Κόσμος

Η Τουρκία ξεσπά κατά της ΕΕ: Δεν έχετε εξουσία να ορίζετε θαλάσσιες ζώνες

τσαβούσογλου

Η Τουρκία ξέσπασε για μια ακόμη φορά κατά της ΕΕ, αντιδρώντας έντονα στη στήριξη που εκφράστηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι προωθεί τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ εγκάλεσε την ΕΕ αναφέροντας ότι δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες.

Και επανέλαβε ότι αυτή η στάση των δυο μέτρων και δυο σταθμών δεν θα αποτρέψει την Τουρκία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ολα αυτά, μετά τη θέση που καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής κατά της Αγκυρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, τόνισε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη. Επιπλέον, εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Τουρκία κατά ΕΕ: Δεν είστε διεθνές δικαστήριο

Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε διά στόματος Χαμί Ακσόι, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. «Με το πρόσχημα της αλληλεγγύης στα μέλη του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ για μία ακόμη φορά επέδειξε ότι προωθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και την ισότητα», δήλωσε αναφορικά με τη θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Οπως έχουμε ξαναπεί, η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να καθορίσει θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Με τον ίδιο τρόπο, η ΕΕ δεν είναι ένα διεθνές δικαστήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ δεν μπορεί να αποφανθεί για το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης που υπογράφηκε νόμιμα», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος και συνέχισε την επίθεση εναντίον ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου.

«Οταν η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, χωρίς δικαίωμα να είναι κανονικό κράτος και να εκπροσωπεί όλο το νησί, υπέγραφε συμφωνίες όπως το 2003, το 2007 και το 2010 με χώρες στην περιοχή, ενάντια στα συμφέροντα των Τουρκοκύπριων, η ΕΕ παρέμεινε σιωπηλή και όταν η Ελλάδα καταπατούσε τα δικαιώματα της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα, έκλεινε τα μάτια. Αυτή η συμπεριφορά της ΕΕ απέναντί μας τώρα είναι ένα νέο παράδειγμα της πολιτικής δυο μέτρων και δυο σταθμών που ακολουθεί», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν θα μας αποτρέψει από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
 

Κόσμος

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μειώθηκαν οι νεκροί και ο αριθμός των κρουσμάτων

κορωνοϊός, Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 135.586 Οι νεκροί έφτασαν τους 17.127 Παράλληλα, 24.392 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 132.547 και είχαν χάσει την ζωή τους 16.523 άνθρωποι ενώ 22.837 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 604 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.039 νέα κρούσματα. 1.555 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

3.792 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.718 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 61.557 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 52.325 και οι νεκροί 9.484. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 17.825 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.180. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 11.925, με 695 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού συνεχίζει να μειώνει την ταχύτητά του (569 λιγότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 32 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο . Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται.

Η Ιταλική Πολιτική Προστασία, πάντως, παρά τα ελπιδοφόρα αυτά στοιχεία, υπογραμμίζει ότι «τις ημέρες, πριν και μετά το Καθολικό Πάσχα, κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει, ούτε για μια στιγμή, ότι στην χώρα έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από δεκαεπτά χιλιάδες άνθρωποι». Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να τηρηθούν με τεράστια προσοχή, οι κανόνες και περιορισμοί που έχει ορίσει η κυβέρνηση Κόντε.