Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ για τα καυτά προβλήματα των εποχικά εργαζόμενων (φωτο)

Διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ

Με μαζική παρουσία εποχικών εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ , όπου αναδείχθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κλάδος. Σχετικά ψηφίσματα κατατέθηκαν και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΕΑΔ και στην διευθυνση του ΚΠΑ2.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αναφέρεται:

Οι εποχικά εργαζόμενοι σε εταιρείες Handling, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων αλλά και εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές έδωσαν το παρόν διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης και διασφάλιση του εισοδήματος τους με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να νομοθετήσει.   

Δυστυχώς η κυβέρνηση έδειξε «live» το πραγματικό της πρόσωπο καθώς την ώρα της κινητοποίησης απαντούσε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ.Συντυχάκης, (ή καλύτερα για να είμαστε ακριβείς, ΔΕΝ απαντούσε).

Οι εποχικά εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους
Οι εποχικά εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση του εισοδήματός τους

Έχει απύθμενο θράσος ο υπουργός να ζητά να αναγνωρίσουμε ότι μπήκε στον κόπο να πάει στη βουλή και να απαντήσει στα ερωτήματα που αφορούν τις ζωές των εργαζομένων. Στη πραγματικότητα αναλώθηκε σε διάφορες γενικότητες προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει στα ξεκάθαρα αιτήματα μας. Άδικα προσπαθεί να κρύψει ότι είναι ο καλύτερος υπάλληλος των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχει βαρεθεί να υπογράφει ΠΝΠ μοιράζοντας κρατικό χρήμα σε ότι του ζητήσουν οι μεγαλοεργοδότες αλλά δεν βρήκε μια σταλιά μελάνι να αφιερώσει σε μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους των προαναφερθέντων κατηγοριών.    

Είναι γελασμένος και ο υπουργός και η κυβέρνηση του ότι οι εργαζόμενοι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.  Εμείς οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό είμαστε ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού που αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία της χώρας» όπως συχνά αναπαράγει. Στις πλάτες μας παράχθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση να μας μετατρέψει σε επαίτες για την κάλυψη των βασικών αναγκών μας.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις
Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις

Η δράση μας δεν σταματά εδώ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συναποφασίσουμε πολύπλευρη δράση και συντονισμό για την άμεση κάλυψη των δίκαιων αιτημάτων μας.

·         Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των προαναφερθέντων εποχικά εργαζόμενων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας (πλήρη απασχόληση, ελαστικά απασχολούμενοι, «ενοικιαζόμενοι» σε τουριστικά γραφεία και αλλού).

·         Να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ με διασφάλιση της ασφαλιστικής ικανότητας και για το 2021, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε έως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους.

·         Να ισχύσουν για όλους μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

·         Να παρθούν σχετικές αποφάσεις από τα Δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων του νομού και κυρίως του Δ. Ηρακλείου για πάγωμα των δημοτικών τελών για τις παραπάνω κατηγορίες.

·         Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και η εκ περιτροπής εργασία.

·         Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν από την έναρξη της πανδημίας, και να γίνει υποχρεωτική η επαναπρόσληψη του προσωπικού που εργάστηκε την προηγούμενη σεζόν.

 

Οικονομία

Οι πληρωμές από υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ την εβδομάδα 17-21 Μαΐου

αποζημίωση

Την πληρωμή των αποζημιώσεων για την αποζημίωση δώρου Πάσχα Απριλίου για αναστολές συμβάσεων εργασίας και μια ακόμη καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 17-21 Μαΐου.  Συνολικά θα καταβληθούν 80,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 695.000 δικαιούχους.
 
Ειδικότερα:
 
1.Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν οι εξής καταβολές:

29 εκατ. ευρώ για 585.000 δικαιούχους που αφορά στην αποζημίωση δώρου Πάσχα του μηνός Απριλίου για αναστολές συμβάσεων εργασίας

2 εκ ευρώ για 3.000 δικαιούχους (αφορά υπόλοιπα αναστολών έτους 2020, αναλογία δώρου Χριστουγέννων, υπόλοιπα αναστολών 2021) 

2.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 17-21 Μαΐου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές

14 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 19.185 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα ασθενείας, μητρότητας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

16,9 εκατ. ευρώ  θα καταβληθούν σε 520 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Επιπροσθέτως, 6.500 ευρώ θα καταβληθούν σε 14 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

Έκτακτες πληρωμές

Αύριο Δευτέρα 17 Μάϊου θα καταβληθούν 9 εκατ. ευρώ σε 18.020 δικαιούχους που αφορούν σε αναδρομικά κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων

 

 3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
 

25 εκατ. ευρώ σε 62.500 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

15 εκατ. ευρώ σε 6.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

500.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Για το διάστημα 17-21 Μαΐου δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πληρωμές από τον ΟΠΕΚΑ.

ειδησεις σημερα

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ «χτύπησε» το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

Κορωνοϊός - Κεραμέως: Μόνο 0,1% των σχολικών μονάδων έχει αναστείλει τη λειτουργία του

Φίλης για Σακελλαροπούλου: Επισκέφθηκε το φράχτη της μισανθρωπιάς και των τραγωδιών