Κόσμος

Ισραήλ: Καμία συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τυχόν εγκλήματα πολέμου

Ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ δεν θα «συνεργαστεί» με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε μια έρευνά του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ αποφάσισε να μην συνεργαστεί με το ΔΠΔ», πιστεύοντας ότι «το ΔΠΔ δεν έχει τη νομιμότητα να ξεκινήσει μια έρευνα» κατά του Ισραήλ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσούντα ανακοίνωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη αφότου το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Τον Δεκέμβριο του 2019 είχε δηλώσει ότι υπάρχει «λογική βάση να πιστεύουμε ότι διαπράχθηκαν ή διαπράττονται εγκλήματα πολέμου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας». Ανέφερε ως πιθανούς δράστες όχι μόνο τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αλλά και ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η Χαμάς. Η Μπενσούντα είχε πει τότε ότι σκόπευε να ξεκινήσει έρευνα για το θέμα, μόλις οι δικαστές έκριναν αν το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε αυτήν την περίπτωση ή όχι.

Το εβραϊκό κράτος, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ, και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν επικυρώσει το καταστατικό ίδρυσής του, κατήγγειλαν την έναρξη αυτής της έρευνας. Αντιθέτως, η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση.

Στις 19 Μαρτίου, το δικαστήριο έδωσε στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους προθεσμία ενός μηνός για να ζητήσουν αναβολή της έρευνας.

«Οι στρατιώτες πολεμούν τρομοκράτες»

Η σημερινή ισραηλινή ανακοίνωση αναφέρει παράλληλα πως «ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι ενώ οι στρατιώτες του IDF (ισραηλινού στρατού) πολεμούν (...) τρομοκράτες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, το δικαστήριο της Χάγης έχει αποφασίσει να καταδικάσει το Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου είχε αρκετές συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας και πολιτικούς για να αποφασίσει τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην έναρξη της έρευνας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η έρευνα εστιάζει στην επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας

Αυτή η έρευνα αναμένεται να εστιάσει ιδιαίτερα στην ευρείας κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, με στόχο, σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος, να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφός του, και να καταστρέψει σήραγγες που σκάφτηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006.

Ο πόλεμος αυτός άφησε πίσω του περίπου 2.250 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, κυρίως αμάχους, και 74 νεκρούς, κυρίως στρατιώτες, στην ισραηλινή πλευρά.

Μετά την έναρξη της έρευνας του ΔΠΔ, ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός είχε αντιδράσει χαρακτηρίζοντας «αντισημιτική» και υποκριτική την απόφαση δικαστηρίου, σημειώνοντας πως η χώρα του «λαμβάνει κάθε προφύλαξη για να ελαχιστοποιήσει απώλειες αμάχων» στον αγώνα της κατά της «τρομοκρατίας».

«Ένας θεσμός που ιδρύθηκε για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύει όσους τα καταπατούν», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου στην ίδια ανακοίνωση.

Για «παραλογισμό» μιλάει ο Νετανιάχου

Σε ομιλία του χθες, Ημέρα του Ολοκαυτώματος, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την έρευνα του ΔΠΔ έναν «παραλογισμό».

Το ΔΠΔ, το μοναδικό μόνιμο δικαστήριο στον κόσμο για εγκλήματα πολέμου, ιδρύθηκε το 2002 για να εκδικάσει τα χειρότερα εγκλήματα παγκοσμίως όταν τα τοπικά δικαστήρια δεν είναι διατεθειμένα ή σε θέση να παρέμβουν.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν με το ΔΠΔ. Σήμερα ο Ομάρ Αουαντάλα, ανώτερος αξιωματούχος του Παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Στείλαμε την απάντησή μας στο ΔΠΔ». «Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ θα συνεχιστεί από το Κράτος της Παλαιστίνης, ως κράτος μέλος του δικαστηρίου, για να επιτευχθεί δικαιοσύνη για τα θύματα του παλαιστινιακού λαού και να καταστεί υπεύθυνο το Ισραήλ για τα εγκλήματά του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ντράγκι: Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του δικτάτορα Ερντογάν

Κόσμος

Μπάιντεν - Πούτιν: Συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

μπάιντεν πούτιν

Την πρώτη τους τηλεφωνική επαφή, μετά την ανταλλαγή «φιλοφρονήσεων» πριν μερικές εβδομάδες, είχαν την Τρίτη οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη διάρκειά της, ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα και παρότρυνε τον Ρώσο ομόλογό του να προωθήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα «ενεργήσουν σταθερά για την υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων» σχετικά με τις ρωσικές παρεμβάσεις στον κυβερνοχώρο και τις παρεμβάσεις τους στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμη, ο Μπάιντεν πρότεινε μια συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία σε ουδέτερο έδαφος «τους επόμενους μήνες» για να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Κλιμακώνει την κόντρα με τις ΗΠΑ η Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα, η Ρωσία αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες αντίπαλο, λέγοντας ότι τα πολεμικά τους πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα ως πρόκληση σχεδιασμένη για να δοκιμάσει τα νεύρα της Ρωσίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίπαλός μας και κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει την θέση της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Δεν βλέπουμε κανένα άλλο στοιχείο στην προσέγγισή τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Το σχόλιό του ήταν μια αιχμηρή απόκλιση από τη συνήθη γλώσσα που χρησιμοποιεί η Μόσχα, η οποία συχνά αναφερόμενη κατά το παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις χαρακτήριζε ως «εταίρο».

Δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία αναμένεται να καταπλεύσουν στην Μαύρη Θάλασσα την στιγμή που κλιμακώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών, στην οποία έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι σήμερα 14.000 άνθρωποι.

Νωρίτερα σήμερα, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε στο Ria Novosti ότι η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Άγκυρα για την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η επιχειρησιακή παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα έχει «χαρακτήρα ρουτίνας», οι ΗΠΑ συντονίζουν τις ενέργειες αυτές με την τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζoν Κίρμπι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Μάχη της Κρήτης: Ακυρώθηκε η προκλητική εκδήλωση μετά την κατακραυγή

Η Ηρακλειώτισσα επιστήμονας που μπήκε στη λίστα του Forbes

Τάι τσι: Ποια τα οφέλη του για την υγεία και το σώμα