Κρήτη

Ηράκλειο

Αλλάζει όψη ο ιστορικός χώρος των πεσόντων του ολοκαυτώματος στη Δαμάστα

δαμάστα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό έργο, με το οποίο ο Δήμος Μαλεβιζίου αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες πεσόντες στο ολοκαύτωμα της Δαμάστας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για το έργο της ανάπλασης των χώρων του κοιμητηρίου πεσόντων στη θέση Κερατίδι στη Δαμάστα, τόπο εκτέλεσης τριάντα Δαμασταινών στις 24 Αυγούστου του 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας ανέφερε: «Ξεκινάμε μια μεγάλη ανάπλαση στον ιστορικό τόπο του κοιμητηρίου στο Κερατίδι Δαμάστας. Εβδομήντα εφτά χρόνια πριν, στις 24 Αυγούστου του 1944,  σε εκείνα τα χώματα τριάντα παλικάρια, τα πιο αξιόμαχα του χωριού, ήταν η εξοντωτική ποινή εκτέλεσης που επέβαλαν οι Ναζί στην ανυπότακτη Δαμάστα. Το χωριό καίγεται ολοσχερώς. Βαθιά χαραγμένη και πέρα από την Κρήτη αυτή η θηριωδία.

Το Μαλεβίζι δε λησμονεί.  Αποκαθιστούμε το χώρο ως ελάχιστο φόρο τιμής σε μια σημαντική πράξη θυσίας και αντίστασης του λαού μας για την ελευθερία. Με τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας και τη σημαντική συμβολή του Αρχιτέκτονα Νίκου Σκουτέλη και του Πολιτικού Μηχανικού Μιχάλη Μαυράκη υπογράψαμε τη σύμβαση για το έργο. Ευχαριστούμε για την καθοριστική και πολύτιμη συμβολή τους την Καλλιόπη Λιαδάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, τον Γιώργο Σαρρή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και τον Κώστα Μαυράκη, Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Δαμάστας. Ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη είναι πυξίδα αξιών για εμάς».

Ο προϋπολογισμός της ανάπλασης είναι 74.400,00€ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο υφιστάμενος χώρος διαμορφωθηκε από τους Δαμαστιανούς με τα μνήματα κατασκευασμένα στις ακριβείς θέσεις, όπου βρέθηκαν και ενταφιάστηκαν οι εκτελεσθέντες. Αργότερα, στο σημείο χτίστηκε μικρός ναός, κενοτάφιο και περίβολος προστασίας. Το 1997 ο χώρος χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ ως «ιστορικός τόπος» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης προβλέπεται:

·         διαμόρφωση πλακόστρωτου – καλντερίμι,

·         τοποθέτηση στεγάστρου εισόδου με αναπαράσταση Γερμανικής Κατοχής (Μεταλλικό, σκουρόχρωμο στέγαστρο στηριγμένο σε σχεδιασμένα ερείπια (η κατεστραμένη Δαμάστα) με την κύρια δοκό σε σχήμα του σταυρού να εισέρχεται επάνω από το κάγκελο στον χώρο του νεκκτροταφείου, ως άλλος Γολγοθάς. Στην μεταλλική οροφή του στεγάστρου αναγράφονται τα ονόματα των τριάντα μαρτύρων συνοδευόμενα με κυκλική οπή που οδηγεί το βλέμμα κάθετα στον ουρανό, αναπαριστώντας τον θάνατό τους ).

·         αφαίρεση υφιστάμενης τοιχοποιίας και τοποθέτηση νέας περίφραξης

·         διαμόρφωση εξωτερικών δαπέδων

·         κατασκευή σταθερών καθιστικών

·         Ναός: εργασίες στη λιθοδομή και αντικατάσταση κουφωμάτων

·         φυτεύσεις: Οι φυτεύσεις εσωτερικά παραμένουν ως ιστορικά τεκμήρια του μόχθου των συγγενών των θυμάτων και εν γένει ο χώρος των τάφων δεν διαταράσσεται. Ο χώρος εμπλουτίζεται με φυτεύσεις περιμετρικά και εξωτερικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η ανάπλαση της πλατείας στο Τσαλικάκι Γαζίου

1o TEDx Αγία Πελαγία στο Δήμο Μαλεβιζίου

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κουνούπια “πολιορκούν” γειτονιές και σπίτια

κουνούπια

“Πολιορκημένοι” από κουνούπια αισθάνονται αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου, κυρίως στις δυτικές συνοικίες, οι οποίοι και διαμαρτύρονται έντονα καθώς φέτος το καλοκαίρι η κατάσταση έχει οξυνθεί όπως λένε, με την παρουσία των εντόμων να είναι ιδιαίτερα προβληματική.

 “Και πέρυσι η κατάσταση ήταν ζόρικη, αλλά φέτος το κακό έχει παραγίνει” μεταφέρουν πολίτες στο ekriti.gr.

Εντομοαπωθητικά, φιδάκια και ταμπλέτες επιστρατεύονται κυρίως τη νύχτα προκειμένου να “παραλύσουν” την κυκλοφορία των εντόμων και να “διασφαλίσουν” τον ύπνο των κατοίκων, αλλά και να προστατεύσουν το ευαίσθητο δέρμα, κυρίως των μικρών παιδιών.

Οι πληθυσμοί των κουνουπιών φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί σε Θέρισσο, Μασταμπά και Τρεις Βαγιές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Το ekriti απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά αλλά και στον προιστάμενο του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Αντώνη Παπαδάκη, καθώς η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της το πρόγραμμα ψεκασμού μέσω τριετούς σύμβασης με εργολαβικό γραφείο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το οποίο και ανέλαβε την εργολαβία μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Ο κ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι η Διεύθυνση έχει γίνει φέτος δέκτης σχετικών παραπόνων και ότι το θέμα θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον εργολάβο για να διαπιστωθεί εάν έχει τοπικό χαρακτήρα ή όχι.

Τηλέφωνα για τα συνεργεία ψεκασμού

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310-678910 και στο 8001124424 προκειμένου να αναφέρουν την περιοχή τους και συνεργείο να “επιμείνει” τοπικά σε ψεκασμό.

Όπως επισημαίνεται από την Περιφέρεια, για τους αυξημένους πληθυσμούς “ενοχοποιούνται” λιμνάζοντα ύδατα πχ εγκαταλελειμμένες πισίνες, γούρνες, δεξαμένες ή βαρέλια με νερό. 

Στο ερώτημα, όμως, ποια είναι η εικόνα για τις μεγαλύτερες εστίες στάσιμων νερών, όπως  τα ρέματα και οι ποταμοί, αν δηλαδή έχουν καθαριστεί επαρκώς, η απάντηση ήταν ότι ο εργολάβος δίνει μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και ειδικότερα στον Γιόφυρο, στον οποίο σχετικές εργασίες έγιναν και πριν από λίγες ημέρες.

Μαρία Ζαννιά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στα ύψη η θερμοκρασία - Με τους 38 βαθμούς Κελσίου "φλέρταρε" ο υδράργυρος στη Μεσαρά

Χρυσοπηγή: Η συνοικία του Ηρακλείου με τις σπηλιές που θυμίζουν ...φαβέλες (Φωτογραφίες)

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου με τον ΦΠΑ του ηλεκτρονικού εμπορίου