Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Οχι στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στις Γκαγκάλες

Image
Λαικη συσπέιρωση
 clock 14:26 | 14/12/2015 writer icon newsroom ekriti.gr

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Γόρτυνας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Γκαγκάλων και του Βαλή, που αντιδρούν στην κατασκευή των δυο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα στην περιοχή, κι εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς.
Αυτά τα σχέδια  υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Ειδικότερα, συνδέονται με την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, που αποτελεί επίσημη στρατηγική της ΕΕ, για να σπρώξει σε ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε ενεργειακή φτώχεια τους λαούς της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα αυξάνεται το ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους παραγωγής ρεύματος με καύσιμο βιομάζα, βιοαέριο, ή βιορευστά στην περιοχή του Δήμου Γόρτυνας, συνολικά σε αρκετές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Το δεδομένο αυτό αποκαλύπτει τον στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την περιοχή μας, αποκαλύπτει ότι η περιοχή μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων επενδυτικής διεξόδου για λιμνάζοντα κεφάλαια και την εγγυημένη κερδοφορία τους. Επιπλέον, επιβεβαιώνει τη μεθόδευση επιβολής λύσεων που δεν θα σέβονται ούτε τον άνθρωπο, ούτε το περιβάλλον, ούτε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων και την επιλογή μεθόδων με επιστημονικά κριτήρια. Ένα μόνο στόχο έχουν αυτοί οι σχεδιασμοί: ασύδοτη κερδοφορία των επενδυτών.
Έτσι, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Γόρτυνας:
Καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, να ενημερώνει το λαό της περιοχής, να τον καλεί να παλέψει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο της κυβέρνησης, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο πρόβλημα δεν είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Ακριβώς γιατί πιστεύουμε στο δίκιο του  λαού της περιοχής, επισημαίνουμε  ότι αυτός ο αγώνας για να έχει διάρκεια, αντοχή, αποτελεσματικότητα, χρειάζεται να βάλει στο στόχαστρο τους πραγματικούς αντιπάλους, πρέπει  να έρθει σε συνολική αντιπαράθεση με τη γραμμή της ΕΕ και των μονοπωλίων, πρέπει να επιλέξει να εναντιωθεί συνολικά στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας, στην πολιτική της ΕΕ. Να είναι αγώνας για αποδέσμευση απ’ την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων στην ενέργεια και στο σύνολο της οικονομίας.
Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια – λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.
Αποκλειστικά δημόσιος φορέας Ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Η ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2023 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis