Κρήτη

Ηράκλειο

Οι παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο

ενεργοι πολιτες λυγερος.jpg

Οι παρεμβάσεις των Ενεργών Πολιτών στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 7ης Μαρτίου 2016. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Παράταξης
1. Πολιτιστικό κέντρο 
Οι Ενεργοί Πολίτες πιστεύουν ότι ο Πολιτισμός συνδέεται με φωτεινές και διαυγείς θέσεις γι’ αυτό και μαζί με τον κόσμο που τον παράγει απαιτούν διαυγείς διαδικασίες.
Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ ο πρόεδρος με μία εμφανή προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος έφερε (υποτίθεται), προς συζήτηση την πρόταση μας για διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης με θέμα το πολιτιστικό κέντρο, τα πορίσματα των ελεγκτών και την έναρξη της β΄ φάσης.
Θεώρησε – σκόπιμα - ο κ. Πασπάτης ότι είχαμε θέσει ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και ήθελε με αυτή την διαδικασία ( ανάπτυξη της ερώτησης – απάντηση από τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ και τέλος ) να κλείσει το θέμα
Το θέμα των πορισμάτων για την α φάση του Πολιτιστικού Κέντρου είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη της β΄φάσης.
Οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις πρέπει να συνοδεύονται και με πράξεις κ. Δήμαρχε. 
Και δυστυχώς χάνεται την μία ευκαιρία μετά την άλλη.
Σήμερα χρειάζονται λύσεις στα ζητήματα που θέσαμε και μάλιστα ριζικές. Αυτό είναι το «φως »
Οι ενεργοί πολίτες σύντομα με συνέντευξη τύπου θα κάνουν αυτό που επιβαλλόταν να κάνει η Δημοτική Αρχή.
Θα θέσουν σε γνώση των δημοτών το σύνολο των συμπερασμάτων από τα πορίσματα.
Θα αναδείξουν τι ήταν αυτό που δημιούργησε τις αναφερόμενες επισημάνσεις στα πορίσματα
Θα προτείνουν τις ενδεδειγμένες λύσεις και παρεμβάσεις ώστε να μην συνεχιστεί η αναπαραγωγή αυτών των προβλημάτων, αλλά με διαφάνεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
2.  Ενετικά τείχη 
Να συνδεθεί η ιστορία της Πόλης με τα μνημεία της. Οι Πολίτες του Ηρακλείου να βιώνουν την Ιστορία μέσα στην καθημερινότητά τους δημιουργικά και εξελικτικά. 
Για το Σχέδιο Χρήσεων των Ενετικών Τειχών οι Ενεργοί Πολίτες πιστεύουν ότι η αξιοποίησή τους πρέπει να έχει τη δημοτική σφραγίδα και δηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στα στελέχη του δήμου που κατάρτισαν το σχέδιο. Τονίζουν την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε το όραμα των σχεδιαστών να εμπλουτιστεί και να γίνει όραμα όλης της Πόλης. Τούτο σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα λάθη του παρελθόντος. Χωρίς μηδενισμό αλλά και χωρίς ναρκισσισμό να δούμε τι αλλοίωσε τη φυσιογνωμία των μνημείων και τι ξέφυγε από το όραμα που έχουμε για την Πόλη μας. 
Χρειάζεται την προσοχή του Δημοτικού Συμβουλίου στη σύσταση του φορέα διαχείρισης. Χρειάζεται το σχέδιο χρήσης να απεικονίζεται πληρέστερα οικονομικά και να συνοδεύεται με ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. 
Υπογραμμίστηκε η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να συνδέσει το έργο με τη διεκδίκηση του Ηράκλειου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αδυναμία που στερεί την Πόλη μας όχι μόνο από πόρους αλλά και από τη δυνατότητα να προβληθεί ως κοιτίδα πολιτισμού. Χάθηκε μια ευκαιρία μέσα από το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να αναδείξει η Πόλη μας αυτό που υπήρξε στους αιώνες βάζοντας ταυτόχρονα το σημερινό στίγμα της. 
3. Διαδικασίες δημοσίου ελέγχου και προμηθειών 
Και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση οι Ενεργοί Πολίτες επαναβεβαίωσαν τη θέση τους ότι δεν θα ψηφίζουν απ’ ευθείας αναθέσεις προμηθειών, έργων κλπ. 
Η επιλογή των διαδικασιών για τα έργα, τις προμήθειες, την παροχή υπηρεσιών είναι μία σοβαρή αντιστοίχιση με την εκφρασμένη διάθεση ισοτιμίας, δημοκρατίας και επειδή ο τεμαχισμός μελετών, οι απ’ ευθείας αναθέσεις τόσο στον Δήμο όσο και στις εταιρείες του που αυξάνουν συνεχώς, δηλώσαμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε εγκρίσεις απ’ ευθείας αναθέσεων Υπάρχουν και άλλες διαδικασίες χρονικά γρήγορες και πολλές φορές και πιο οικονομικές.
4. Καθυστέρηση, με πολλαπλές επιβαρύνσεις για τους κατοίκους, εκτέλεσης έργων (Ανάληψη) και προβλήματα με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων 
Ζητήθηκε από την δημοτική αρχή να προγραμματιστούν παρεμβάσεις για την σύντομη αποπεράτωση των έργων, διότι η χρόνια και συνεχιζόμενη δημιουργία δύσκολων συνθηκών στους κατοίκους των περιοχών πρέπει να τελειώσει. 
Επίσης τέθηκαν τα θέματα με τα σχολικά κτίρια και ιδιαίτερα με αυτά του 35ου Δημοτικού σχολείου. 
5. 8 Μάρτη Ημέρα της γυναίκας - Ημέρα έντασης των αγώνων 
Oι ενεργοί πολίτες με αφορμή την 8η Μάρτη 2016, απευθύνουν θερμό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες. Τις εργαζόμενες, στις άνεργες, στις νέες γυναίκες που αναζητούν εργασία μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τις μαθήτριες τις φοιτήτριες τις νέες επιστήμονες που διεκδικούν το δικαίωμα στην ζωή.
Έχουν περάσει 159 χρόνια από τη πρώτη απεργία εργαζομένων γυναικών.
 Στις 8η Μάρτη του 2016 οι γυναίκες και στην χώρα μας εξακολουθούν να αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη για ειρήνη για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κατά όλων των αδύνατων, για μια καλύτερη ζωή για όλους και κυρίως για την νέα γενιά.
Oι Ενεργοί Πολίτες σε αυτόν τον αγώνα θα είναι παρόντες.

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού