Κόσμος

Τσεχία-κορωνοϊός: Γέμισαν τα αποτεφρωτήρια λόγω της αύξησης των νεκρών

αποτεφρωτηριο

Τα αποτεφρωτήρια στην Τσεχία είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των θανάτων λόγω του κορωνοϊού, που ώθησε τη χώρα να καταγράψει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις στατιστικές της πανδημίας.

Εδώ κι εβδομάδες, η Τσεχία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC).

«Έχουμε υπερφορτωθεί, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι συνήθως», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιόσεφ Μέλικ, ιδιοκτήτης αποτεφρωτηρίου στην πόλη Ταμπόρ, στο κέντρο της χώρας.

«Η αύξηση είναι περίπου 40%. Ασχολούμαστε με τους οίκους ευγηρίας, όπου πεθαίνει η πλειονότητα των θυμάτων της Covid-19. Είναι σκληρό», πρόσθεσε.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων λόγω της Covid-19 στη χώρα μέλος της ΕΕ των 10,7 εκατ. κατοίκων κυμαίνεται γύρω στους 200. Ο μέσος όρος των θανάτων από όλες τις αιτίες ανέρχεται σε περίπου 300.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επιμνημόσυνων τελετών σημειώνει ότι η αποτέφρωση είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος στην Τσεχία, χώρα κυρίως αθεϊστική, που μετρά 27 τέτοιες μονάδες στο έδαφός της.

Η πανδημία «φυσικά επιβάρυνε όλα τα αποτεφρωτήρια», λέει ο Ίβο Φούρμαντσικ, διευθυντής αποτεφρωτηρίου στην πόλη της Οστράβας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη μονάδα αποτεφρώνονται περίπου 11.000 νεκροί τον χρόνο, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τους 12.500 το 2020 εξαιτίας της πανδημίας.

«Δουλεύουμε χωρίς σταματημό, κι από τότε που το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων συνέπεσε με τη συνηθισμένη φθινοπωρινή αύξηση του αριθμού των θανάτων, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα δυναμικότητας», τόνισε ο Φούρμαντσικ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάσκες και γάντια

Η πανδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους στη χώρα, έχει οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των σορών.

Ύστερα από οδηγία του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο, οι υπάλληλοι των γραφείων τελετών δεν καλλωπίζουν ούτε ντύνουν τους νεκρούς. Οι σοροί τοποθετούνται σε πλαστικούς σάκους, οι οποίοι στη συνέχεια απολυμαίνονται και τοποθετούνται στο φέρετρο.

«Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τα φέρετρα φορούν μάσκες και γάντια», εξήγησε ο Φούρμαντσικ.

Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό. Αρκετοί από τους εργαζόμενους στο αποτεφρωτήριο του Μέλικ ασθένησαν και τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι.

«Ακολουθούμε όλες τις συστάσεις, αλλά δεν μπορούμε απλά να αποτρέψουμε την μόλυνση. Οι υπάλληλοι είναι σε επαφή με την ασθένεια παρόλο που φορούν εξοπλισμό προστασίας», δήλωσε ο ίδιος.

Πρώτη γραμμή

Η κυβέρνηση της χώρας έχει συμπεριλάβει τους υπαλλήλους σε επιμνημόσυνες υπηρεσίες στην ομάδα των εργαζομένων που μάχονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην Covid-19.

«Συμμετέχουμε στη διαχείριση της κρίσης, όπως το ιατρικό προσωπικό ή, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων», δήλωσε η Ολντρίσκα Ντβοράτσκοβα, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας νεκροταφείων της Πράγας. «Είμαστε μια υπηρεσία που πρέπει να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτεφρωτήρια στην Πράγα έχουν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με άλλες περιοχές, αλλά η οργάνωση των τελετών έχει επηρεαστεί από τον περιορισμό των 10 ατόμων ανά κηδεία.

Σύμφωνα με τον Φούρμαντσικ, το μέτρο ανάγκασε την επιχείρησή του να προσαρμοστεί.

Όταν θέλουν να παρευρεθούν πάνω από 10 άτομα, απλά τους επιτρέπουν να αποχαιρετήσουν τον νεκρό πριν από την τελετή. «Στη συνέχεια, αποχωρούν και η ίδια η τελετή γίνεται αποκλειστικά παρουσία των στενών συγγενών», εξήγησε.

Κόσμος

Μαδρίτη - κορωνοϊός: Χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στα μέτρα

Μαδρίτη - διαδήλωση

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης εναντίον των περιοριστικών μέτρων των αρχών για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγγέλλοντας την«απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει».

Κραυγάζοντας «ελευθερία!», σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά εχθρική προς τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες, παρότι είναι νομικά υποχρεωτική η χρήση της στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία, που πλήττεται σκληρά από το τρίτο κύμα της πανδημίας — η χώρα της Ιβηρικής κατέγραφε 400 θανάτους την ημέρα κατά μέσον όρο αυτή την εβδομάδα.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», είπε η Μιλάγρος Σολάνα, συνταξιούχος, 71 ετών.

«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό (55.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, 2,5 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2) στην Ισπανία.

Δίπλα της, μια φίλη της έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο από ασθενείς με την COVID-19, όπου νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ορισμένοι διαδηλωτές εξάλλου καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολιασμού.

Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Νέο ρεκόρ θανάτων από κορωνοϊό

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων - Εμβολιάστηκε «κατ’ εξαίρεση»

Ρωσία: Προφυλάκισαν τη σύζυγο του Ναβάλνι