Κρήτη

Ηράκλειο

Δήλωση Βαρδάκη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

βαρδακης.jpg

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, Βουλευτής Ηρακλείου δήλωσε:

«Η εξάλειψη της φτώχειας σε όλες τις μορφές και τις διαστάσεις της, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις.
Η σημερινή ημέρα είναι μέρα αφύπνισης. Είναι μέρα που σηματοδοτεί την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης ενάντια στην φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις ανισότητες και μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα της φτώχειας.
Η Ελλάδα βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις, εν μέσω μνημονίων. Σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, μέχρι το 2015, δεν υπήρχε προϋπολογισμός για την ακραία φτώχεια, ενώ είχαμε φτάσει στα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και παιδικής φτώχειας. Άνθρωποι ζούσαν από τα συσσίτια, παιδιά υποσιτίζονταν και λιποθυμούσαν στα σχολεία. Στοιχεία από Κοινωνικές Υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα αποδείκνυαν τη συνεχιζόμενη δραματική αύξηση του αριθμού ατόμων και οικογενειών που πλήττονταν από ακραία φτώχεια, ζούσαν σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και στερούνταν ακόμα και βασικών αγαθών με αποτέλεσμα η ζωή και η υγεία τους να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο.
Η φτώχεια όμως δεν είναι αναπόφευκτη και μπορεί να εξαλειφθεί. Οι Κυβερνήσεις οφείλουν να τερματίσουν την ανασφάλεια, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας και να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Να μεριμνούν για την δημιουργία πλέγματος κοινωνικών παροχών και να στηρίζουν τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού.
Σήμερα και όχι αύριο, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευτούν οι ομάδες, τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα επαχθή οικονομικά μέτρα και να συσπειρωθούν οι κοινωνικές εκείνες ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα. Η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης γίνεται επιτακτική αναγκαιότητα και προτεραιότητα ενάντια στις ανισότητες που παράγουν οι οικονομικοί στόχοι.
Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο, από ένα κόσμο με αξιοπρέπεια, από μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.
Κανένας άνθρωπος μόνος τους!»

Κρήτη

Λασίθι

Συνεργασία Δήμου Αγίου Νικολάου - ΕΛΜΕΠΑ για τον σχεδιασμό του αστικού πρασίνου

20210730_100847.jpg

Με αντικείμενο συζήτησης, την διαμόρφωση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/7) μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Αντώνη Ζερβού, συνάντηση με τον καθηγητή Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ. Παναγιώτη Νεκτάριο και στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στην συνάντηση αυτή, ο Δήμαρχος τόνισε ότι με γνώμονα την τεχνογνωσία και την ερευνητική εμπειρία του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, ο δήμος μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, θα δώσει μια νέα ώθηση στον σχεδιασμό του αστικού πρασίνου, που προσδοκούμε να είναι επωφελής για τους κατοίκους αλλά και τους ξένους επισκέπτες .

Συγκεκριμένα όπως ο ίδιος ανέφερε: “Με βάση την πολύχρονη εμπειρία της ομάδας Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Αστικού Πρασίνου και Αθλητικών Χλοοταπήτων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, συζητήσαμε με τον καθηγητή κ. Νεκτάριο, την δυνατότητα συνεργασίας με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ με στόχο την διαμόρφωση προγραμματικής σύμβασης αναφορικά με την βελτίωση, ανάδειξη και σωστή χρήση του πρασίνου, ώστε με την επιστημονική συνδρομή του πανεπιστημίου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο.  Με τα στελέχη της υπηρεσίας συζητήθηκε το θέμα της σύγχρονης διαχείρισης πρασίνου εντός του αστικού ιστού με την χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνα, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Θεωρώ εξόχως σημαντική την συνεργασία αυτή, δεδομένου ότι το υλικό που θα διαμορφωθεί (θέσεις, ποιότητα δέντρων κ.α), μπορεί να φιλοξενηθεί στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (G.I.S) του Δήμου και κατά συνέπεια να υπάρξει καταγραφή αλλά και άμεση αντιμετώπιση όπου παρουσιάζονται προβλήματα.

Στο επόμενο δεκαήμερο, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, θα έχει ετοιμάσει την τελική πρόταση που θα αποσταλεί στον κ. Νεκτάριο προκειμένου να υπάρξει αξιολόγηση, κοστολόγηση για να προχωρήσουμε στην συνέχεια στην υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον εξετάζεται η δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του αστικού πρασίνου στον Δήμο”.

Στην παραπάνω συνάντηση παρευρέθηκαν η κ. Μαρία Λαζαράκη (προϊσταμένη του τμήματος περιβάλλοντος -πρασίνου), η κ. Όλγα Τσαγκαράκη (γεωπόνος), η κ. Μαρία Αικατερίνη Τζανοπούλου (γεωπόνος) και ο κ. Κων/νος Αγγελάκης ( προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέο "άλμα" με 319 κρούσματα σε 24 ώρες

Καύσωνας: Ξεπέρασε τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία στη νότια Κρήτη

Κρήτη - καύσωνας: Το ΕΚΑΒ ενεργοποιεί το σχέδιο «Περσέας»