Κόσμος

Κύπρος: Πολιτικές δοσοληψίες με το «αδελφό» κόμμα της Χρυσής Αυγής

Κυπριακό Αναστασιάδης

Όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης και το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ αναγνωρίζουν εμπράκτως πλέον στο ΕΛΑΜ και λόγο και ρόλο στη διακυβέρνηση του τόπου. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου, κατά τις οποίες το ΕΛΑΜ κατέστη τέταρτη πολιτική δύναμη, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του σε σχέση με το 2016, θα προεδρεύει πλέον μίας νεοσυσταθείσας ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής με αρμοδιότητα «το δημογραφικό ζήτημα». 

Προηγήθηκε την τελευταία εβδομάδα έντονο παρασκήνιο στη Βουλή με το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ να στηρίζει το ΕΛΑΜ, αλλά και να μη θέλει να χρεωθεί αποκλειστικά το ίδιο την απόφαση. Η θέση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ότι οι προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών πρέπει να δοθούν σε όλα τα κόμματα που κατάφεραν να εκλεγούν στη νέα Βουλή. Η συμπερίληψη του ΕΛΑΜ στον διάλογο για τις προεδρίες των επιτροπών και η παραχώρηση της ad hoc επιτροπής για το δημογραφικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, το οποίο επισημαίνοντας την πρακτική που ακολουθείται στο ευρωκοινοβούλιο, όπου κατόπιν συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων δεν παραχωρείται καμία προεδρία στην ακροδεξιά, ανακοίνωσε την πρόθεση του να μην συμμετέχει στις εργασίες της εν λόγω επιτροπής.

Πρόεδρος Βουλής με ακροδεξιές ψήφους

Είχε προηγηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής στις 10 Ιουνίου, όταν οι ψήφοι του νεοφασιστικού ΕΛΑΜ έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της υποψήφιας του κυβερνώντος ΔΗΣΥ για την προεδρία του σώματος, Αννίτας Δημητρίου. Η 36χρονη πολιτικός από τη Λάρνακα έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στη Κύπρο, εξασφαλίζοντας στη δεύτερη ψηφοφορία 25 ψήφους από το κόμμα της ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και τη ΔΗΠΑ, ένα νεοσύστατο κόμμα πρώην στελεχών του ΔΗΚΟ, πολλά από τα οποία συνεργάζονται ήδη με την κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Η σκιά της ακροδεξιάς ψήφου στην ανάδειξη της κ. Δημητρίου στην προεδρία της Βουλής έγινε ακόμα πιο βαριά τις επόμενες μέρες, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, απηύθυνε πρόσκληση και στον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, τον οποίο και δέχτηκε στο Προεδρικό στις 14 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι και στις Προεδρικές εκλογές του 2018, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συμπεριλάβει το ΕΛΑΜ στον προεκλογικό διάλογο, επιλέγοντας να απαντήσει σε σχετικό ερωτηματολόγιο του ακροδεξιού κόμματος.

Τρία χρόνια μετά, η Προεδρία Αναστασιάδη κατέγραψε πολλές επιδόσεις σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας, ανάμεσά τους το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τις επαναπροωθήσεις πλοιαρίων και τους αποκλεισμένους σε κλειστές δομές, αλλά και το Κυπριακό με τα κλειστά οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων στην Πράσινη Γραμμή για «ανακοπή των προσφυγικών ροών». Παρά την ακροδεξιά μετατόπιση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ αρνήθηκε οποιοδήποτε είδος συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα, διασώζοντας επικοινωνιακά το αντισυστημικό προφίλ του κόμματός του.

Ένα προφίλ που όλο και περισσότερο παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση ως ακροδεξιό δεκανίκι της κυβέρνησης Αναστασιάδη, υπενθυμίζοντας ότι οι ψήφοι του ΕΛΑΜ υπήρξαν καθοριστικές στις δύο κορυφαίες πράξεις της Βουλής, δηλαδή εκτός από την ανάδειξη του δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου της χώρας στις 10 Ιουνίου, στην έγκριση του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Χρυσή Αυγή της Κύπρου

Το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε το 2008. Αρχικά επιχειρήθηκε να εγγραφεί στο μητρώο κομμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών ως «Χρυσή Αυγή-πυρήνας Κύπρου», συναντώντας όμως  την άρνηση της πολιτείας. Έτσι επινοήθηκε η ονομασία Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο με Πρόεδρο τον Χρίστο Χρίστου, ο οποίος ήταν εκ των επίλεκτων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.  Τα παραπάνω αποκάλυψε ο ίδιος ο Χρίστου στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ για τις πολιτικές θέσεις του ΕΛΑΜ. Τότε ο Χρίστου δεν άφηνε περιθώριο παρερμηνείας τονίζοντας με στόμφο ότι «το ΕΛΑΜ είναι η Χρυσή Αυγή της Κύπρου».

Μετά τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Χρίστος Χρίστου και το ΕΛΑΜ βρέθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο για να διαμαρτυρηθούν για τις «παράνομες, αντισυνταγματικές και άδικες συλλήψεις». Η διάλυση της Χρυσής Αυγής ωστόσο έφερε την μεταστροφή της στάσης του ΕΛΑΜ έναντι της εγκληματικής οργάνωσης, με τον πρόεδρο του κυπριακού νεοφασιστικού κόμματος να δηλώνει ότι η συνεργασία των δύο κομμάτων διακόπηκε. Μόλις πρόσφατα μάλιστα το ΕΛΑΜ δια του εκπροσώπου του επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την δράση της Χρυσής Αυγής δηλώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν το ΕΛΑΜ να ευθύνεται για πράξεις και συμπεριφορές κομμάτων σε άλλες χώρες».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Μπόρις Τζόνσον: 19 Ιουλίου τέλος οι περιορισμοί για διακοπές σε "πορτοκαλί" προορισμούς

Κορωνοϊός - Ινδία: Ξεκινά ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων

Κόσμος

Κορωνοϊός: Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Εργαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπως ανέφερε σήμερα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία των ΗΠΑ Vir Biotechnology, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενων υψηλού κινδύνου με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμφωνία είναι μια ώθηση στην εργασία της GSK για πιθανές θεραπείες για την COVID-19 αφότου η εταιρία έπαιξε έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αντί να παρασκευάσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η GSK επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προσφορά βοήθειας σε άλλες εταιρίες και έχει συνεταιριστεί με τη Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η GSK επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη». Το φάρμακο περιλαμβάνεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε περίπου 200 συμβάσεις, για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση-πλαίσιο με την GlaxoSmithKline, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το sotrovimab (VIR-7831), εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβει είτε άδεια έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος είτε (υπό όρους) άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 281 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε λειτουργία οι 27 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος

Κορωνοϊός: Στα 2.874 τα νέα κρούσματα - 144 οι διασωληνωμένοι, 15 θάνατοι