Κόσμος

Προκλητικός ο Ακιντζί: Συνομιλίες μόνο αν αλλάξουν νοοτροπία οι Ελληνοκύπριοι

ακιντζι

Με τις σημερινές συνθήκες δεν σκέφτεται να διορίσει νέο διαπραγματευτή δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί προσθέτοντας ότι ο λόγος γι’ αυτό «είναι πολύ ξεκάθαρος. Θεωρούμε ότι είναι σαν να μην έγινε τίποτα, όλα είναι όπως πριν, θα συνεχίσουμε για άλλα 50 χρόνια με τον ίδιο τρόπο».

O κ. Ακιντζί είπε πως οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επαναρχίσουν σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της.  Δεν τίθεται θέμα, συνέχισε, σήμερα ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής να διαπραγματεύονται για μέρες. «Θέλουμε μια διαδικασία επικεντρωμένη από δω και στο εξής στο αποτέλεσμα, με χρονικούς περιορισμούς και όχι ανοικτού τέλους».

Εάν, πρόσθεσε, υπάρξει αλλαγή της νοοτροπίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, αυτό εξηγηθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και μπορεί να βγει μια στρατηγική συμφωνία, τότε μπορεί να τεθεί θέμα διαπραγματεύσεων.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει ακόμη διορίσει νέο σύμβουλό του για το Κυπριακό που δείχνει ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει μια τέτοια άμεση ανάγκη. Όσο υπάρχει το Κυπριακό, συνέχισε, θα συνεχίσει και η αναζήτηση λύσης, ωστόσο δεν επιθυμεί επανάληψη που θα οδηγήσει τις πλευρές του ίδιου πλαισίου στο ίδιο σημείο. «Είναι αναπόφευκτο όσοι θέλουν την επίλυση του Κυπριακού να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Επειδή εμείς το θέλουμε γι’ αυτό το λέμε αυτό. Εάν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια μόνιμη λύση δεν είναι δικό μας φταίξιμο».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές αλλά και τον αντίπαλό του, Σταύρο Μαλά. «Ελπίζω ότι ο Αναστασιάδης στη δεύτερη θητεία του θα είναι πιο εποικοδομητικός και ρεαλιστής. Όλη αυτή τη διαδικασία την ζήσαμε μαζί. Υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης της προσέγγισής του».

Ανέφερε επίσης ότι μετά τις προεδρικές θα υπάρξει νέο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ και ο ίδιος θα διαβουλευθεί με την νέα «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους και την Τουρκία. «Ο νότος πρέπει επιτέλους να πάρει απόφαση: Έχει ή όχι πρόθεση να ζήσει μαζί μας σε αυτά τα εδάφη με έναν διαμοιρασμό ίσου καθεστώτος; Αυτό θα το δούμε. Θα περιμένουμε να μας δείξουν στοιχεία γι’ αυτό», κατέληξε.

Κόσμος

Μαδαγασκάρη: Ανοίγει το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο (βίντεο)

Τρισδιάστατο σχολείο - Μαδαγασκάρη

Εντός του έτους θα λειτουργήσει στη Μαδαγασκάρη το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρότζεκτ που αναμένεται να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Η ιδέα γεννήθηκε από την Maggie Grout η οποία ίδρυσε την εταιρεία Thinking Huts όταν ήταν 15 ετών σε μια προσπάθεια να κάνει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.

 

 

Έξι χρόνια αργότερα με την εταιρεία που δημιούργησε και τους συνεργάτες της ευελπιστεί ότι θα ανοίξει τις πόρτες τους στο πρώτο παγκοσμίως τρισδιάστατο τυπωμένο σχολείο έως το Δεκέμβριο του 2021, αν αυτό επιτραπεί από την πανδημία.

Οι τοίχοι του σχολείου θα κατασκευαστούν μέσου του 3D εκτυπωτή. Πρόκειται για ένα έργο που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελληνας κατασκευαστής έφτιαξε το πρώτο 3D εκτυπωμένο διώροφο σπίτι στην Ευρώπη

Η Γκουέρνικα σε 3D (βίντεο)

Κρήτη: Βράβευσαν τον μαθητή που έφτιαξε μόνος του 3D εκτυπωτή