Κόσμος

Θετικός σε κορωνοϊό βοηθός της Βασίλισσας Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισσάβετ

Παραμένει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ο φόβος του κορωνοϊού καθώς προσωπικός βοηθός της βασίλισσας Ελισάβετ βρέθηκε θετικός.  

Η είδηση ότι μέλος του προσωπικού της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, αποκαλύπτεται μερικές μέρες μετά την πληροφορία ότι και ο πρίγκιπας Κάρολος βρέθηκε θετικός.  

Μέλος του προσωπικού που βρίσκεται σε στενή σχέση με τη βασίλισσα, καθώς μεταξύ άλλων βγάζει βόλτα τα σκυλιά της, βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Variety.  

Ο εργαζόμενος βρίσκεται στις υπηρεσίες της βασίλισσας τα τελευταία έξι χρόνια και το 2019 πήρε προαγωγή. Στα νέα του καθήκοντα είναι να παρέχει τα γεύματα στη βασίλισσα αλλά και να διαχειρίζεται την αλληλογραφία της.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο εργαζόμενος έχει καθημερινή επαφή μαζί της. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πότε διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό.  

Η βασίλισσα, η οποία έχει μετακομίσει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και πλέον μένει στο κάστρο των Γουίντσορ από τις 19 Μαρτίου, έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που την πλησιάζουν τις τελευταίες ημέρες, με τα περισσότερα μέλη της βασιλικής υπηρεσίας που εργάζονταν στο Μπάκιγχαμ, στο Γουίντσορ και το Σάντρινγκαμ να δουλεύουν πλέον από το σπίτι.  

Παρά τα μέτρα προφύλαξης για την προστασία της βασίλισσας, το παλάτι του Μπάκιγχαμ είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι η μονάρχης είναι «καλά στην υγεία της» και ότι το παλάτι ακολουθεί «όλες τις συμβουλές των ειδικών».  

Πιστεύεται ότι ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό, είδε τη βασίλισσα μετά τις 10 Μαρτίου, όταν βρέθηκε απέναντι από τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό- ο οποίος επίσης είναι θετικός στον κορωνοϊό- σε φιλανθρωπικό γκαλά.  

Την ίδια ώρα στη Βρετανία συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός με 1.228 νεκρούς.

 

Ελλάδα

Ξάνθη: Μαζικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε όλους τους πολίτες τεσσάρων δήμων

κορωνοϊός

Προληπτικές δειγματοληψίες (τεστ) για το νέο κορονοϊό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε όλους τους πολίτες των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Η απόφαση αυτή ελήφθη, χθες το απόγευμα, ύστερα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, το δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και το δήμαρχο Μύκης Ντελή Χουσεΐν Ριτβάν.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε η μέχρι σήμερα επιδημιολογική πορεία της πόλης της Ξάνθης και των όμορων δήμων της περιφερειακής ενότητας και έγινε αναφορά στα νέα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή. Έτσι, αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληψιών το τριήμερο 4-6 Ιουνίου από συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας που θα έρθουν στην Ξάνθη για το σκοπό αυτό.

Ο Δήμος Καβάλας και η Περιφέρεια ΑΜΘ, με ανακοινώσεις τους ενημερώνουν τους πολίτες των δήμων Μύκης, Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου να προσέλθουν στα σημεία που έχουν οριστεί προκειμένου να δώσουν δείγματα στα συνεργεία που έχουν δημιουργηθεί.

Συνολικά δεκαπέντε συνεργεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτιστικής Προστασίας θα βρίσκονται από σήμερα έως και το Σάββατο σε δέκα περιοχές στους κατά τόπους δήμους, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες δειγματοληψίες και να καταγράψουν τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών που θα προσέλθουν.

Η απόφαση για τις μαζικές δειγματοληψίες έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κοινή ανακοίνωση των πέντε Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι -μεταξύ άλλων-ζητούσαν την κατεπείγουσα διενέργεια μαζικού ελέγχου του πληθυσμού με τεχνική PCR για τον καθορισμό επιπολασμού της νόσου από την Covid-19 στο νομό Ξάνθης (λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε σχέση με τους όμορους νομούς), πριν από την άρση του περιορισμού ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Αναστάσιος Καραδέδος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ–ΜΠΕ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έστω και με κάποια καθυστέρηση γίνεται το αυτονόητο, καθώς καθημερινά παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στην Ξάνθη, συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας.

«Χθες το βράδυ», σημείωσε ο κ. Καραδέδος, «είχαμε μια συνάντηση με το δήμαρχο της Ξάνθης ώστε να συντονιστούν όλες αυτές οι προσπάθειες για τους μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσέλθουν να δώσουν δείγματα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε όλες τις εστίες που υπάρχουν ώστε στη συνέχεια να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και επιτέλους να σταματήσει να υπάρχει αυτή η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας».