Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Επιστολή αγωνίας των συνταξιούχων στον Γιώργο Κατρούγκαλο

συνταξιούχοι
 clock 13:23 | 30/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Ανοχτή επιστολή απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προς τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ενόψει των διαθρωτικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Κε υπουργέ,

Το Νομαρχιακό τμήμα Ηρακλείου  του  Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων θεωρεί σκόπιμο να τοποθετηθεί για ορισμένα θέματα ενόψει των  επικείμενων  διαθρωτικών  αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για τις  ενοποιήσεις των  ασφαλιστικών ταμείων και  την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Παλιοί και νέοι συνταξιούχοι βιώνουμε την τελευταία εξαετία τη βίαιη, συνεχή και εντεινόμενη επίθεση λεηλασίας των ήδη πενιχρών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και κάθε ασφαλιστικού δικαιώματος.
Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας διαδοχικά και κατά διαστροφικό πλέον τρόπο με ισχυρή παραπληροφόρηση, δαιμονοποίησαν για την οικονομική κρίση τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, τις χορηγούμενες συντάξεις με το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων, τους υφιστάμενους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς και την οικονομική συνεισφορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη συνολική οικονομία της χώρας.
Εμείς  στο ενιαίο δίκτυο που προερχόμαστε από διαφορετικά ταμεία και υπηρεσίες  έχουμε αντίληψη  πως είναι δομημένες οι υπηρεσίες στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και ασφαλιστικά ταμεία  , αφού  μετά την μεταπολίτευση μετατράπηκαν σε κομματικά φέουδα (όπως καλά γνωρίζετε) αδικώντας πολλές φορές άξια και ικανά στελέχη .
Η οργάνωση  των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης είναι και δική μας υπόθεση ,γιατί καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι επισκέπτονται τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βεβαίως την ευθύνη των διοικητικών και διαθρωτικών αλλαγών στις υπηρεσίες την έχει η πολιτική ηγεσία, αφού εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένη από το σύνταγμα να διασφαλίζει την λειτουργία τους , με διαφάνεια  και έλεγχο . Η αξιοκρατία και  δικαιοσύνη είναι απαραίτητα συστατικά για να νιώθουν οι εργαζόμενοι ότι είναι στο προσκήνιο, χωρίς να υποτάσσονται σε παρεμβάσεις. Οι διοικήσεις  να αποδεικνύουν καθημερινά ότι δεν θα υπηρετήσουν  λογικές του παρελθόντος   για   <<θώκους >> με ιδιοκτησιακές  και κομματικές αντιλήψεις .
Στην κατεύθυνση αυτή θα  πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή και  αξιοπρέπεια των εργαζομένων , η αποδοτικότητα και σε συνεργασία με  τις διοικήσεις  των υπηρεσιών να αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε είδους παρεμβάσεων από τοπάρχες ή βουλευτές,  και να μην  παραβιάζεται  το πρωτόκολλο και ο  χρόνος αναμονής των  συναλλασσομένων. .Έτσι θα  καλλιεργείται η εξωστρέφεια ,  η συνεργασία,   και  ο διάλογος με τους φορείς των πολιτών .
Σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι δεν θα είναι συνεχιστής μιας ξεπερασμένης και επικίνδυνης κομματικής νοοτροπίας για τα κομματικά παιδιά, αλλά για όλα  τα παιδιά της χώρας μας, δίνοντας  τους την ευκαιρία να εξελιχτούν στην διοικητική πυραμίδα όπως αρμόζει στο καθένα ,με ότι προβλέπονται από τους νόμους και τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα .
Στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων πανελλαδικά και στο Ηράκλειο   παρατηρείται στασιμότητα στην οργάνωση των τμημάτων  με ελλείψεις προσωπικού, με  μια ελλιπή και δυσλειτουργική  μηχανοργάνωση που  δεν δίνει πλήρη εικόνα της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην αλληλογραφία διαφορετικών η μη  ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα την  καθυστέρηση  απονομής  σύνταξης που ξεπερνά πολλές φορές τα τρία-έξη έτη..
Οι τοπικές επιτροπές με την δομή που τις διακρίνει ,  οι  πολλαπλές προσφυγές στα διοικητικά Δικαστήρια από συνταξιούχους  και άλλους συναλλασσόμενους είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα πολλοί  να πεθαίνουν πριν καν συζητηθεί η υπόθεση τους.
Εμείς προτείνουμε  οι υποθέσεις για συνταξιοδοτικά θέματα και ο χρόνος μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης, εάν προκύψει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, να μην ξεπερνά το 1 έτος .   
 Ο <<ΘΕΣΜΟΣ >> της προσωρινής σύνταξης θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους υποψήφιους συνταξιούχους ,μέχρι την οριστικοποίηση, γιατί  η οικονομική κρίση  εξακολουθεί να  είναι επί ποδός χωρίς διακρίσεις .
Για τις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων  στο Ηράκλειο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε  ορισμένες σκέψεις ,και  άμεσα μέτρα που χρειάζονται να παρθούν  σε ορισμένους τομείς  :
1)    Την βελτίωση  και οργάνωση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ.(Υγειονομικές Επιτροπές )
2)     Να υπάρξει μέριμνα ώστε  να δίδεται προτεραιότητα από τα  νοσοκομεία, για την εξασφάλιση του Ιατρικού Ιστορικού κάθε ενδιαφερομένου υποψήφιου συνταξιούχου.
3)    Μετά την συγχώνευση του ΤΑΞΥ με το ΙΚΑ, των   μεταθέσεων προσωπικού που έχουν γίνει τα τελευταία 5 χρόνια  προς της υπηρεσίες του Περιφερειακού ΙΚΑ Ηρακλείου, και  την κατάργηση της ΕΥΠΕΑ, θα περιμέναμε την  ενίσχυση κυρίως του τμήματος συντάξεων που σήμερα  έχει περίπου 5 εισηγητές και 2 στο έλεγχο με μεγάλο αριθμό υποθέσεων από όλη την ανατολική Κρήτη , με αποτέλεσμα να  καθυστερούν να οριστικοποιηθούν  συντάξεις  που ξεπερνούν  τα πέντε χρόνια .
4)    Τα Τμήματα παροχών σε όλα τα ταμεία θα πρέπει να μην χρονοτριβούν και να αποδίδονται  χρήματα που έχουν δώσει ασφαλισμένοι για υλικά ,ορθοπεδικά προσθετικά, νοσήλια, μετακινήσεις, γυαλιά., έξοδα θανάτου  κ.α
5)    Στα  τμήματα  Μητρώου θα πρέπει να πάψουν να συνεχίζονται οι απαράδεκτος ουρές  των ασφαλισμένων .
6)    Ρωτάμε: Πως είναι δυνατό να υπάρχει ανισομερής καταμερισμός προσωπικού και  μέριμνα για το τμήμα Είσπραξης  καθυστερούμενων οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο)  που στεγάζετε στο Περιφ/κο ΙΚΑ Ηρακλείου με   πάνω από 15 εργαζόμενους και σε άλλα τμήματα να δεινοπαθούν; Θεωρούμε αυτήν  την αντίληψη,  που έχουν καλλιεργήσει εδώ χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές και αυτοί που τις υπηρέτησαν,  ότι πρώτα οι εισπράξεις, (είναι γνωστοί ποιοι οφείλουν χρόνια τώρα )  πως απαξιώνει  και θέτει σε κίνδυνο την συνοχή της κοινωνίας.
Για όσους δεν  γνωρίζουν, ας μάθουν  λοιπόν ότι τόσο οι συνταξιούχοι που αποτελούμε το 25,36% του ελληνικού λαού όσο και τα μέλη των οικογενειών μας, παιδιά και εγγόνια που αναγκαστικά στηρίζουμε,  έχουν και γνώση και μνήμη και κρίση.
Τέλος η κυβέρνηση  να προχωρήσει στην υλοποίηση προεκλογικών της δεσμεύσεων – επαναφορά 13ης σύνταξης, κατάργηση ΕΝΦΙΑ, καμία μείωση συντάξεων κ.τ.λ– να μη συνεχίζει και επιτείνει τις μνημονιακές πολιτικές με τις ίδιες προφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ισχυριζόμενη ότι αδυνατεί να χρηματοδοτεί πλέον τις συντάξεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δρακουλάκης Νίκος -Σκραφνακη Μαρία –Κυρίου Νίκος
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis