Κρήτη

Ηράκλειο

Έτσι θα γίνει η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο Ηράκλειο (φωτογραφίες)

Αναπλαση Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης

Ένα σημαντικό έργο που θα δώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, αναμένεται να ξεκινήσει από το επόμενο έτος. Πρόκειται για την ανάπλαση της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έναν δρόμο που συνδέει την παραλιακή ζώνη με το κέντρο της πόλης και από όπου καθημερινά περνούν χιλιάδες οδηγοί αλλά και πεζοί. 

Σύμφωνα τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη που ασχολήθηκε με το θέμα οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι αφού αυτό που απομένει είναι να δημοπρατηθεί η μελέτη μόλις η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως.

Η ανάπλαση θα «κουμπώνει» με την ανάπλαση που θα γίνει μελλοντικά στην Λεωφόρο Καλοκαιρινού, με τον ποδηλατόδρομο στα Ενετικά Τείχη και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. 

Δείτε φωτογραφίες που εξασφάλισε το ekriti.gr από την μακέτα που δείχνει ποια θα είναι η όψη που θα έχει η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου όταν ολοκληρωθεί το έργο.

 

 

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 928.772 ευρώ.

Στόχοι της παρούσας μελέτης είναι:

η ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του Ενετικού τείχους η οποία συντελείται  με τη  δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων
η εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή 
η ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων που υπάρχουν σ’ αυτή την οδό με τις διάφορες περιοχές της πόλης εντός και εκτός των τειχών 
η διαφύλαξη του ιστορικού και κοινωνικού χαρακτήρα της περιοχής 
η βελτίωση του μικροκλίματος και των συνθηκών θερμικής άνεσης. 
η βελτίωση της αισθητικής της περιοχής μέσω ενός σχεδιασμού με κριτήρια βιοκλιματικού χαρακτήρα
η αύξηση του πρασίνου και κατ΄ επέκταση η μείωση της ρύπανσης του αέρα και της ηχορύπανσης,
η αναβάθμιση του φωτισμού της περιοχής και γενικότερα του αστικού εξοπλισμού
  
Τι θα περιλαμβάνει η μελέτη:

Σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη η οποία εγκρίθηκε απόφαση της Συντονίστριας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τα σχέδια της μελέτης, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνεχίζει να είναι διπλής κατεύθυνσης καθ’ όλο το μήκος της με μία λωρίδα κυκλοφορίας  ανά κατεύθυνση. 
Για την οδική ασφάλεια κατά μήκος της  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, δεν προτείνονται ανοίγματα της διαχωριστικής νησίδας και διαμορφώνεται κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση με την οδό Σκουλλάδων.

Η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποκτά δύο μεγάλα πεζοδρόμια. Στα πεζοδρόμια προς την πλευρά του τείχους τοποθετούνται χαμηλά κολωνάκια από χυτοσίδηρο ώστε να εμποδίζεται η στάθμευση πάνω σε αυτά. 

Δημιουργούνται επιπλέον θέσεις στάθμευσης.

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν δίφωτα φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού σε ιστούς  με κυρτούς βραχίονες. 

Στην περιοχή της μελέτης θα φυτευτούν αρκετά νέα δέντρα. Τα νέα δέντρα θα έχουν σχετικά μεγάλο μέγεθος, ώστε να υπάρχει άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα φυτά που θα φυτευτούν έχουν χρωματιστά φύλλα και άνθη, ώστε να υπάρχει χρώμα όλες τις εποχές του χρόνου.

Στο δρόμο αφαιρείται η τελική στρώση του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος σε βάθος 6εκατοστών περίπου που αποκαθίσταται με μία ασφαλτική ισοπεδωτική στρώση και στη συνέχεια με αντιολισθηρή στρώση 5 εκατοστών κοινής ασφάλτου.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι εναρμονισμένα με αυτά που έχουν επιλεγεί σε άλλες περιοχές της παλιάς πόλης και ειδικότερα μ’ αυτά της Α’ φάσης ώστε να διατηρηθεί το ενιαίο ύφος με τις υπόλοιπες διαμορφώσεις που έχουν υλοποιηθεί σε διάφορα σημεία της.

Κρήτη

Κρήτη: Ξεκίνησε το λιομάζωμα - Οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές

ελιές χωράφι

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στα κριτήρια  που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:

Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).

Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, και ταυτόχρονα αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Οι  χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.

Η υπολειμματική διάρκεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδενδρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποια τμήματα, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με ευθύνη των παραγωγών.