Κρήτη

Ηράκλειο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο Ηράκλειο ο Πρωθυπουργός για τη δημοπράτηση του αεροδρομίου Καστελλίου

τσίπρας καστέλλι

Το Ηράκλειο πρόκειται να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και με την ιδιότητα του βουλευτή στο Νομό, προκειμένου να παρευρεθεί στη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, που ορίσθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ekriti.gr, ο Πρωθυπουργός ανέβαλε την προ διμήνου επίσκεψή του στο Ηράκλειο, για να έρθει όταν δημοπρατηθεί το αεροδρόμιο.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι σήμερα υπάρχουν 5 ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα που θέλουν να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Εξ αυτών, τα 2 έχουν ήδη ολοκληρωμένους φακέλους για να διεκδικήσουν το έργο, καθώς και την αρχική εγγυητική επιστολή τραπεζών, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα υπόλοιπα 3 προχωρούν στη σύνταξη των σχετικών φακέλλων κι αν δεν προλάβουν να τους ολοκληρώσουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στη διαδικασία.
Όσα από τα επενδυτικά σχήματα προκριθούν στο πρώτο γύρο της δημοπρασίας, θα πρέπει να προσκομίσουν νέα εγγυητική επιστολή τράπεζας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχίσουν την διεκδίκηση της κατασκευής του αεροδρομίου.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον των 5, μέχρι στιγμής, επενδυτικών σχημάτων, θεωρείται βέβαιο ότι τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι θα υλοποιηθεί.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί να συνδυάσει τη παραμονή του στην εξουσία, με ένα σημαντικό έργο για το Νομό Ηρακλείου, στον οποίο επέλεξε να εκλεγεί βουλευτής.
Ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

χρήστος σπίρτζης

χρήστος σπίρτζης, by renas

(Ο  Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος πρωτοστάτησε στις ενέργειες για τις εξελίξεις, αναφορικά με ένα από τα πιο σημαντικά έργα σε ολόκληρη την Κρήτη)

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το Ηράκλειο ο κ. Τσίπρας, ήταν κατά την προεκλογική του περιοδεία, στις 17 Σεπτεμβρίου 2015.

Κρήτη

Κρήτη - Κορωνοϊός: "Παράθυρο" για τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές - Τι προβλέπεται

μαγαζια

"Ανοιχτό παράθυρο" για τη λειτουργία ορισμένων καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης και τις Κυριακές, φαίνεται πως αφήνει η διερεύνηση  των σχετικών ΦΕΚ, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο Κρήτη και στη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Παπαδάκης.

Ποια καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τις Κυριακές 

Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται η προαιρετική κυριακάτικη λειτουργία κρεοπωλείων, οπωροπωλείων, ιχθυοπωλείων και αρτοποιείων, στις τουριστικές -και μόνον- περιοχές που βρίσκονται στο "κόκκινο" και στο "βαθύ κόκκινο".

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, τα καταστήματα αυτά συνεχίζουν να είναι σε ισχύ,όμως το ωράριο τους αναπροσαρμόζεται ανάλογα με το καθεστώς της περιοχής (Π.Ε. Ηρακλείου μέχρι τις 6.30 μ.μ. και στις λοιπές Π.Ε. μέχρι τις 8.30 μ.μ.)

Οι τουριστικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Σύμφωνα με ειδική νομοθεσία στις τουριστικές περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, συγκαταλέγονται οι παλιές κοινότητες Ανωπόλεως, Γουβών, Μαλλίων, Μοχού, Ρογδιάς, Τυμπακίου και Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου.

Επίσης στο σχετικό προεδρικό διάταγμα συγκαταλέγεται και ο Δήμος Ηρακλείου, όπως όμως αυτός διαμορφωνόταν πρίν το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και όχι ο σημερινός διευρυμένος δήμος.

Τι ισχύει για την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές

Όπως έχει ήδη διαμορφωθεί μέσα από σχετικές αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Ηρακλείου, τα εμπορικά καταστήματα (και τα ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ) του Δήμου Χερσονήσου, διατηρούν την επιλογή της προαιρετικής λειτουργίας τους τις Κυριακές και σε συνθήκες πανδημίας.

Αυτό που αλλάζει είναι η λειτουργία των σούπερ μάρκετ καθώς πλέον λόγω κορωνοϊού δεν επιτρέπεται η κυριακάτικη υποδοχή κοινού, επιτρέπεται όμως η διανομή των προϊόντων μέσω υπηρεσιών delivery μέχρι τη 1 το βράδυ.

Στο Δήμο Μαλεβιζίου και στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Φαιστού επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, για το χρονικό διάστημαόμως από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιοχές που ξεκίνησαν να μπαίνουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για λειτουργία και τις Κυριακές. Αυτές είναι: το Φόδελε, η Δημοτική Ενότητα Αχλάδας (Αγ. Πελαγία, Μονοναύτης, Λυγαριά) και η Αμμουδάρα μέχρι τη συμβολή της Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία επίσης, για το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου έως 30 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Πελώνη για Κρήτη: Οι μεταλλάξεις προσέγγισαν το 90% των νέων κρουσμάτων

Κορωνοϊός: "Κλειδώνει" για τέσσερις ημέρες το Βενιζέλειο!

Κριτσωτάκης: Νοσηλευτές που δεν εμβολιάστηκαν αποφεύγουν περιστατικά covid