Κόσμος

Kορωνοϊός -Σερβία: 111 νέα κρούσματα - 31 συνολικά οι νεκροί

Σερβία - Κορωνοϊός

Στην Σερβία σήμερα απεβίωσαν άλλα τρία άτομα ανεβάζοντας στους 31 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένας γιατρός που εργάζονταν στο νοσοκομείο της πόλης Τσούπρια. Η σερβική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι από τον κορωνοϊό απεβίωσαν και δύο Σέρβοι που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Τα νέα κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 111 ενώ συνολικά από τον Covid-19 προσβλήθηκαν 1171 άτομα.

Από σήμερα άρχισαν να εφαρμόζονται νέα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του ιού. Έτσι, απαγορεύτηκε η λειτουργία των κουρείων και κομμωτηρίων, των κέντρων άσκησης και γυμναστικής και των πρακτορείων στοιχημάτων. Εχθές βράδυ η αστυνομία κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προχώρησε στην σύλληψη μίας δημοσιογράφου η οποία αρθρογραφεί στην έγκριτη ειδησεογραφική ιστοσελίδα nova.rs με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η δημοσιογράφος σε άρθρο της για τις συνθήκες στο Κέντρο Κλινικής Ιατρικής της Βοϊβοντίνας (KCV) ανέφερε ότι δεν υπάρχει προστατευτικό υλικό για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και η κατάσταση είναι χαώδης. Η δημοσιογράφος επικαλέστηκε πληροφορίες από το εσωτερικό του νοσοκομείου και αρνήθηκε να αποκαλύψει τις πηγές της. Της επιβλήθηκε προφυλάκιση 48 ωρών ωστόσο, σήμερα το πρωί, ύστερα από παρέμβαση της πρωθυπουργού 'Ανα Μπρνάμπιτς αποφυλακίστηκε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους ομόλογους του της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αυτών βρέθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορωωονοϊού. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της προεδρίας της Δημοκρατίας ο Πούτιν υποσχέθηκε «σημαντική υλική βοήθεια όπως επίσης ιατρικό προσωπικό και συνεργεία για την απολύμανση δημόσιων χώρων». Βοήθεια στην Σερβία υποσχέθηκε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κυρίως σε πρώτες ύλες για την παραγωγή φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κορωνοϊού όπως επίσης και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης.

Ελλάδα

Πώς απελευθερώνονται οι πτήσεις από 15 Ιουνίου

Αεροδρόμιο Βενιζέλος

Σε καραντίνα 14 ημερών θα εξακολουθούν να μπαίνουν οι ταξιδιώτες που θα έρχονται στην Ελλάδα κι έχουν διαβατήρια εκτός των 29 χωρών, για τις οποίες «ανοίγουν» οι πτήσεις από τις 15 Ιουνίου στα δύο αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, με βάση τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τη διαδικασία με την οποία θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες από τις 29 χώρες που έλαβαν σήμερα το πράσινο φως, τόσο για τις εντός όσο και για τις εκτός Σένγκεν αγορές.

Αντίστοιχα, αναμένονται και οι σχετικές αεροπορικές οδηγίες (ΝΟΤΑΜ) από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τις πτήσεις εξωτερικού προς τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ΝΟΤΑΜ λήγουν στις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος ελέγχου της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα κι αυτός έχει να κάνει με το αποδεικτικό ταυτοποίησης του ταξιδιώτη και δεν μπορεί να είναι μία απλή δήλωση του τόπου κατοικίας του επισκέπτη, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να είναι αξιόπιστη, «γιατί σε αυτή την περίπτωση η όλη κατάσταση θα εξελισσόταν σε φιάσκο».

«Δεν θα είχε νόημα αλλιώς η λίστα αυτών που πληρούν τα επιδημιολογικά κριτήρια γιατί, σε κάθε άλλη περίπτωση, oι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα αεροδρόμια από αυτές τις 29 χώρες, ως ενδιάμεσα, για να εισέλθουν στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα» διευκρινίζουν από το υπουργείο Τουρισμού.  Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το ζητούμενο είναι «ο ελληνικός τουρισμός να ξανανοίξει τις πύλες του, σταδιακά, με υγειονομική ασφάλεια και προσοχή, για να υποδεχθεί τους επισκέπτες».

Την εξειδίκευση, σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, αναμένουν και τα δύο αεροδρόμια, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», όπου απελευθερώνονται πρώτα οι πτήσεις και δέχονται σταθερά πλήθος ερωτημάτων από ενδιαφερομένους ταξιδιώτες.

Στους επισκέπτες από τις 29 πρώτες χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο,  Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις υπόλοιπες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες, με υποχρεωτικά τεστ μέσα στον Ιούνιο σε επιβάτες από επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες προέλευσης.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται το δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης, με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στους νησιωτικούς και λοιπούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας η «πράσινη» λίστα θα είναι δυναμική και θα προστίθενται νέες χώρες όπου θα βελτιώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ από την 1η Ιουλίου, με την περαιτέρω απελευθέρωση των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, θα υπάρξει και η «κόκκινη» λίστα για τις χώρες, οι οποίες δεν θα έχουν ακόμη καλή επιδημιολογική εικόνα.