Κόσμος

Βρετανία: Δεν θα παραμείνουμε σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Βrexit

brexit.jpg

Η Βρετανία έχει «αποκλείει» την παραμονή της σε οποιαδήποτε τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Aυτό δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια κρίσιμη εβδομάδα στις συνομιλίες του Brexit.

Η έκταση της όποιας βρετανικής συμμετοχής στη μετά-Brexit εποχή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ - η οποία δεσμεύει τα μέλη σε ένα εμπορικό μπλοκ με κοινούς εξωτερικούς δασμούς - έχει αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα διαμάχης εντός της διχασμένης κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι.

Η ιδιότητα μέλους στην, ή σε μία, τελωνειακή ένωση μετά το Brexit θα εμπόδιζε το Λονδίνο να επιτύχει στο μέλλον εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ.

«Το βασικό σημείο, όπως έχει πολλές φορές η πρωθυπουργός, είναι ότι πρέπει να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να επιτύχουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι στους δημοσιογράφους.

«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση και δεν είναι κυβερνητική πολιτική το να είμαστε μέλη ‘της‘ τελωνειακής ένωσης ή ‘μιας’ τελωνειακής ένωσης».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίσημη διαπραγματευτική στάση έχει παρουσιαστεί σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, το οποίο δίνει: «δύο πιθανές επιλογές και αυτές είναι: μια ιδιαίτερως εξορθολογισμένη τελωνειακή διευθέτηση και μια νέα τελωνειακή εταιρική σχέση με την ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να εξετάζει και τις δύο επιλογές και δεν έχει καθοριστεί προθεσμία για μια απόφαση σχετικά με ποια από τις δύο επιλογές θα επιδιώξει.

Μια τελωνειακή ένωση σημαίνει ότι τα μέλη της επιβάλλουν τους ίδιους δασμούς στα εμπορεύματα που εισάγονται στο έδαφός τους από άλλες χώρες και δεν επιβάλλουν δασμούς στα εμπορεύματα που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη. Περιορίζει επίσης τους ελέγχους και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σύνορα μεταξύ των μελών.

Εάν η Βρετανία δεν διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι εξαγωγές της θα υπόκεινται στους δασμούς της ΕΕ για τα μη μέλη, οι οποίοι είναι κατά μέσο όρο 5% για όλα τα προϊόντα, περιλαμβανομένου 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για ορισμένα είδη πουλερικών.

Κόσμος

ΗΠΑ : Συναγερμός στο Καπιτώλιο – Πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέα εισβολή

καπιτωλιο

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αμερικανικές αρχές εκ νέου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για νέα εισβολή στο Καπιτώλιο από ομάδες πολιτοφυλακής.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτο CNBC, το αμερικανικό αστυνομικό τμήμα του Καπιτωλίου έχει πληροφορίες που δείχνουν πιθανή συνωμοσία για «παραβίαση του Καπιτωλίου από άγνωστη ομάδα πολιτοφυλακών» την Πέμπτη.

Η δήλωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες «για να σταματήσει οποιεσδήποτε απειλές για το Καπιτώλιο», σημειώνοντας: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα 

Δανία σε Σύρους πρόσφυγες: Επιστρέψτε στην πατρίδα σας, είστε ασφαλείς

Κορωνοϊός: Tι είναι το «βραχιολάκι» καραντίνας

Τουρκία: Δολοφονίες γυναικών κουκουλώνονται και «βαφτίζονται» αυτοκτονίες