Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο φωτογράφος του «Tank Man» την πλατεία Τιενανμεν

Image
τιενανμεν
 clock 12:08 | 14/09/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Ένας από τους φωτογράφους που τράβηξαν τη διάσημη φωτογραφία του «Τank Man», του άνδρα που αψήφησε τα τανκς και στάθηκε μπροστά τους κατά την εξέγερση στην πλατεία Τιενανμέν, στο Πεκίνο, πέθανε χθες σε ηλικία 64 ετών. Ο Τσάρλι Κόουλ πέθανε την περασμένη εβδομάδα, μόλις 30 χρόνια αφότου ο ίδιος και άλλοι τρεις φωτογράφοι απαθανάτισαν τη συγκλονιστική σκηνή.

Το 1990 βραβεύθηκε με τον τίτλο του Καλύτερου Φωτογράφου παγκοσμίως, χάρη στη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία έγινε σύμβολο των δημοκρατικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες χιλιάδες πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Η επίσημη εκδοχή του Πεκίνου έκανε λόγο για 200 νεκρούς, ενώ ξένα ΜΜΕ τοποθετούν τον συνολικό απολογισμό σε 3.000.

Η φωτογραφία ελήφθη από το μπαλκόνι γειτονικού ξενοδοχείου, με τηλεφακό, για λογαριασμό του περιοδικού Newsweek. Αναγνωρίζοντας την ισχύ της φωτογραφίας και πιστεύοντας ότι οι κινεζικές αρχές θα τον ψάξουν, έκρυψε το φιλμ στο μπάνιο του ξενοδοχείου. Λίγο αφότου τράβηξε τη φωτογραφία, αξιωματούχοι εισέβαλαν, όντως, στο δωμάτιό του και το έψαξαν εξονυχιστικά, χωρίς να κατορθώσουν να εντοπίσουν το φιλμ. Ολοι περίμεναν ότι ο άνδρας της φωτογραφίας θα έβρισκε τον θάνατο, ωστόσο αυτός, κρατώντας δύο τσάντες, πέτυχε να σταματήσει τη συστοιχία των τανκς. Στη συνέχεια, δύο άλλοι άνδρες τον έσπρωξαν στην άκρη. Εως σήμερα, η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Απαγορευμένη στην Κίνα

Ο έτερος φωτογράφος του «Tank Man», Τζεφ Ουάιντενερ, είχε μιλήσει παλιότερα για τη συγκεκριμένη φωτογραφία. «Ημουν τρομοκρατημένος όλη την ώρα. Είχα πάθει διάσειση, καθώς με είχαν χτυπήσει με μία πέτρα στο κεφάλι. Δεν ξέρετε πώς είναι να πρέπει να πάρεις το ποδήλατο και να διανύσεις δύο μίλια, προσπερνώντας σορούς νεκρών, καμένα αυτοκίνητα, ακούγοντας σποραδικά πυρά. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι: “Θεέ μου, γιατί βρίσκομαι εδώ πέρα;”. Είμαι σίγουρος, είτε το παραδέχονται είτε όχι, πως ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού πληθυσμού γνωρίζει το επεισόδιο με τον “Tank Man”. Η σκηνή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και είναι γελοίο που η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποκρύψει». Τα γεγονότα της Τιενανμέν παραμένουν ένα θέμα που προκαλεί παρεμβάσεις λογοκρισίας εκ μέρους των Αρχών, ενώ οι φωτογραφίες του «Tank Man» είναι απαγορευμένες στην Κίνα. 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis