Κόσμος

Βρετανία - κορωνοϊός: Θα κάνουν εμβόλιο σε εθελοντές και μετά θα τους εκθέτουν σκόπιμα στον ιό

εμβόλιο

Εθελοντές που μετέχουν σε δοκιμές εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό στη Βρετανία θα εκτεθούν ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό σκόπιμα στον SARS-CoV-2 προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial times οι αμφιλεγόμενες δοκιμές πρόκλησης, όπως λέγονται, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης της Βρετανίας, όπου καλπάζει η πανδημία με λίαν ανησυχητικούς ρυθμούς.

Οι εθελοντές θα μετάσχουν στις δοκιμές σε ασφαλείς εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Royal Free Hospital του Λονδίνου για να αποτραπεί μια διασπορά του κορωνοϊού. Θα τους χορηγηθεί ένα εμβόλιο από το Imperial College και έναν μήνα αργότερα θα εκτεθούν στον SARS-CoV-2 προκειμένου να ελεγχθεί αν έχουν ανοσία. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο φαρμακευτικός κολοσσός AstraZeneca σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ανάλογες δοκιμές, αλλά με αντισώματα που θα έχουν αναπτυχθεί σε πρώην ασθενείς της Covid-19.

2.000 Βρετανοί έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές πρόκλησης

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές πρόκλησης στη Βρετανία περίπου 2.000 άτομα μέσω της αμερικανικής ομάδας «1Day Sooner» που πραγματοποιεί εκστρατείες για δοκιμές και έχει επιστρατεύσει μέχρι στιγμής 37.000 άτομα παγκοσμίως. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι εξετάζεται η συνεργασία με άλλους υγειονομικούς φορείς για την ανάπτυξη εμβολίων μέσω δοκιμών πρόκλησης σε ανθρώπους. «Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εργασίας μας για την έρευνα τρόπων θεραπείας, περιορισμού και όπως ελπίζουμε αναχαίτισης του κορωνοϊού ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε νωρίτερα την πανδημία».

Δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε εμβόλια για τη φυματίωση και την ελονοσία και η Βρετανία θα είναι η πρώτη χώρα στον πλανήτη που θα κάνει ένα τέτοιο βήμα και για εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού. Ωστόσο, προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως η αρμόδια εποπτική Αρχή “Medicines and Healthcare products Regulatory Agency”. Όπως είπε εκπρόσωπός της στους FT: «Οι δοκιμές πρόκλησης σε ανθρώπους μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη εμβολίων και να παράσχουν πρώτα στοιχεία κλινικής αποτελεσματικότητας, ειδικά όταν υπάρχουν χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από τον κορωνοϊό στον πληθυσμό. Η ασφάλεια των εθελοντών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και όποια πρόταση [από φορέα που αναπτύσσει εμβόλιο ] για συμπερίληψη δοκιμών πρόκλησης σε ανθρώπους στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών θα εξεταστεί υπό το πρίσμα των ωφελειών και κινδύνων».

 

Κόσμος

Απόπειρα πειρατείας σε δεξαμενόπλοιο: Η δραματική έκκληση του Έλληνα πλοιάρχου

θάλασσα-πλοίο

Δραματική ήταν η έκκληση για βοήθεια του Έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Nave Andromeda προς τις βρετανικές αρχές όπως ακούγεται στην επικοινωνία που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πειρατείας από επτά λαθρεπιβάτες.

«Οι λαθρεπιβάτες είναι έξω. Έχω τέσσερις από τη μια μεριά και δύο κοντά στη γέφυρα αλλά δεν μπορούν να μπουν μέσα. Προσπαθώ να τους έχω ήρεμους αλλά χρειάζομαι άμεσα, άμεσα βοήθεια» ακούγεται να λέει ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου της Αγγελικής Φράγκου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η ένταση με τους λαθρεπιβάτες που οδήγησε στην απόπειρα πειρατείας και την επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας ξεκίνησε όταν το πλήρωμα επιχείρησε να τους περιορίσει σε μια καμπίνα αλλά «άρχισαν να σπάνε γυαλιά και να απειλούν ότι θα σκοτώσουν».
Σύμφωνα με την Daily Mail οι 16 κομάντος που συμμετείχαν στην επιχείρηση-αστραπή που κράτησε ελάχιστα λεπτά, χρησιμοποίησαν μια κίνηση «δαγκάνα».

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες οι 16 Βρετανοί κομάντος κατέβηκαν με σκοινία από ελικόπτερα στην πλώρη και την πρύμνη του δεξαμενόπλοιου προκειμένου να εγκλωβίσουν τους Νιγηριανούς λαθρεπιβάτες. Παράλληλα δύτες στην φρεγάτα HMS Richmond ήταν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να είχαν τοποθετηθεί νάρκες στα ύφαλα του πλοίου.

Λίγο πριν την έναρξη της επιχείρησης ο πλοίαρχος πήρε εντολή να σβήσει τα φώτα και να στρέψει το πλοίο.

Δέκα ώρες μετά την έναρξη της απόπειρας πειρατείας οι επικεφαλής της επιχείρησης έδωσαν την εντολή να ξεκινήσει.

Τα ελικόπτερα άρχισαν να χρησιμοποιούν μεθόδους για να αποπροσανατολίσουν τους λαθρεπιβάτες με φως και θόρυβο ενω ένα τρίτο ελικόπτερο σάρωσε το κατάστρωμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν τυχόν απειλές.