Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού για τη νέα σχολική χρονιά

Image
αγιασμός σχολείο
 clock 09:40 | 17/09/2019 writer icon newsroom ekriti.gr

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Μαθητών Φαιστού για τη νέα σχολική χρονιά:

"Αγαπητοί συνάδελφοι γονείς, καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη!
 
Αν και το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς ξεκινά με τα όνειρα και τις ελπίδες του κάθε γονιού για το μέλλον των παιδιών του, ταυτόχρονα ένας ακόμα «βραχνάς» προστίθεται στη λαϊκή οικογένεια, εξαιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων που αφορούν τη μόρφωση των παιδιών της, αλλά και συνολικά τη ζωή της. Ειδικότερα, για τη νέα σχολική χρονιά η νέα κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη. Το έργο των προηγούμενων έρχεται να προστεθεί στο έργο των νέων. Που σημαίνει : πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, νέοι φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών μας, με την παιδεία να μετατρέπεται σε εμπόρευμα που δίνεται ανάλογα με την τσέπη κάθε οικογένειας.
Το επιβεβαιώνουν:
Οι ελλείψεις και τα προβλήματα των σχολείων, τα κενά  με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μην μπορούν να έχουν τον καθηγητή τους – τον δάσκαλο από την αρχή της χρονιάς. Η πραγματικότητα στα σχολεία του δήμου μας καταδεικνύει με τον πιο ηχηρό τρόπο ένα πράγμα:  ότι δεν έχουν καλυφτεί ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, ακόμη και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (Λύκεια του δήμου Φαιστού και ΕΠΑΛ Μοιρών πχ στον τομέα Υγείας και Γεωπονίας), σε τμήματα ένταξης, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη κτλ. Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα χιλιάδων μόνιμων διορισμών, την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία που ξεπερνούν τους 33.000. Κι αν, βέβαια, γίνονταν πράξη το 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, α’ και β’ δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις θα χρειάζονταν ακόμη περισσότεροι…
Περικοπή στα ολιγομελή τμήματα: Καταδικάζουμε την περικοπή ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας της Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Γαβρόγλου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές! Για παράδειγμα το κλείσιμο ολιγομελούς τμήματος στο ΕΠΑΛ Μοιρών, όπου πέντε μαθητές κλήθηκαν στη Γ’ Τάξη να φοιτήσουν σε άλλη ειδικότητα από αυτή που επέλεξαν, να μην ακολουθήσουν την ειδικότητα που θέλουν, αλλά αυτή των τουριστικών επαγγελμάτων.
Για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή:  είμαστε μάρτυρες ως γονείς της κατάστασης που επικρατεί  με το οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών, που θα στεγαστούν σε προκάτ αίθουσες στην αυλή δημοτικού σχολείου στις Μοίρες,  κι αυτό χωρίς καμία δημόσια δαπάνη, χωρίς ούτε ένα ευρώ. Ως γονείς θεωρούμε ότι η εφαρμογή της  Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά μια εξυπηρέτηση των γονιών, αλλά πρωτίστως μια αναγκαιότητα κοινωνική και παιδαγωγική που αφορά στην εκπαίδευση, την ψυχοσωματική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των πιο ευαίσθητων από τους μαθητές, τα προνήπια και νήπια και απαιτούμε να εφαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται.
Σχολική στέγη:  Πολύ σοβαρό ζήτημα είναι και αυτό της σχολικής στέγης και των ελλείψεων σε συντήρηση των κτιριακών υποδομών των σχολικών μονάδων του δήμου. Επιπλέον,  σοβαρό ζήτημα είναι η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων σε μια χώρα σαν τη δική μας που εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης. Το πρόβλημα αυτό, βέβαια, δε δημιουργήθηκε σε μια νύχτα. Συμβαίνει διαχρονικά, καθώς οι κυβερνήσεις κινούνται στο πλαίσιο της λογικής της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους» και των δημοσιονομικών στόχων, της διατήρησης των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι ο ΟΣΚ μετατράπηκε σε Α.Ε. και στη συνέχεια συγχωνεύθηκε στις «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», μαζί με άλλους φορείς, με μεγάλο μέρος του προσωπικού του να μετατάσσεται. Υπενθυμίζουμε ότι στον δήμο μας υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Αναρωτιόμαστε πότε θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για την ανέγερση και επισκευή σχολείων; Μετά το 2060, ημερομηνία σύμφωνα με την οποία πρέπει να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα;  
Απαιτούμε :
Να ελεγχθούν όλα τα σχολικά κτίρια. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο οπτικοί από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Φαιστού και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Ο ουσιαστικός - ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή και η συντήρησή της, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, από δημόσιο φορέα, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους (Γαλιά, Βορίζια, σχολική μονάδα δομών Ειδικής Αγωγής  για τη στέγαση του ΕΕΕΚ Τυμπακίου και του ειδικού νηπιαγωγείου- δημοτικού που «φιλοξενείται» στην Πόμπια).
Για τα σχολικά γεύματα ( 2ο Δημοτικό σχολείο Μοιρών) : Ο υποσιτισμός των παιδιών είναι δυστυχώς γεγονός στον 21ο αιώνα! Για το λόγο αυτό βάζουμε το αίτημα γεύμα για όλα τα παιδιά στα σχολεία και ταυτόχρονα μέτρα για τις ανάλογες αναγκαίες υποδομές (τραπεζαρία, τραπεζοκόμο κτλ). Όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τον παιδικό υποσιτισμό ένα ακόμη οικονομικό φορτίο στην πλάτη τους, εκχωρούν την ευθύνη για τα προγράμματα σίτισης σε ιδιωτικούς φορείς και μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς την υποχρέωσή για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων, αναθέτοντάς τους την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας των γευμάτων!
Την ίδια στιγμή είναι προ των πυλών η κατάθεση νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να παρέμβει ωμά στη δράση και τη λειτουργία των συνδικάτων, στο δικαίωμα στην απεργία, καταργώντας στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων όπως τις γενικές συνελεύσεις, καταργώντας τα καταστατικά των σωματείων, φακελώνοντας όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους! Ως εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι ή άνεργοι γονείς, έχουμε διπλή υποχρέωση να παλέψουμε ενάντια σε αυτή την επιχείρηση της κυβέρνησης. Όχι μόνο για το δικό μας παρόν, αλλά διότι μας ενώνει η κοινή αγωνία  για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, που θα αποτελέσουν την επόμενη γενιά εργαζόμενων.
 
Αγαπητοί γονείς,
Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό που έχουμε ανάγκη και είναι δίκαιο για μας και τα παιδιά μας. Τίποτα από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας δεν είναι πολυτέλεια. Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.
Ως Ένωση Γονέων Φαιστού καλούμε κάθε Σύλλογο Γονέων των σχολείων του Δήμου μας, τους γονείς  να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην μείνει αναπάντητο κανένα πρόβλημα στα σχολεία! Με συλλογικές διαδικασίες, σύγκληση Δ.Σ και Γενικών Συνελεύσεων να συζητήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάθε σχολείο  και να οργανώσουμε δράσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
 
 
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis