Κρήτη

Ηράκλειο

Στο Μνημόσυνο του Ολακαυτώματος Βιάννου ο Σωκράτης Βαρδάκης

Βαρδάκης - Ολοκαύτωμα

Στο ετήσιο μνημόσυνο του Ολοκαυτώματος της επαρχίας Βιάννου παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη όσων εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα.

Μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση του Βουλευτή, αναφέρονται τα εξής:

«Τιμούμε σήμερα εδώ, στον Αμιρά της Βιάννου, τους ήρωές μας και παράλληλα νιώθουμε βαρύ το χρέος για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης των προγόνων μας. 

14 Σεπτεμβρίου 1943, 77 χρόνια πριν. Μια μέρα που δε θα ξεχάσει κανένας Κρητικός, κανένας Έλληνας. Ήταν η μέρα που έλαβε χώρα ένα από το πιο ειδεχθή εγκλήματα εναντίον αμάχων: το Ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου.

Οι εντολές του Μίλλερ σαφείς: «Καταστρέψατε την επαρχία Βιάννου. Εκτελέσατε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών καθώς και όλους όσοι συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».       

Σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, με κατάφωρη παραβίαση του Δικαίου του Πολέμου, ενάντια σε κάθε ηθική, εκτελέστηκαν και σφαγιάστηκαν συνολικά 461 άνθρωποι, μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες και υπερήλικες. Ζωντανές μαρτυρίες που καταγράφηκαν στην «Έκθεση Καζαντζάκη», περιγράφουν πράξεις φρίκης και ασύλληπτου πόνου. Όσοι επέζησαν βίωσαν την προσφυγιά, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Όσοι τοίχοι κατοικιών έμειναν όρθιοι σημαδεύτηκαν από μαύρους σταυρούς: έναν για κάθε νεκρό που μετρούσε το σπίτι... 

Στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.  

Στην τοποθέτησή μου και στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, από την πλευρά  της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανα ότι το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης, των προγόνων μας, δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους, τη θηριωδία του ναζισμού.

Ακολούθησε η επίσημη γραπτή άρνηση της Γερμανίας στην Ρηματική Διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης στις 18 Οκτωβρίου του 2019 με την οποία αποδεικνύεται ότι η Γερμανία εμμένει στην πάγια και αδιάλλακτη στάση της απέναντι στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Με ερώτησή μου στις 23 Οκτωβρίου προς τον Υπουργό Εξωτερικών, ζήτησα να μάθω τις ενέργειες που είχε ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση μετά την επίσημη και γραπτή απόρριψη της Ρηματικής Διακοίνωσης της Ελλάδας από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Η επίσημη απάντηση του Υπουργού εξωτερικών κ. Δένδια ήταν ότι «Η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και ότι θα συνεχίσει να προβάλλει τις αξιώσεις αυτές». Καμία αναφορά στον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει αυτό.  Καμία αναφορά σε συγκεκριμένες και μεθοδευμένες ενέργειες, σε ένα καθορισμένο σχέδιο. Η κυβέρνηση με γενικότητες και αοριστολογίες έχασε πολύτιμο χρόνο, υποβαθμίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος.

Τελικά  ο κ. Δένδιας επέλεξε να καταθέσει εκ νέου τον περασμένο Ιανουάριο Ρηματική Διακοίνωση, για να υπογραμμίσει, όπως δήλωσε, την εγκυρότητα των ελληνικών αξιώσεων.  Γιατί; Γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε μία κίνηση που ήδη είχε γίνει και είχε συναντήσει την άρνηση της Γερμανίας; Γιατί να επαναλάβει μία ενέργεια που δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα; Γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, θέτοντας το μείζον αυτό ζήτημα στο περιθώριο; Μα γιατί όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τους ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία.  

Οι πιέσεις στην εξωτερική πολιτική δεν ασκούνται με ευγενικές υπενθυμίσεις και ευχολόγια.  Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, τώρα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργοποιηθεί με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να εκπληρώσει τη βούληση του ελληνικού λαού. 

