύγος Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και γιατί ήταν «τόσο καλοί οικοδεσπότες».

Μητσοτάκης: Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της περιοχής. Συναντώνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο.

«Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι ο κ. Πομπέο «συμμερίζεται τις θέσεις μας» και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την «αχρείαστη ρητορική που φορτίζει το κλίμα» και τους «τακτικισμούς που είναι αντίθετοι στις αξίες του δυτικού κόσμου», τις οποίες -σημείωσε ότι- «η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».

«Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Εθνική απάντηση είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί (σ.σ. Ισραήλ – ΗΑΕ) γίνονται φίλοι , στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας».

Ετοιμότητα για διάλογο

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Μεσόγειο και ως «θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ», ενώ προσθέτοντας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πως «το διεθνές δίκαιο πρέπει να αποτελεί πυξίδα για όλους» επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις διερευνητικές επαφές αλλά και τις τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία στο πλαίσιο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξο και κλείνοντας σε ότι αφορά την επίσκεψη Πομπέο τόνισε ότι αυτή «η επίσκεψη σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ».