Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Τριμερής σύσκεψη 7ης ΥΠΕ, Περιφέρειας Κρήτης και Κεντρικού Λιμεναρχείου

Σύσκεψη για κορωνοϊό

 

Εν όψει της έναρξης της άφιξης κρουαζιεροπλοίων στο Λιμάνι του Ηρακλείου τις επόμενες ημέρες, υπήρξε συνάντηση- σύσκεψη νωρίς το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΗ ΑΕ, της Διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένας Μπορπουδάκη, του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας κ. Μανώλη Λουμπούνη και του Υπολιμενάρχη Κ.Λ., Αντιπλοίαρχου Λ.Σ. κ. Τσομπάνη Νικόλαου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Μηνά Παπαδάκη και με τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Βαρδαβά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Προϊσταμένη Marketing και Διαχείρισης και Υπεύθυνη Κρουαζιέρας κ. Κυριακή Καμπανά και ο Διευθυντής Λιμενικών Υπηρεσιών του ΟΛΗ κ. Μανώλης Τσιπλοστεφανάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις βασικές υγειονομικές απαιτήσεις των λιμένων-πυλών εισόδου της χώρας, όσον αφορά την ετοιμότητα και ανταπόκριση έναντι του νέου στελέχους κορωνοϊού καθώς και θέματα για τη διαχείριση περιστατικών SARS-CoV-2 για την καλύτερη προστασία τόσο των επιβατών κρουαζιέρας όσο και των στελεχών του ανθρώπινου δυναμικού του Λιμένος Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της μεταξύ συνεργασίας του ΟΛΗ και της ΔΥΠΕ και προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κενά και παραλείψεις, προγραμματίστηκε ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ΟΛΗ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όλα δείχνουν ότι τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα, το Λιμάνι του Ηρακλείου παραμένει ασφαλής προορισμός.

Θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και στη διασφάλιση του ανεκτίμητου αγαθού της υγείας, αλλά χωρίς να αλλοιώνεται η κορυφαία εμπειρία κρουαζιέρας, επιβεβαιώνεται η δυναμική του Λιμανιού του Ηρακλείου ως ελκυστικός προορισμός για τις εταιρείες και τους επιβάτες κρουαζιέρας. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες που προκάλεσε σε όλα τα επίπεδα η κρίση της πανδημίας, η Διοίκηση του ΟΛΗ είναι αισιόδοξη και πως αυτή η επανεκκίνηση είναι μια νέα αρχή δυναμικής ανάπτυξης για το Λιμάνι του Ηρακλείου.

Κόσμος

Επιδημία… λουκέτων στο λιανεμπόριο των ΗΠΑ

ΗΠΑ  κορωνοϊός

Η πανδημία ήρθε να καταφέρει ακόμη ένα ισχυρο πλήγμα στους παραδοσιακούς παίχτες του λιανικού εμπορίου στις ΗΠΑ, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται από την οξύτατο ανταγωνισμό και τη στροφή των καταναλωτών στις online αγορές. 

Σύμφωνα με στοιχεία της BDO USA, που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, το πρώτο εξάμηνο του έτους υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα συνολικά 18 όμιλοι λιανικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων στους κλάδο ένδυσης- υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και πολυκαταστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι γνωστά ονόματα όπως οι JC Penney, Stage Stores και Neiman Marcus.

H τάση αυτή συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, καθώς η αγορά λιάνικης λύγιζε υπό το βάρος της πανδημίας. Από τον Ιούλιο έως τα μέσα Αυγούστου είχαμε επιπλέον 11 χρεοκοπίες. Mεταξύ των «θυμάτων» οι Brooks Brothers, Ascena Retail και Tailored Brands. 

To 2020 κινείται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2010, όταν συνολικά 48 όμιλοι λιανικής στις ΗΠΑ κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-09. Ήδη έχει ξεπεραστεί ο περσινός απολογισμός των 22 χρεοκοπιών.