Κόσμος

Κορωνοϊός: Πρακτικές συμβουλές για ασφαλή ταξίδια

digital green pass

Η ΕΕ δίνει συμβουλές και καλεί για αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων που παρέχει, για ένα ασφαλές ταξίδι.

Οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν προφυλάξεις και να ακολουθήσουν υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των εθνικών αρχών και η ΕΕ έχει δημοσιοποιήσει οδηγίες και συστάσεις για ένα ασφαλές ταξίδι.

Στον εξής σύνδεσμο μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει τις τελευταίες ενημερώσεις, σχετικά με το καθεστώς των μετακινήσεων και των μέτρων ασφαλείας εντός της ΕΕ και ανά κράτος-μέλος.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID που διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια, αποτελεί έγκυρο αποδεικτικό για τον εμβολιασμένο, γι΄αυτόν που έχει κάνει πρόσφατα διαγνωστικό τεστ, το οποίο είναι αρνητικό, καθώς και γι' αυτόν που έχει νοσήσει πρόσφατα.

Οι εφαρμογές κινητού για την ιχνηλάτηση επαφών, παρέχουν τη δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού και ενημέρωσης των ατόμων που έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα.

Συγκεκριμένα Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας συνιστά τα ακόλουθα κατά την πτήση:

Μην ταξιδεύετε εάν έχετε συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Συμπληρώστε την κατάσταση υγείας σας πριν κάνετε check in και κάντε check in online εάν είναι δυνατόν
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές μάσκες προσώπου για το ταξίδι (συνήθως πρέπει να αλλάζονται κάθε τέσσερις ώρες)
Υπολογίστε χρόνο για επιπλέον ελέγχους και διαδικασίες στο αεροδρόμιο. Έχετε όλα τα έγγραφα έτοιμα
Φορέστε μια ιατρική μάσκα προσώπου, Επιμείνετε στην υγιεινή των χεριών και στην τήρηση των αποστάσεων
Βήχας ή φτέρνισμα σε έναν χαρτομάντηλο ή τον αγκώνα σας
Περιορίστε την κίνησή σας στο αεροπλάνο
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Στη Γαλλία o Παναγιωτόπουλος: Σήμερα η παραλαβή του πρώτου από τα 18 Rafale

Ν. Δένδιας: Επίσκεψη σήμερα σε Κύπρο και Ισραήλ

Κρήτη

Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ερευνητές του εμβολίου Sputnik V στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021,  στο πλαίσιο του κοινού έτους Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης, μαζί με Καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησε συνάντηση, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδη», με ομάδα ερευνητών – δημιουργών του εμβολίου Sputnik V, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Gamaleya» της Μόσχας,  με επικεφαλή την ιατρό – ερευνήτρια, Natalia Anatolyevna Nikitenko.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Γκαμαλέγια» της Μόσχας,   η κα Ordzhonikidze Maria Konstantinovna, Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Εθνικών Έργων στον Τομέα της Ιατρικής Μικροβιολογίας, μαζί με ομάδα δέκα Ερευνητών του Ινστιτούτου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης καλωσόρισε την ομάδα Ερευνητών στο Ίδρυμα και έδωσε το λόγο στην ερευνήτρια Daria Grousova, η οποία έδωσε διάλεξη με θέμα: “Sputnik V vaccine”. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ομάδας των ερευνητών και των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η συζήτηση εστιάστηκε στην αποτελεσματικότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου Sputnik V, σε θέματα βασικής έρευνας της δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου, καθώς και  σε θέματα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από πλευράς του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχαν, οι κ.κ. Στρατάκης Εμμανουήλ, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Αριστείδης Τσατσάκης , Καθηγητής Τοξικολογίας και Μέλος της Εθνικής Ακαδημίας  Επιστημών της Ρωσίας, Γκιζελή Ηλέκτρα, Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Κοφτερίδης Διαμαντής, Καθηγητής Γενικής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, Λιονής Χρήστος, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρίζος Απόστολος, Καθηγητής στον Τομέα Φυσικοχημείας, Σαρρής Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας, Σουρβίνος Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας,  Στυλιανάκης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Επιγενετικής, Τερσένοβ Άλκης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Στατιστικής,  Χαμηλός Γεώργιος, Καθηγητής Κλινικής Μικροβιολογίας - Μικροβιακής Παθογένεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 129 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Ασφαλή τα εμβόλια για τους καρκινοπαθείς

Κορωνοϊός: Τον Οκτώβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

ESPA BANNER