Κρήτη

Ηράκλειο

Κεγκέρογλου: Επίκαιρη ερώτηση για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Βασίλης Κεγκέρογλου

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά άμεσες παρεμβάσεις και μηχανισμό αντιμετώπισης των προβλημάτων που αναδύονται από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
Όπως είναι γνωστό με την κύρωση της σύμβασης (ν.4612/19) για την δημιουργία του νέου αεροδρόμιου στο Καστέλλι προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου και δυνατότητα χρηματοδότησης πρόσθετων αναγκαίων έργων που δεν έχουν προβλεφθεί ή θα προκύψουν από την κατασκευή και μάλιστα μπορούν να ανατεθούν στον παραχωρησιούχο.

Η ορθότητα αυτής της επιλογής επιβεβαιώνεται αφού με αφορμή μόνο την κατασκευή της οδικής
πρόσβασης στο Αεροδρόμιο και συγκεκριμένα το οδικό τμήμα Ευαγγελισμός-έως σύνδεση με Ηράκλειο-Βιάννο (5,5 χλμ) που ξεκίνησε κατά προτεραιότητα (αφού είναι προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του μεγάλου αυτού έργου) αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δεν έχουν προβλεφθεί:
1. Οι αναγκαίοι κόμβοι σύνδεσης, που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας π.χ με επαρχιακό δρόμο Αρκαλοχώρι- Γαζέπι Μύλος (σας έχει ξανατεθεί).
2. Διασφάλιση λειτουργικότητας δημοτικών (π.χ Αυλή-Αρκαλοχώρι) αλλά και κύριων αγροτικών δρόμων με ανισόπεδη προσπέλαση σε σημεία που τέμνονται με το οδικό τμήμα.
3. Παράπλευροι δρόμοι με «αξιοπρεπείς και λειτουργικές» γεωμετρικές διαστάσεις.
4. Τεχνικά έργα για ασφαλή και λειτουργική διαχείριση των αγωγών, νερού και υγρών αποβλήτων που ήδη λειτουργούν και τέμνονται με το οδικό έργο.
5. Υποδομές για διόδους διέλευσης αγωγών π.χ άρδευσης- αποχέτευσης που προβλέπονται ή θα
χρειαστούν για την υλοποίηση προγραμματισμένων έργων.

Επειδή η αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων με τα αναγκαία έργα μπορεί να
πραγματοποιηθεί μόνο παράλληλα με την κατασκευή του οδικού έργου και όχι μετά από αυτήν.
Επειδή το σοβαρότερο όλων είναι ο μηχανισμός εντοπισμού, μελέτης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου και
επειδή ο δήμος Μινώα Πεδιάδας έχει ανάγκη από χρηματοδότηση για την άμεση εκπόνηση των μελετών και την πρόσληψη «τεχνικού συμβούλου»

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1. Θα φροντίσετε και με ποιόν τρόπο για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων που
προκύπτουν από την κατασκευή του οδικού τμήματος;
2. Ποιο μηχανισμό, με ποια χρηματοδότηση και με ποιες διαδικασίες εντοπισμού και διαχείρισης των
προβλημάτων που προκύπτουν από την κατασκευή του έργου θα θεσπίσετε;

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Φαιστού: Τέσσερα τα κρούσματα- Κλειστός αύριο ο δήμος

δήμος φαιστού

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στον δήμο Φαιστού μετά τα τρία περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό ενώ, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, θετικό στον ιό έχει βρεθεί και ένα τέταρτο άτομο, μέσα από τη διαδικασία ιχνηλάτησης που προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο που ενεργοποιήθηκε. 

Με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή γνωστοποίησε ότι αύριο το δημοτικό κατάστημα θα παραμείνει για προληπτικούς λόγους κλειστό, ενώ από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση κρούσματος σε αντιδήμαρχο, οι εγκαταστάσεις του δήμου είχαν απολυμανθεί. 

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

"Κλειστός για προληπτικούς λόγους θα παραμείνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου ο Δήμος Φαιστού, μετά την προβλεπόμενη έναρξη διαδικασίας ιχνηλάτησης κρούσματος από τον ΕΟΔΥ.

Με απόφαση του Δημάρχου Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και για προληπτικούς λόγους επίσης, το δημαρχείο Φαιστού έχει ήδη απολυμανθεί από την Παρασκευή, έπειτα από την εκδήλωση κρούσματος σε οικισμό του Δήμου.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με το οποίο βρίσκεται σε διαρκείς επαφές ο Δήμος και ακολουθεί το τυπικό πρωτόκολλο ασφάλειας, όπως έχει εφαρμοστεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένονται σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αν και προς το παρών τονίζεται ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος άμεσης ανησυχίας, δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, επισημαίνει προς όλους τους δημότες κι επισκέπτες την ατομική ευθύνη του καθένα.

«Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αόρατο εχθρό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και τονίζει:

«Γι’ αυτό και οφείλουμε να δείξουμε την απαιτούμενη υπευθυνότητα προκειμένου να απολαύσουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού υγιείς. Έχουμε χρέος λοιπόν να αφυπνιστούμε και να κατανοήσουμε όλοι πως η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, είναι υποχρέωση όλων. Προσέχουμε, πλένουμε καλά τα χέρια μας, τηρούμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα. Με τρεις απλές κινήσεις μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Με την ευθύνη όλων μπορούμε να τον νικήσουμε»."