Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: Αντί να στηρίξουν, αφήνουν βιολογικούς κτηνοτρόφους εκτός χρηματοδότησης

κτηνοτρόφοι χιόνια

Την ώρα που η βιολογική κτηνοτροφία στην Κρήτη, γίνεται προσπαθεια για να προωθηθεί και να αναπτυχθεί, από την πλευρά της Πολιτείας φαίνεται πως μπαίνουν εμπόδια...

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του προγράμματος χρηματοδότησης της βιολογικής καλλιέργειας, οι Κρητικοί, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουν κατατεθεί συνολικά 3899 αιτήσεις ένταξης, με στόχο να χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενώ όμως οι «παλιοί» βιολογικοί κτηνοτρόφοι του νησιού- δηλαδή αυτοί που έχουν ήδη ενταχθεί σε παλαιότερο πρόγραμμα είναι 530- η Περιφέρεια Κρήτης διαπιστώνει πως οι θέσεις που προβλέπονται μέσα από τη νεα χρηματοδότηση, αναμένεται να είναι λιγότερες!

Συμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανόλη Χνάρη, για τους δύο άξονες του προγράμματος, εχουν εγκριθεί 99 κτηνοτρόφοι από τις 2.621 αιτήσεις και 299 από τις 1278 αιτήσεις.

Το θέμα είναι σοβαρό και απασχολεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια, καθώς διαπιστώνεται πως ενώ οι αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα είναι πολύ περισσότεροι και πως η ένταξη τους θα συμβάλλει πολύ στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, αλλά και στην αναβάθμιση του κτηνοτροφικού τομέα, εντούτοις οι κινήσεις που γίνονται είναι στην κατεύθυνση της υποβάθμισης του!

Ο κ. Χνάρης μέσα από την επιστολή που απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο ζητά από τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλη να εντάξει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της βιολογικής καλλιέργειας όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την Κρήτη και πληρούν τις προϋποθέσεις, αντί να κριθούν επιλαχόντες, ειδικά από τη στιγμή που υπαρχει η οικονομική δυνατότητα

Οπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης πέρα από τους κτηνοτρόφους που έχουν εγκριθεί για τη Δράση 11.1.2, υπαρχουν άλλες 700 αιτήσεις που ισοβαθμούν, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 13.920.000€. Από αυτούς με βάσει το γεγονός ότι υπαρχει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 6.170.000€, τότε θα μπορούσε ο αριθμός των εγκριθέντων τουλάχιστον να αυξηθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τη Δράση 11.2.2. Σε αυτό υπαρχουν 173 ισοβαθμούντες στην κατηγορία επιλαχόντων, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 11.700.000€. Και από αυτούς θα μπορουσαν να ενταχθούν τουλάχιστον τόσοι ώστε να φτάσουμε στην κάλυψη του ακατανέμητου ποσού της Δράσης που είναι 3.750.000€

Η επιστολή 

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Χνάρης σημειώνει: «Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδος 2014-2020. Στην Περιφέρεια Κρήτης εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον. Στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» έχουν υποβληθεί 2.621 αιτήσεις και στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» 1.278 αιτήσεις.

Όσον αφορά στη Δράση 11.1.2 οι εγκεκριμένοι είναι 99 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 2.280.000€ και οι επιλαχόντες 2.494 συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 63.195.000€. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων έχουν προκύψει 700 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 60 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού τριετίας 13.920.000€. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακατανέμητο ποσό της Δράσης είναι 6.170.000€, παρακαλούμε όπως γίνει αύξηση της πίστωσης στο σύνολο της τριετίας για την κάλυψη των ισοβαθμούντων.

Όσον αφορά στη Δράση 11.2.2 οι εγκεκριμένοι είναι 299 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 21.600.000€ και οι επιλαχόντες 874 συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 51.270.000€. Βάσει των κριτηρίων επιλογής, στην κατηγορία των επιλαχόντων, έχουν προκύψει 173 αιτήσεις ισοβαθμούντων, στα 45 μόρια, συνολικού προϋπολογισμού πενταετίας 11.700.000€. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ακατανέμητο ποσό της Δράσης είναι 3.750.000€, παρακαλούμε όπως γίνει αύξηση της πίστωσης στο σύνολο της πενταετίας για την κάλυψη των ισοβαθμούντων.

Καθώς το Μέτρο 11 έχει στόχο να προσφέρει δημόσια αγαθά, που συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων και η στήριξη χορηγείται, προκειμένου οι  δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το διαφυγόν εισόδημα, τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, κρίνεται αναγκαία η  διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της πίστωσης, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο το σύνολο των ισοβαθμούντων υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Δεδομένης της ένταξης 530 αιτήσεων στήριξης στο ΠΑΑ 2007-2013 και της ιδιαίτερης σημασίας του γενικότερα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου και των ευρύτερων περιοχών της Περιφέρειας Κρήτης και ειδικότερα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η περιφέρειά μας, κρίνει απαραίτητο να εξευρεθεί τρόπος ένταξης στο ΠΑΑ 2014-2020 όλων των υποψηφίων που ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, θα χαρακτηριστούν ως επιλαχόντες, λόγω του καθορισθέντος προϋπολογισμού».

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Ηράκλειο

Ξανθός: Ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα

ανδρέας ξανθός

Δήλωση Α. Ξανθού Βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του Σ. Πέτσα:

Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας.

Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία,, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική»  του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Προς χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» τα μεγάλα έργα του Δήμου Ηρακλείου

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Πέτσας από Λασίθι: Προς αντιμετώπιση το θέμα της υποστελέχωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση