Κρήτη

Ηράκλειο

Ο Χάρης Μαμουλάκης για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη

χάρης μαμουλάκης

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή – την οποία συνυπέγραψαν 25 ακόμη βουλευτές – με θέμα τη «Βιωσιμότητα προγραμμάτων φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Κρήτη», απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η φιλοξενία προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα όπως υλοποιείται στην Κρήτη, συνάδει με τις ανθρωπιστικές αρχές του πολιτισμού μας και τις βέλτιστες πρακτικές για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ένταξή τους στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης εξασφάλισε πόρους μέχρι το έτος 2020 για το συγκεκριμένο έργο. Παράλληλα, μερίμνησε για την μετάβαση της διαχείρισης των κονδυλίων από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Όμως, όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε στην κατάργηση του Υπουργείου με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να διακυβεύεται η οικονομική υποστήριξη των προγραμμάτων φιλοξενίας σε κατοικίες.»

Με την ερώτησή του, ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες που έχει προβεί το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων και το «ESTIA» στην Κρήτη, αλλά και συνολικά στην Επικράτεια, μετά τη λήξη της χρηματοδότησης. Ζητάει επίσης ενημέρωση για το εάν σε περίπτωση ανανέωσης του σχετικού έργου, εγγυάται το Υπουργείο την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στα συγκεκριμένα προγράμματα, καθώς και την κάλυψη των υφιστάμενων κενών ως προς τις θέσεις φιλοξενίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Κρήτη αποτέλεσε έναν από τους πρώτους τόπους στην Επικράτεια που τίμησε με τη φιλοξενία της τους πρόσφυγες μέσα από την υποδειγματική υλοποίηση του προγράμματος «ESTIA» - «Στέγαση αιτούντων άσυλο στην Κρήτη»,  το οποίο καλύπτει περίπου 1.100 άτομα και προβλέπει τη σταδιακή αύξησή τους στα 1.400. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε κλίμα αγαστής συνεργασίας με τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας.

 

 

 

Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Υπογραφή συμφωνίας για τη διάσωση της Ιστορικής Μονής

 Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφεται αύριο Δευτέρα στις 10.00 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια είκοσι έξι (26) μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».