Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Καταβολή αποζημιώσεων για αεροδρόμιο - Τήρηση της νομιμότητας για απαλλοτριώσεις

Βασίλης Κεγκέρογλου

Την τήρηση της νομιμότητας στην διαδικασία αποξένωσης των ιδιοκτητών από τις περιουσίες τους, την επίλυση του προβλήματος με τα κληροτεμάχια και την επιτάχυνση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι ζήτησε ο Βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου από το Υπουργείο Υποδομών με επίκαιρη ερώτηση του που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

            Με λύπη του διαπίστωσε ότι τα Υπουργεία αντί να διευκολύνουν την διαδικασία υλοποίησης του μεγάλου έργου του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι δυσκολεύουν τα πράγματα ή αδρανούν να δώσουν λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν.

            Συγκεκριμένα ο Βουλευτής έθεσε:

α) Το ζήτημα της έγκαιρης ειδοποίησης των ιδιοκτητών, προκειμένου να απομακρύνουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό από τα τμήματα των εκτάσεων που απαλλοτριώνονται.

β) Την απλοποίηση της διαδικασίας μέσω αυτοαποζημίωσης που αφορά το οδικό τμήμα αφού ουσιαστικά δεν έχει εφαρμογή στις αγροτικές εκτάσεις που απομένουν στους ιδιοκτήτες, με δεδομένο ότι ως αγροτική γη όχι μόνο δεν ανεβαίνει η αξία τους αλλά υποβαθμίζονται και δεν έχουν συντελεστή δόμησης.

γ) Την τροποποίηση της νομοθεσίας για την δυνατότητα κατάτμησης των «κληροτεμαχίων» προκειμένου να αναγνωριστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και όχι οι αρχικοί που έλαβαν τα κληροτεμάχια στο πλαίσιο της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, οι οποίοι άλλωστε έχουν αποβιώσει εδώ και χρόνια.

            Ο Βουλευτής τόνισε ότι έχει καταθέσει δύο φορές την τροπολογία που δίνει λύση στο ζήτημα των κληροτεμαχίων το οποίο του έχει τεθεί από ιδιοκτήτες, δικηγόρους και δικαστές, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά το πρόβλημα παραμένει άλυτο, αφού  παραπέμπεται από τον ένα Υπουργό στον άλλο.

            Ο Υφυπουργός κ. Κεφαλογιάννης από την πλευρά του υποστήριξε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τον νόμο και τόνισε ότι δεν έχει λάβει  καμιά καταγγελία για παραβιάσεις της διαδικασίας και του νόμου, ενώ ενημέρωσε για το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί και την καταβολή των αποζημιώσεων που έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό όπως είπε.

            Επιπλέον ο Υφυπουργός ουσιαστικά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα κληροτεμάχια για τα οποία πληρώνονται κανονικά οι αποζημιώσεις.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: 122 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρούσματα κορωνοϊού

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.421 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 122 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 56 στο Ηράκλειο, 42 στα Χανιά, 12 στο Ρέθυμνο και 12 στο Λασίθι.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Οι Κρητικοί σπεύδουν για "Ελευθερία" - Σχεδόν 190.000 οι εμβολιασμοί

Ιατροδικαστής για το θάνατο της 44χρονης στη Χαλάστρα: «Δεν υπήρξε θρόμβωση ή οξύ αίτιο»

ΣτΕ: Εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν να σταματήσουν τα self test σε καθηγητές και μαθητές