Κρήτη

Ηράκλειο

Πολιτισμός

Η διάσημη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη στο Πολύκεντρο Νεολαίας

παπαδοπεράκη γλύπτρια

Το Κιβώτιο Πολιτισμού  μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με τον πολιτικό φιλόσοφο Κώστα Δουζίνα που παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, συνεχίζει τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις του στην παροχή στρατηγικής γνώσης και αυθεντικού συναισθήματος   , διοργανώνοντας  ομιλία της διάσημης γλύπτριας, σκηνογράφου και συγγραφέας, Ασπασίας Παπαδοπεράκη, με θέμα: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Επίκουρου και η έννοια της Αντίστασης στον Ερωτόκριτο .

Η  ομιλία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 2 Μαίου στις 8,30 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Το ποιητικό έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου ο Ερωτόκριτος, από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Δυτικής λογοτεχνίας, δεν είναι μόνο ένα ερωτικό ποιητικό μυθιστόρημα, βρίθει φιλοσοφικών στοιχείων,  και αποτελεί ένα σύνθετο έργο κοινωνικού και Ανθρωπιστικού στοχασμού σε όλα τα επίπεδα  της  ανθρώπινης δημιουργίας. Η Ασπασία  Παπαδοπεράκη με την βαθιά  καλλιτεχνική ενόρασή της και την μελέτη της πάνω στο έργο του  Ερωτόκριτου, αποδεικνύει μία άγνωστη θεμελιώδη φιλοσοφική πλευρά   του την ύπαρξη ιδεών του Επίκουρου  αλλά και την ενσωμάτωση με διαχρονικά μηνύματα της έννοιας της Αντίστασης κατά των κατακτητών με αφετηρία τις επαναστάσεις των Κρητικών κατά των Ενετών.   

Η εν λόγω ρηξικέλευθη  ανάλυση της πολύπλευρης δημιουργού, ανοίγει νέους δρόμους στην ανάγνωση του ποιητικού αυτού αριστουργήματος και αναδεικνύει άγνωστες πλευρές του.  Αυτή η νέα συναρπαστική εκδοχή για το Κρητικό αριστούργημα, το οποίο τραγουδιόταν στο παρελθόν από τα χείλη των περισσότερων Ελλήνων,  έγινε βιβλίο με τίτλο : << Ο Λουκρήτιος στον << Ερωτόκριτο >> του Βιτσέντζου Κορνάρου και η εποχή στην ποίησή του >> , από τις εκδόσεις <<Κοροντζή>>. Η συγγραφέας η οποία  ασχολήθηκε συστηματικά με τον <<Ερωτόκριτο >>, από το 1981,   όταν της ανατέθηκε  το επιτοίχιο ανάγλυφο μετάλλιο με την μορφή  του Βιτσέντζου Κορνάρου για τη Λότζια . 
 

παπαδοπεράκη

παπαδοπεράκη, by mpeka

Εκτοτε πραγματοποίησε επιστημονικές ανακοινώσεις    για το ζήτημα  της ύπαρξης των φιλοσοφικών ιδεών του Επίκουρου στο εν λόγω έργο, το 2013  στο Διεθνές Συνέδριο, στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου, στο 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας το 2014, στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο ,<< Ο 16ος αιώνας στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη >>, το 2015, ΄Ιδρυμα Καψωμένος, στα << Κορνάρεια >> στο Φόδελε το 2014 και σε ομιλία της στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, το 2Ο14.                                    

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη, αποδεικνύει πως ο Κορνάρος,  ενσωμάτωσε στην ποιητική του δημιουργία φιλοσοφικές ιδέες του Επίκουρου. Για την φιλία, τον ΄Ερωτα, το ήθος, την Επιστήμη, την φρόνηση, την ανδρεία, το ωραίο, από το ποίημα << De Rerum Natura >>,  του Ρωμαίου ποιητή Λουκρητίου.  Σ’ αυτό το βαθύ ταξίδι στην γνώση των ιδεών και στην ποιητική αίσθηση των συναισθημάτων και των αξιών θα μας   ταξιδέψει η Ασπασία Παπαδοπεράκη.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μετά τον καυγά έπεσε πάνω στη τζαμαρία

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Αιματηρό τέλος είχε ο καυγάς δύο νεαρών, ενός 29χρονου Έλληνα και ενός 31χρονου Πακιστανού, χθες το απόγευμα στην Αμμουδάρα.

Η συμπλοκή από το δρόμο, μεταφέρθηκε σε εγκαταλελειμμένο κτίριο, και εκεί, ο 29χρονος φέρεται να έσπρωξε τον 31χρονο, με τον δεύτερο να πέφτει πάνω σε μια τζαμαρία και να τραυματίζεται.

Ο Έλληνας συνελήφθη και ο αλλοδαπός οδηγήθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι δύο άνδρες συνεπλάκησαν, δεν έχουν γίνει γνωστοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τράβηξε μαχαίρι, μετά το τροχαίο

Ηράκλειο: Οι νεαροί πιάστηκαν στα χέρια - Αναστάτωση από τη συμπλοκή

Στη φυλακή 23χρονος που έσφαξε μία γάτα