Κόσμος

Τσερνόμπιλ: Η ζωή 34 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα (βίντεο)

τσερνομπιλ

Τσερνόμπιλ.

Η 82χρονη Βαλεντίνα Κουχαρένκο αποφάσισε να μην εγκαταλείψει το σπίτι της που βρίσκεται τώρα στην αποκλειστική ζώνη, όταν συνέβη η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας, στις 26 Απριλίου 1986.

Θυμάται τι συνέβη στον άνδρα της: «Ο άνδρας μου είδε μια έντονη λάμψη, καθώς δούλευε σε έναν πυργογερανό. Δεν έδωσε μεγάλη σημασία, γιατί αυτές οι λάμψεις συνέβαιναν συχνά. Αλλά στη συνέχεια, αισθάνθηκε να τον γαργαλάει ο λαιμός του. Το στόμα του είχε στεγνώσει. Είπε στους φίλους του: Δεν αισθάνομαι καλά. Και αυτοί του απάντησαν: πρέπει να πιεις βότκα. Έτσι κι έκανε. Το επόμενο πρωί ήρθαν οι γιατροί στο σπίτι με έναν μετρητή γκάιγκερ και μέτρησαν την ακτινοβολία στον θυρεοειδή του. Το επίπεδο ακτινοβολίας ήταν πολύ υψηλό».

Εκείνη την ημέρα ξέσπασε φωτιά στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου, προκαλώντας μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας. Απλώθηκε σε όλη την περιοχή. Το σύννεφο με τα ραδιενεργά σωματίδια δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά έφτασε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σε όλη την Ευρώπη.

Όσοι ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή. Δημιουργήθηκε μια απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων. Το δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε 31 άτομα. Χιλιάδες άλλα όμως πέθαναν στη συνέχεια λόγω της έκθεσης στη ραδιενέργεια και καρκίνων. Εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα μολυσμένης γης και νερών μετέτρεψαν το Πρίπιατ σε πόλη φάντασμα, όπου η φύση έχει καλύψει πλέον ολοκληρωτικά τα κτίρια.

Μερικοί όμως γύρισαν σ' αυτή την εγκαταλελειμμένη περιοχή και ζουν εκεί, εδώ και δεκαετίες. Σήμερα δια νόμου δεν επιτρέπεται να ζει κάποιος στην απαγορευμένη ζώνη.

Παρόλα αυτά διαβιούν εδώ 130-180 ηλικιωμένοι.

 

 

Ο καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ζωής και Περιβαλλοντικών Επιστημών της Ουκρανίας, Σεργκέι Ζίμπτσεφ θεωρεί ότι το έδαφος γύρω από το εργοστάσιο είναι ακόμη μολυσμένο: «Ακόμη και σήμερα οι άνθρωποι είναι πολύ εκτεθειμένοι στην ραδιενέργεια, ακόμη κι έξω από την Απαγορευμένη Ζώνη. Κυρίως οι χωρικοί. Συνεχίζει να είναι επικίνδυνο αυτό το περιβάλλον, ακόμη κι αν έχουν περάσει 30 χρόνια από το δυστύχημα. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις για να προστατεύσει τους ανθρώπους. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες που ζουν έξω από την Απαγορευμένη Ζώνη».

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το οικοσύστημα της περιοχής έχει αρχίσει να ανακάμπτει, στο πέρασμα των ετών. Ο 82χρονος Εβγκένι Μάρκεβιτς θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Άφησε το σπίτι του μετά την εκκένωση, αλλά επέστρεψε στη συνέχεια στη ζώνη του Τσερνόμπιλ: «Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να προσαρμόζεται σε όλα. Συνηθίζει και όλα είναι φυσιολογικά, από ένα σημείο και έπειτα. Έχουν περάσει 34 χρόνια από το δυστύχημα. Συμπληρώνονται 34 χρόνια σε έναν μήνα. Ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα».

 

euronews.com

Κόσμος

Η Ισπανία ανοίγει τα χερσαία σύνορά της με Γαλλία και Πορτογαλία

Ισπανία κορωνοϊός

Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας Ρέγιες Μαρότο ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην διέλευση των συνόρων με την Γαλλία και την Πορτογαλία από τις 22 Ιουνίου.

Οι αρχές έκλεισαν τα σύνορα για όλους, εκτός από τους Ισπανούς, τους εργαζόμενους από την άλλη πλευρά των συνόρων και τους οδηγούς φορτηγών στα μέσα Μαρτίου όταν η χώρα εισήλθε σε lockdown για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Η Μαρότο είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ισπανία πιθανόν θα άρει την καραντίνα για όσους εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορά της από την Γαλλία και έπειτα από την Πορτογαλία, αλλά πρόσθεσε ότι μένει να εγκριθεί το μέτρο.

Το ζήτημα του ανοίγματος των συνόρων είναι κομβικής σημασίας στην Ευρώπη καθώς οι χώρες που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία προσπαθούν να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους και επιτρέπουν σταδιακά την ελευθερία κινήσεων στην περιοχή χωρίς σύνορα της Σένγκεν.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να καταργεί τους περιορισμούς στα σύνορα από την 1η Ιουλίου αλλά τις τελευταίες ημέρες ανακοίνωσε ότι κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν νωρίτερα.

Η Μαρότο παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού σήμερα λέγοντας ότι οι αρχές πειραματίζονται στον τομέα του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και ο tour operator TUI πρόκειται να μεταφέρει 6.000 γερμανούς τουρίστες για να επισκεφθούν το ισπανικό αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων Νήσων γύρω από το νησί της Μαγιόρκα.

Η Γαλλία έχει ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ του ανοίγματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης από τις 15 Ιουνίου.

Η Πορτογαλία έκλεισε επίσημα τα σύνορά της μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλά η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι θεωρούσε πως θα παρέμεναν κλειστά μέχρι το τέλος του μήνα εξαιτίας των ισπανικών περιορισμών, οι οποίοι όμως τώρα θα αρθούν νωρίτερα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