Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Ο απόλυτος τρόμος των αμάχων και η φρίκη του πολέμου σε εικόνες

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας
 clock 19:39 | 30/10/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ έχει ξεπεράσει τους 8.000 - οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και ανήλικοι - καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώνει ένα "δεύτερο στάδιο" στον πόλεμο μετά την εισβολή αρμάτων μάχης και πεζικού στη Γάζα το Σαββατοκύριακο.

Image
γαζα

(Οι βομβαρδισμοί του Σαββατοκύριακου -που περιγράφονται από τους κατοίκους της Γάζας ως οι πιο έντονοι του πολέμου των τριών εβδομάδων- έθεσαν εκτός λειτουργίας τις επικοινωνίες στη Γάζα αργά την Παρασκευή, αποκόπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της από την επαφή με τον κόσμο)

 Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν σε τμήματα της Γάζας νωρίς την Κυριακή.

Image
γαζα

Οργανώσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχαν προειδοποιήσει ότι η έλλειψη επικοινωνιών στον θύλακα παρεμποδίζει τις προσπάθειες καταγραφής εγκλημάτων πολέμου και άλλων καταχρήσεων.

Image
γαζα

Το Ισραήλ επέτρεψε να φθάσουν στη Γάζα περιορισμένες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων. Γίνονται προσπάθειες να φτάσουν περισσότερα τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα στον θύλακα, ο οποίος δέχεται έντονους βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Παλαιστίνιοι μεταφέρουν προμήθειες τροφίμων κοντά σε αποθήκη της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στο Χαν Γιουνίς)

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Παλαιστίνιοι στη Ράφα απομακρύνουν το πτώμα ενός νεκρού παιδιού από κτίριο που καταστράφηκε από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας)

"Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική ώρα με την ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια κρίσιμα αναγκαία ανθρωπιστική παύση, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ έχει εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Νεπάλ Κατμαντού.

Image
γαζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έχουν κόψει τη Γάζα στα δύο - Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες το βόρειο τμήμα της Λωρίδας 

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύxτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ.Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές πηγές στη Γάζα δήλωσαν στο Sky News ότι η πολιορκημένη λωρίδα έχει διαιρεθεί και δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει κανείς από τα βόρεια προς τα νότια στον κύριο δρόμο Salah al-Din: «Αυτή τη στιγμή (οι ισραηλινές δυνάμεις) κόβουν τη Γάζα στα δύο. Ένα βόρειο και ένα νότιο κομμάτι» εξήγησε ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στη Γάζα. «Τα ισραηλινά τανκς και οι μπουλντόζες βρίσκονται στον κόμβο Νετσαρίμ».

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Προσωπικό έκτακτης ανάγκης και κάτοικοι ελέγχουν τις ζημιές στο σημείο των ισραηλινών χτυπημάτων σε σπίτια στο Χαν Γιουνίς)

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία. Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Image
γαζα

(Τρομακτικές είναι οι συνέπειες του πολέμου γαι τους αμάχους)

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτήρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Image
αμαχοι γαζα

(Χωρίς διέξοδο οι άμαχοι)
Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (...) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

BBC: Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν τη Γάζα «από τέσσερις κατευθύνσεις»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, φαίνεται πλέον ότι πραγματοποιούνται λιγότερες αεροπορικές επιδρομές στα νότια της Λωρίδας σε σχέση με νωρίτερα.

Image
γαζα

(Ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας έχει παραλύσει και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βασική διαβίωση των κατοίκων της περιοχής)

«Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ θέλει να επικεντρώσει την επιχείρηση στο βορρά και στην πόλη της Γάζας όπου έχει [αναπτύξει] άρματα μάχης από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις».

IDF: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς

Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς τις «τελευταίες ώρες», υποστήριξε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF). Οι μαχητές «κατέστρεψαν επίσης την υποδομή των τρομοκρατών» συμπεριλαμβανομένων θέσεων αντιαρματικών, δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Image
γαζα

«Οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες» έγραψε στο X.

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια αν θέλουν να ζήσουν. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ολόκληρη η λωρίδα έχει πληγεί από αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη του πολέμου και ότι πουθενά δεν είναι ασφαλές.

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό μεταφέρεται σε νοσοκομείο στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ στη νότια Λωρίδα της Γάζας)

Image
Πολεμος Ισραήλ - Γάζας

(Παλαιστίνιοι θρηνούν τους συγγενείς τους που σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, σε νεκροτομείο στο Χαν Γιουνίς)

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα.Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Image
γαζα

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου οι influencers και οι παραπλανητικές πρακτικές

Ηράκλειο: Η φωτιά στο σπίτι άφησε πίσω της... στάχτες και αποκαΐδια (φωτό)

Αυγενάκης: Ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis