Σε κλίμα έντονης συγκίνησης αλλά και πολεμικής αποφασιστικότητας, χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης για την κηδεία του ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Αλιρεζά Τανγκσίρι, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «αντίσταση μέχρι τέλους».
Η νεκρώσιμη πομπή πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα συμβολική ημέρα, καθώς συνέπεσε με την επέτειο της ανακήρυξης της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979, προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στο ήδη φορτισμένο κλίμα. Η παρουσία του πλήθους ήταν μαζική, με σημαίες, συνθήματα και πλακάτ που ζητούσαν «εκδίκηση» να κυριαρχούν.
Συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ένκελαμπ, στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι πολίτες φώναζαν συνθήματα υπέρ της ηγεσίας, με πιο χαρακτηριστικό το «Αλλάχ Ακμπάρ, Χαμενεΐ Ραχμπάρ», δείχνοντας τη συσπείρωση γύρω από το καθεστώς σε μια περίοδο έντονης σύγκρουσης.
Ο Τανγκσίρι, από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα τέλη Μαρτίου, γεγονός που έχει πυροδοτήσει νέο κύμα έντασης στη Μέση Ανατολή. Θεωρούνταν μάλιστα βασικός «αρχιτέκτονας» της στρατηγικής πίεσης μέσω των Στενών του Ορμούζ, μια περιοχή κρίσιμη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και την ενέργεια.
«Όσο κι αν χρειαστεί, θα συνεχίσουμε. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους παρευρισκόμενους, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα.
Η Τεχεράνη βρίσκεται ήδη υπό ισχυρή πίεση μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις από Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ, με τον πόλεμο που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου να κλιμακώνεται διαρκώς.
Το μήνυμα από την κηδεία ήταν ξεκάθαρο: η ιρανική κοινωνία, τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι της, εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη σύγκρουση, ακόμη και αν αυτή οδηγήσει σε μακροχρόνια και επικίνδυνη κλιμάκωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: