Κρήτη

Ηράκλειο

Ηγουμενίδης: Να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κλάδου των Κοινωνιολόγων

Ηγουμενιδης

Αναφορικά με όλες τις μεθοδεύσεις της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ενάντια στα Δημόσια Πανεπιστήμια και στους τίτλους σπουδών, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην κατάθεση αναφοράς στη Βουλή προς την Υπουργό Παιδείας για την αποκατάσταση και ουσιαστική στήριξη του κλάδου των κοινωνιολόγων.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας την από 3/1/2020 επιστολή της ΟΛΜΕ προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνοντας την ανάγκη να αποκατασταθεί ο κλάδος των κοινωνιολόγων,  καθώς και την προηγούμενη δέσμευση της Υπουργού Παιδείας «πως δεν θα εκδοθεί προκήρυξη που αφορά σε διορισμούς και προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση πριν την ψήφιση τροπολογίας» με στόχο να μην εντάσσονται οι απόφοιτοι τμημάτων χωρίς επιστημονική κατάρτιση στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών και την προστασία του κλάδου των κοινωνιολόγων.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ηρακλείου τονίζει ότι «παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις η Υπουργός κινήθηκε ενάντια στις δεσμεύσεις της στους κοινωνιολόγους και γι’ αυτό θα πρέπει σήμερα να κάνει δεκτή την τροπολογία που οι αρμόδιοι Τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει και που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας». Σύμφωνα με την τροπολογία καταργείται η δυνατότητα ένταξης των αποφοίτων του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον κλάδο ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών (πρώην ΠΕ10 Κοινωνιολόγων).

Όπως σημειώνει ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου, «η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αναγκαία καθότι, όπως έχει εμπράκτως διαπιστωθεί, στο πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου Τμήματος δεν περιλαμβάνεται επαρκής αριθμός μαθημάτων κοινωνιολογίας, ώστε να δικαιολογείται η απόδοση στους αποφοίτους της σχετικής ειδίκευσης».

Παράλληλα, σχετικά με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει εκ νέου ότι «η σημερινή Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας γυρίζουν την πλάτη σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και με πρωτοφανή και ωμό τρόπο εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων». Ο ίδιος εξηγεί ότι το άρθρο 50 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσίων ΑΕΙ με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων και υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε μετωπικά απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις που θίγουν την δημόσια παιδεία».

Κρήτη

Αποκλειστικό ekriti: Μαθητές από την Κρήτη στην Ιταλία - Ανησυχία για τους θανάτους στη χώρα

Τρόμος στην Ιταλία

Άρον άρον επέστρεψαν από την Ιταλία μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου  Ηρακλείου που είχαν προγραμματίσει εκπαιδευτική εκδρομή στη νότια χώρα.

Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και ekriti.gr o περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης κ. Μανόλης Καρτσωνάκης, την ομάδα αποτελούσαν 5 με 6 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Την Κυριακή το πρωί πέταξαν για Ρώμη και στη συνέχεια με τραίνο θα κατευθύνονταν προς την νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην Νάπολη.

Στην πορεία όμως οι Ιταλικές αρχές έδωσαν εντολή το τραίνο να επιστρέψει στη Ρώμη λόγω των κρουσμάτων και των τριών θανάτων από τον κορωνοϊό ενώ έκαναν και θερμομέτρηση στους επιβάτες.

Διατηρώντας την ψυχραιμία τους οι μαθητές και εκπαιδευτικοί αλλά και ανησυχώντας για την κατάσταση και τον πανικό που επικρατούσε, φτάνοντας στη Ρώμη αποφάσισαν άμεσα να επιστρέψουν και στην Ελλάδα.

Βρήκαν άμεσα εισιτήρια και πτήση και στη συνέχεια μετά ταλαιπωρία ωρών πήραν το δρόμο της επιστροφής. Προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος' το απόγευμα της Κυριακής και το βράδυ με πτήση της AEGEAN έφτασαν στο Ηράκλειο.Στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης τους  υποδέχτηκαν ανακουφισμένοι γονείς και συγγενείς τους.

Συνολικά στην Ιταλία βρίσκονται 10 σχολεία απ΄όλη τη χώρα ενώ με εντολή του υπουργείου παιδείας αναστέλλονται όλες οι εκδρομές προς την Ιταλία.

Λευτέρης Βαρδάκης