Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αθώος για την απελευθέρωση του κρατούμενου ο Αξιωματικός

Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου

Ένοχος για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αλλά αθώος για την απελευθέρωση του κρατούμενου από τα κρατητήρια το Νοέμβριο του 2019, κρίθηκε σήμερα από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ στο Ηράκλειο.

Ο αξιωματικός είχε κατηγορηθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε βγάλει από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου, έναν άνδρα ο οποίος νωρίτερα είχε προσαχθεί μετά από έλεγχοι για ηχορύπανση σε κατάστημα της πόλης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός επέστρεψε τον κρατούμενο μετά από τρεις ώρες. 

Στον αξιωματικό επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών ενώ η υπόθεση θα κλείσει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε και ο αρχιφύλακες που το βράδυ εκείνο εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας. Σύμφωνα με τη συνήγορο του, Αλεξάνδρα Σπανάκη, ο εντολέας της απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. 

Κρήτη

Ηράκλειο

Νέα Αλικαρνασσός: Η επόμενη ημέρα μετά την απομάκρυνση του “Ν. Καζαντζάκης”

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

 

Της Μαρίας Ζαννιά

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό στοίχημα για το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου Ηρακλείου προσπαθεί να κερδίσει η δημοτική αρχή, με επίκεντρο την ανάπλαση στα περίπου 3 χιλιάδες στρέμματα της δημόσιας γης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης”.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας προσπαθεί να επιταχύνει τη λειτουργία όλων των γραναζιών ώστε να έχει στα χέρια της- όσο το δυνατόν νωρίτερα- την πρότασή της επί της μελέτης ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού της δημοτικής ενότητας της Νέας Αλικαρνασσού, που θα δώσει νέα πολεοδομική και εμπορική πνοή στα ανατολικά της πόλης.

"Εάν η δημοτική αρχή καταφέρει να αποσπάσει την ομόφωνη έγκριση του σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, τότε αυξάνει τις πιθανότητες το Υπουργείο Ενέργειας να αναθέσει στον δήμο Ηρακλείου τη διενέργεια του διεθνή διαγωνισμού για την απόδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, και όχι στον ιδιωτικό παράγοντα.¨σημειώνει στο ekriti.gr o αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Καραντινός. 

Ως γνωστόν, ανάμεσα στους όρους για τη δανειοδότηση του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι  από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι η ανάπλαση του χώρου που θα απελευθερωθεί στη Νέα Αλικαρνασσό, με την απομάκρυνση του υφιστάμενου αεροδρομίου. Επιφορτισμένο θεσμικά με την αρμοδιότητα ανάθεσης των μελετών ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού είναι το Υπουργείο Ενέργειας και η περίπτωση της Νέας Αλικαρνασσού στα διοικητικά όρια της οποία εκτείνεται το υφιστάμενο αεροδρόμιο δεν αποτελεί εξαίρεση...

΄Όπως εξηγούν από τη δημοτική αρχή, μια ομόφωνη απόφαση του ΔΣ επί της μελετητικής πρότασης του δήμου Ηρακλείου, η οποία θα ενσωματώνει και τις θέσεις των τοπικών φορέων, συνιστά μια “δυνατή υποψηφιότητα” ώστε να ανατεθεί, από το ΥΠΕΝ, στον δήμο η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για τον τελικό χωρικό σχεδιασμό. Και αυτό γιατί κανένα κεντρικό κράτος και κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν επιθυμεί να έχει “απέναντί” του σύσσωμη μια τοπική κοινωνία…

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ευρεία σύσκεψη στον δήμο, με την παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και τοπικών φορέων, παρουσιάστηκε από τους μελετητές μια πρώτη έκθεση της πρότασής τους. Ακολούθως, η πρόταση θα αναρτηθεί στο site του δήμου το επόμενο διάστημα για 10 ημέρες για την υποβολή παρατηρήσεων από πολίτες και φορείς. Επιδίωξη της διεύθυνσης Πολεοδομίας είναι έως τα Χριστούγεννα να έχει οριστικοποιηθεί και παραδοθεί από τους μελετητές ολόκληρος ο μελετητικός φάκελος για να πάρει τον δρόμο της έγκρισης του από το Δημοτικό Σώμα και εν συνεχεία να μεταβιβαστεί στο υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με το σενάριο αξιοποίησης του χώρου του αεροδρομίου που προκρίνεται μέχρι στιγμής, το 30% θα καταληφθεί από πράσινο, το 20% αφορά σε διπλή ανάπλαση, 20% τουριστική ανάπτυξη με την κατασκευή τουριστικών κατοικιών, 15% ζώνη καινοτομίας και 15% εμπορική ανάπτυξη και εκθέσεις.