Κρήτη

Ηράκλειο

Πόρτα – πόρτα η αποκομιδή απορριμμάτων στο Γάζι - Πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά ο Δήμος Μαλεβιζίου

δημος μαλεβιζίου

Μια καινοτόμο επιλογή στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων θα εφαρμόσει από αυτήν τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο Δήμος Μαλεβιζίου. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα αποκομιδής «πόρτα – πόρτα» που έχει καταρτιστεί από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου στην Αμμουδάρα με στόχο να επεκταθεί σταδιακά, τόσο στον αστικό ιστόμ όσο και σε τοπικές κοινότητες.

Το καθημερινό ραντεβού με το απορριμματοφόρο 

Από αυτήν τη Δευτέρα οι κάτοικοι στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου καλούνται να εναποθέτουν έξω από τις κατοικίες τους τα απορρίμματα αυστηρά έως τις 9:30 το πρωί, καθημερινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα απορρίμματα θα πρέπει να είναι δεμένα στις ειδικές σακούλες απορριμμάτων.  Στις 9:30π.μ. το απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου θα βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να εφαρμόσει το νέο σύστημα αποκομιδής. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας θα συλλέγουν τα απορρίμματα που έχουν αφήσει έξω από την πόρτα τους οι δημότες, τηρώντας το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την υπηρεσία.

απορριμματοφορο δημος Μαλεβιζιου
απορριμματοφορο δημος Μαλεβιζιου

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μιχάλης Αλμπαντάκης «Στόχος είναι να αλλάξουν οι όροι αποκομιδής και να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής, μια προσπάθεια όμως που απαιτεί την πλήρη συνεργασία των πολιτών. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου για να επεκταθεί στη συνέχεια. Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου μας έχει καθορίσει την ώρα διέλευσης του απορριμματοφόρου και είμαι σίγουρος πως η νέα αυτή προσπάθεια θα βρει τη θετική ανταπόκριση των δημοτών. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρει κάποιος να τηρήσει την ώρα της αποκομιδής θα πρέπει με δική του ευθύνη να μεταφέρει τα απορρίμματά του σε σημεία όπου υπάρχουν κάδοι ή να τα βγάζει έξω από την πόρτα του το επόμενο πρωί».

Τονίζεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής πόρτα – πόρτα ξεκινά από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Το  Σαββατοκύριακο καλούνται οι δημότες στις οδούς Προμηθέα & Αιγαίου να εναποθέτουν τα απορρίμματά του όπου υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - δασικοί χάρτες: Συνεχίζονται οι επαφές Σκρέκα με φορείς που πιέζουν για διορθώσεις

Ηράκλειο: Ανάρπαστα έγιναν τα self test από τα φαρμακεία

Στρώνουν... κρητικό τραπέζι ξενοδόχοι, επιμελητήρια και αγρότες

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουνούπια “πολιορκούν” γειτονιές και σπίτια

κουνούπια

“Πολιορκημένοι” από κουνούπια αισθάνονται αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου, κυρίως στις δυτικές συνοικίες, οι οποίοι και διαμαρτύρονται έντονα καθώς φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έχει οξυνθεί όπως λένε, με την παρουσία των εντόμων να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

 “Και πέρυσι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει” μεταφέρουν πολίτες στο ekriti.gr.

Εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ταμπλέτες επιστρατεύονται κυρίως τη νύχτα προκειμένου να “παραλύσουν” την κυκλοφορία των εντόμων και να “διασφαλίσουν” τον ύπνο των κατοίκων, αλλά και να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα, κυρίως των μικρών παιδιών.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε Θέρισσο, Μασταμπά και Τρεις Βαγιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το ekriti απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά αλλά και στον προιστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη, καθώς η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα ψεκασμού μέσω τριετούς σύμβασης με εργολαβικό γραφείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και ανέλαβε την εργολαβία μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση έχει γίνει φέτος δέκτης σχετικών παραπόνων και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον εργολάβο για να διαπιστωθεί εάν έχει τοπικό χαρακτήρα ή όχι.

Τηλέφωνα για τα συνεργεία ψεκασμού

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-678910 και στο 8001124424 προκειμένου να αναφέρουν την περιοχή τους και συνεργείο να “επιμείνει” τοπικά σε ψεκασμό.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, για τους αυξημένους πληθυσμούς “ενοχοποιούνται” λιμνάζοντα ύδατα πχ εγκαταλελειμμένες πισίνες, γούρνες, δεξαμένες ή βαρέλια με νερό. 

Στο ερώτημα, όμως, ποια είναι η εικόνα για τις μεγαλύτερες εστίες στάσιμων νερών, όπως  τα ρέματα και οι ποταμοί, αν δηλαδή έχουν καθαριστεί επαρκώς, η απάντηση ήταν ότι ο εργολάβος δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στον Γιόφυρο, στον οποίο σχετικές εργασίες έγιναν και πριν από λίγες ημέρες.

Μαρία Ζαννιά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Χρυσοπηγή: Η συνοικία του Ηρακλείου με τις σπηλιές που θυμίζουν ...φαβέλες (Φωτογραφίες)

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου