Κρήτη

Ηράκλειο

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Η επόμενη ημέρα

φωτια πανεπιστημιο

"Λαβωμένο" είναι από χθες το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια όλης της Ευρώπης! Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν τις 8 χθες το πρωί, άφησε πίσω της στάχτη και αποκαϊδια! Το μεγαλύτερο μέρος της φοιτητικής εστίας έχει καταστραφεί, όπως και μεγάλος αριθμός εγγράφων του Βενιζέλειου νοσοκομείου.

Μέχρι και αυτή την ώρα, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής ενώ πιο ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει μετά την αποκάθαρση.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής, Αρχιπύραρχος Γιάννης Μαραγκάκης, περιέγραψε ένα σκηνικό πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Ηρακλείου ενώ αναφέρθηκε και σε εκείνους τους παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε να αποφύγουμε μία νέα τραγωδία όπως αυτή του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι. 

"Η φωτιά σταμάτησε στα σύνορα της αποθήκης με τις ποσότητες οινοπνεύματος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας" σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη ο οποίος σημείωσε ότι ήταν ευχής έργον το γεγονός ότι χθες ήταν Κυριακή και δεν φυσούσε…

Όπως σημείωσε ο κ. Μαραγκάκης, η φωτιά αποτέφρωσε 6 κτίρια των 500 τετραγωνικών μέτρων αλλά και τους πρώτους ορόφους ενώ ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. 

Στοίχημα για την Πυροσβεστική είναι να εντοπίσει τα αίτια της μεγάλης φωτιάς που θα μπορούσε να έχει τραγικό απολογισμό, ωστόσο χάρη στην άμεση επέμβαση της και στον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, αυτό απετράπη…

Η προανάκριση έχει ήδη ξεκινήσει και στο Ηράκλειο αναμένεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Ένα ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί μέσα από τις καταθέσεις των φοιτητών που διέμεναν στην εστία, είναι το αν λειτούργησε το σύστημα πυρόσβεσης αλλά και ο «συναγερμός».

Από την πύρινη λαίλαπα, οι 69 ήδη υπάρχοντες φοιτητές, έχουν βρεθεί χωρίς στέγη όπως και οι περίπου 60 πρωτοετείς που αναμένονται το επόμενο διάστημα... 

Αρκετοί πέρασαν τη νύχτα τους στο Κλειστό Γυμναστήριο στις Βούτες καθώς αυτή η λύση επιλέχθηκε ως η καλύτερη, σύμφωνα με όσα είπε στο Ράδιο Κρήτη ο Πρύτανης του ΠΚ Οδυσσέας Ζώρας, ενώ υπήρξε η πρόταση της φιλοξενίας τους, σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, αλλά τελικά η λύση αυτή δεν «περπάτησε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ράδιο Κρήτη», πάντως, το ξενοδοχείο είναι προσφάτως ανακαινισμένο και λειτουργεί κανονικά! Πληρούσε δηλαδή όλες τις προδιαγραφές αλλά παραμένει άγνωστο γιατί, ενώ η διεύθυνση προσφέρθηκε να φιλοξενηθούν εκεί οι φοιτητές δωρεάν μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της στέγασης, αυτό δεν έγινε δεκτό.

Σε ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να προχωρήσει πάντως, σήμερα, από το Ηράκλειο ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου που έρχεται εκτάκτως και θα προεδρεύσει σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης, στις 4 το απόγευμα ενώ νωρίτερα, θα επισκεφθεί την Πρυτανεία και τον χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα και για την άμεση αποκατάσταση λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Να σημειωθεί τέλος ότι από την πρώτη στιγμή, ο δήμος Ηρακλείου μερίμνησε για τη μεταφορά στρωμάτων στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας των φοιτητών ενώ υπάρχει επάρκεια για τα είδη πρώτης ανάγκης και κλινοσκεπάσματα. 

Στα αξιοσημείωτα, μετά την καταστροφή, η ανταπόκριση των Ηρακλειωτών που έσπευσαν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους φοιτητές.

Μάλιστα, πολλοί ζήτησαν να φιλοξενήσουν φοιτητές στα σπίτια τους ενώ αρκετοί φιλοξενήθηκαν από φιλικά  τους πρόσωπα.

Για τα πρώτα τους έξοδα, σύμφωνα με τον κ. Ζώρα, συγκεντρώνονται χρήματα από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς.

Ελένη Μπουρμά

(φωτογραφίες image-services)

Δείτε ακόμη:  Δύο συγκλονιστικά βίντεο με την αγωνία των πυροσβεστών

Ηράκλειο: Εικόνες καταστροφής μέσα από το Πανεπιστήμιο - Έλιωσαν τα σίδερα

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσσός: Εθελοντική Αιμοδοσία την Τετάρτη

αιμοδοσία εθελοντής αιμοδότης

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 03/03/2021 στην αίθουσα Ενορίας του Αγίου Νικολάου Αλικαρνασσού και ώρες 13.00 έως 17.30 . 

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με την Ενορία του Αγίου Νικολάου , το 1ο , 2ο κ 5ο Δημοτικά Σχολεία , το 2ο κ 7ο Νηπιαγωγεία Ν. Αλικαρνασσού και τους Συλλόγους Γονέων κ Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού . Την επιστημονική επιμέλεια της αιμοδοσίας έχει η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ

Ο Αιματοκρήτης  συμμετέχει στην πανελλήνια εκστρατεία «Όλοι Μαζί Μπορούμε» για την αιμοδοσία, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την Περιφέρεια Αττικής, και την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).  

Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν πάρει ένα ελαφρύ πρωινό ή να έχουν περάσει δύο ώρες από το μεσημεριανό τους φαγητό. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και την αστυνομική τους ταυτότητα.  

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται. Κάθε Εθελοντής Αιμοδότης θα λάβει ατομική κάρτα με την οποία μπορεί να καλύψει πιθανή μελλοντική ανάγκη σε αίμα, δική του ή συγγενή. 

Οι αιμοδότες για τη μετάβαση τους στο χώρο της αιμοδοσίας λόγω των μέτρων προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ για την πανδημία COVID -19, μπορούν να στέλνουν μήνυμα με κωδικό 1 στο 13033 ή να συμπληρώνουν το κωδικό Β1 στη βεβαίωση μετακίνησης. 

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για: 

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων 

-Ενημέρωση και παράδοση ασκού για δωρεά ομφάλιου αίματος (για έγκυες γυναίκες) σε συνεργασία με τη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης 

Πληροφορίες 6978-247010 2810-239773 email aimatocritis@hotmail.com www.aimatocritis.gr

Ειδήσεις σήμερα 

Ηράκλειο: Η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα rapid test στο νοσοκομείο

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο