Κρήτη

Χανιά

Άγκυρα και Καππαδοκία: Εμπειρίες ERASMUS για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων

20191010_123341.jpg

Στην Άγκυρα και το Δημοτικό Σχολείο Eryaman Türkkent μετέβη νηπιαγωγός του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων προκειμένου να συμμετάσχει από τις 8-11 Οκτωβρίου 2019 στην τέταρτη συνάντηση Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου ERASMUS+ /ΚΑ229 με τίτλο "Hypatia in Preschool, Natural Science, Mathematics and Technology in Preschool Activities".

Η συνάντηση ξεκίνησε με τελετή υποδοχής  όπου έλαβε χώρα την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019, στο Δημοτικό Σχολείο αυτό και η Τουρκική Σχολική Κοινότητα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δεκαπέντε εκπαιδευτικούς από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία με παραδοσιακούς χορούς ενώ κυμάτιζαν οι σημαίες όλων των κρατών. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις  όπου οι εταίροι επισκέφθηκαν τάξεις προσχολικής εκπαίδευσης για να ενημερωθούν για τη σχολική ζωή και τη διδακτική πράξη.
 

Η εκπαιδευτικός Seher Kaya, ενημέρωσε για τη λειτουργία του σχολείου Eryaman Türkkent ενώ η  εκπαιδευτικός Αγγλικής Aysegül Yalçın παρουσίασε το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα και την προσχολική εκπαίδευση στην Τουρκία.

Ένας από τους μαθητές του σχολείου παρουσίασε ένα από τα έργα που υλοποιούνται σχετικά με την ανακύκλωση ενώ πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για την Επιστήμη και τα Μαθηματικά και οι μαθητές προσχολικής ηλικίας συμμετείχαν ενεργά σε εργαστήριο Geoboard (γεωπίνακες) μαζί με τους εταίρους για να εφαρμόσουν στην πράξη όσα εισαγωγικά είχαν παρουσιαστεί για τη διδασκαλία των Μαθηματικών με τη χρήση γεωπινάκων (Geoboard).
Η επόμενη επιμόρφωση αφορούσε εργαλεία Web2.0 με εφαρμογή στην προσχολική ηλικία από τη συντονίστρια για την τουρκική συμμετοχή στο έργο, Sabriye Guner.

Την ίδια μέρα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν ένα ιδιωτικό Νηπιαγωγείο, το Sincan Lale για να μάθουν περισσότερα σχετικά με την προσχολική αγωγή με συμμετοχή σε εργαστήρια που αφορούσαν τα Μαθηματικά και την Επιστήμη, την  κωδικοποίηση, τη γλυπτική, την ύφανση, το πλέξιμο αλλά και την κατασκευή ξύλινων παιχνιδιών.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, δεύτερη ημέρα της συνάντησης το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο Κέντρο Επιστημών Feza Gürsey συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος. Η επίσκεψη αυτή φιλοξενήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου
http://www.anfa.com.tr/haberler/feza-gursey-yabanci-egitimcileri-agirlad...
 Αξιοσημείωτη η διάλεξη για τη γη και το διάστημα από την αστρονόμο Melike Solmaz και η συμμετοχή σε εργαστήρια για το Ηλιακό σύστημα και τη λειτουργία του Αστρολάβου, ιστορικό αστρονομικού οργάνου το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί και οι αστρονόμοι για την ναυσιπλοΐα και την παρατήρηση του Ήλιου και των αστεριών και που η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Έλληνα αστρονόμο και μαθηματικό Απολλώνιο τον Περγαίο.
 

Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο MTA (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Άγκυρας) με ξενάγηση από την Emine ÖZTÜRK, Διευθύντρια του νηπιαγωγείου Sincan Lale και τους μαθητές της οι οποίοι ήταν οι πρωταγωνιστές στο εργαστήριο που ακολούθησε για τους δεινοσααύρους. Παράλληλα τιμήθηκε το πρόγραμμα Erasmus καθώς ήταν η πρώτη ημέρα των #Erasmusdays με τη διοργάνωση κυνηγιού θησαυρού και εργαστηρίου δημιουργίας απολιθωμάτων.

Το απόγευμα κάθε εταιρική χώρα παρουσίασε και μοιράστηκε τις καλές πρακτικές και τις εμπειρίες τους σχετικά με το Φως και τη Σκιά ενώ οι εθνικές ομάδες αξιολόγησαν την πορεία του σχεδίου και συζητήθηκαν και προγραμματίστηκαν τα επόμενα στάδια υλοποίησης.
Η επόμενη ημέρα χαρακτηρίζεται ως μία εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες. Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική και πολιτιστική επίσκεψη με ξενάγηση γύρω από την Καππαδοκία και  εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως το πείραμα του Ερατοσθένη.
 

Συμπερασματικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης Δραστηριοτήτων Μάθησης, Διδασκαλίας και Κατάρτισης του σχεδίου " Hypatia in Preschool, Natural Science, Mathematics and Technology in Preschool Activities " στην Τουρκία ακολουθήθηκε η ανταλλαγή διδακτικών στρατηγικών και καλών πρακτικών στην προσχολική εκπαίδευση στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες ενώ προωθήθηκε η διεθνής συνεργασία στα πεδία της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού, ενισχύοντας τον πολιτιστικό διάλογο με τη συμμετοχή, την προσφορά και τη συνδιαλλαγή.
                                              

Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Γόρτυνας: Ενημέρωση για εξόφληση λογαριασμών και καταβολή δόσεων ρυθμίσεων

χρεη δημοσιου

Ο Δήμος Γόρτυνας υπενθυμίζει στους δημότες ότι, με απόφαση της κυβέρνησης, στα πλαίσια των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19, προβλέπεται αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τους ΟΤΑ και παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ρυθμίσεων, χωρίς καμία επιβάρυνση με τόκους ή προσαυξήσεις.

Ως εκ τούτου, παρακαλούνται οι δημότες, τόσο για την δική τους προστασία όσο και για την προστασία των εργαζομένων του Δήμου Γόρτυνας, να μην προσέρχονται στις υπηρεσίες του Δήμου για πληρωμή λογαριασμών, καταβολή δόσεων ρυθμίσεων, τακτοποίηση ΤΑΠ και λοιπών οφειλών. Επισημαίνεται ότι οι δημότες μπορούν να πραγματοποιούν κανονικά τις πληρωμές τους μέσω e-banking.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η προθεσμία υποβολής δήλωσης διόρθωσης επιφάνειας ακινήτων έχει παραταθεί ως τις 30/6/2020.

Η προσέλευση στις υπηρεσίες του Δήμου δεν επιτρέπεται για το κοινό, παρά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (ραντεβού) και μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Για ραντεβού, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2892340300 (Τηλεφωνικό Κέντρο), 2892340331 (Ταμείο), 2892340322 (Οικονομική Υπηρεσία – Έσοδα).

Για διευκρινίσεις σχετικά με πληρωμές μέσω e-banking, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2892340357 και 2892340336.