Ενός λαού που περπατάει περήφανα σε χώματα αιματοβαμμένα, που μετράει δικούς του μάρτυρες στις θυσίες του αγώνα, που δεν φοβήθηκε το φασισμό, αλλά πάτησε αγέρωχα  πάνω του για να φτάσει τη λευτεριά. 

Η σημερινή μέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της Επαρχίας Βιάννου μας θυμίζει με τον πιο επιτακτικό τρόπο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, καθώς αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει, όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν, αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον. Είθε η θυσία αυτών των ανθρώπων να είναι πάντα οδηγός μας, ένα δυνατό φως απέναντι στα σκοτάδια κάθε μορφής φασισμού, ρατσισμού και μίσους.»

Κρήτη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας ΠΕΔ Κρήτης και ΙΤΕ με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη

Προγραμματική συμφωνία υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης (ΠΕΔ) κ. Γιάννης Κουράκης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, με στόχο την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την βελτίωση ζωής των πολιτών και την ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Π.Ε.Δ. Κρήτης προτίθεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, με στόχο τον ριζικό μετασχηματισμό των διαδικασιών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου η διοίκηση να καταστεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη.

Το ΙΤΕ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντική κοινωνική και οικονομική προσφορά. Είναι πρωτοπόρος αρωγός στην εφαρμογή και υιοθέτηση των Τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα και στις προσπάθειες που γίνονται διεθνώς και στοχεύουν στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας, προσβάσιμης από όλους τους πολίτες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση συνεργασίας

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, δήλωσε:

«Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας συνδέεται με τη στρατηγική της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την πιο ενεργή συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των πολιτών στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, και ιδιαίτερα η ψηφιακή προσαρμογή, θα διευρύνει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών και τη μείωση του χρόνου αναμονής. Παράλληλα, οι εξειδικευμένες μελέτες καινοτομικού χαρακτήρα θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου και πληροφοριακού υλικού που θα υποστηρίξουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .»

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης επεσήμανε ότι:

«Η συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης πρόκειται να ενισχύσει τους δίαυλους επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ΙΤΕ έχει σταθεί αρωγός στους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό και την εφαρμογή των αρχών της έξυπνης εξειδίκευσης, αλλά επίσης παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες, μέσα από ερευνητικές δράσεις που αφορούν την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση κοινών δράσεων και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για παραγωγικές συνεργασίες μεταξύ των δύο Φορέων.»

Η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΙΤΕ στην ανάπτυξη και διαχείριση δραστηριοτήτων κλίμακας σε κρίσιμους τομείς όπως:

- στην ανάπτυξη εφαρμογών και καλών πρακτικών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων, μέσω σύγχρονων συστημάτων για αυτοματοποίηση λειτουργιών και δράσεων,
- στην παροχή υπηρεσιών σε στρατηγικής σημασίας τομείς όπως διαχείριση υδάτινων πόρων, διαχείριση αποβλήτων, ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
- στην εκπόνηση μελετών για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, και την ανάπτυξη εφαρμογών στους τομείς της ελαιοκομίας, της αμπελουργίας, των θερμοκηπειακών καλλιεργειών, της αλιείας και της κτηνοτροφίας κλπ.
-στη συμμετοχή των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και σε υπηρεσίες ενημέρωσης για προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Ευρώπη,
-στην ανάπτυξη υπηρεσιών one-stop-shop για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των επιχειρήσεων της Κρήτης,
-στην παροχή υπηρεσιών σύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τις επιχειρήσεις συσκευασίας και μεταποίησης καθώς και στα δίκτυα διανομής και στην προώθηση των παραγομένων προϊόντων
-στην προώθηση, ανάπτυξη και τη συνεργασία των τομέων του τουρισμού και της γεωργίας.

Η σύμπραξη με το ΙΤΕ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά στο έργο της την ΠΕΔ Κρήτης, προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, διευκολύνοντας καθημερινές δραστηριότητες και ενισχύοντας την επαγγελματική πρόοδο και οικονομική ανάκαμψη.