Κρήτη

Ηράκλειο

Ερώτηση Σωκράτη Βαρδάκη για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών στην επαρχία

Βαρδάκης - Σταυρακάκης

Τι αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτηα Βαρδάκη.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

Μετά το κλείσιμο την καταστημάτων των ΕΛΤΑ και του ΟΤΕ, το σχέδιο ερημοποίησης της υπαίθρου συνεχίζεται προχωρώντας στο κλείσιμο και Υποκαταστημάτων Τραπεζών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Άνω Βιάννο, ενώ ήδη το Υποκατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας υπολειτουργεί 2 μέρες την εβδομάδα. 

Το θέμα φέρνει στη βουλή με ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν τη στρατηγική τους αυτή το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Να σημειώσουμε ότι τα δύο αυτά, μοναδικά, Τραπεζικά Υποκαταστήματα του Δήμου Βιάννου εξυπηρετούν σχεδόν 5.000 μόνιμους κατοίκους, με πολλές παραγωγικές μονάδες πρωτογενή τομέα, που στηρίζονται στο Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και με γηρασμένο προσωπικό που δεν μπορεί να μετακινηθεί σε Υποκαταστήματα άλλων δήμων.

Δημιουργείται επίσης η απορία, γιατί οι τράπεζες δεν προχωρούν σε ενίσχυση του προσωπικού των περιφερειακών υποκαταστημάτων τους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες λειτουργίας αυτή τη περίοδο της πανδημίας, που δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός εντός κλειστών χώρων. Ιδιαίτερα στον ορεινό Δήμο Βιάννου, μία παραγωγική περιοχή που είναι απομακρυσμένη από τα πλησιέστερα Υποκαταστήματα Τραπεζών, το κλείσιμο ή ακόμα και η υπολειτουργία τραπεζικών υποκαταστημάτων, αποψιλώνει συνολικά υπηρεσίες που λειτουργούν εκεί και οδηγεί στην ερημοποίηση της περιοχής.  

Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, το σύνολο των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των δραστηριοτήτων του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να παραμείνουν ενεργά ειδικά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν πρέπει να επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να διακόπτεται η λειτουργία υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επιχειρηματιών. 

Ο κ. Βαρδάκης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό με ποιο τρόπο προτίθεται να προστατεύσει τους κατοίκους της επαρχίας, ώστε οι τράπεζες να κρατήσουν ανοικτά τα υποκαταστήματά τους.

Κρήτη

Κακοκαιρία: Ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας - Τα φαινόμενα στην Κρήτη

ηράκλειο κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού αύριο και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους. Ειδικά για την Κρήτη, τα φαινόμενα αναμένονται από τη νύχτα της Παρασκευής (3/12) έως τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (4/12).

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο της Παρασκευής (03-12-2021) και του Σαββάτου (04-12-2021), με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λέκκας στο Ράδιο Κρήτη: Μειωμένα αλλά όχι απογοητευτικά τα ύψη βροχής ως τώρα στο νησί

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: Νέα προειδοποίηση για θυελλώδεις νοτιάδες

Κρήτη - meteo.gr: Ελάχιστες οι βροχές τον Νοέμβριο

ESPA BANNER