Κόσμος

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια 150.000 τόνους τροφίμων την ημέρα

τροφιμα

Οι Αμερικανοί πετούν στα σκουπίδια σχεδόν 150.000 τόνους τροφίμων την ημέρα, ή πάνω από 400 γραμμάρια κατά κεφαλήν, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, διευκρινίζοντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα προϊόντα που κατασπαταλώνται συχνότερα.

Τα τρόφιμα που καταλήγουν στους κάδους των σκουπιδιών καλλιεργούνται σε σχεδόν το 7% των αμερικανικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ενώ χρησιμοποιούνται δισεκατομμύρια λίτρα νερού για την παραγωγή τους, τονίζει άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE. Αντιστοιχούν στο 30% των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά κάθε Αμερικανός.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 39% του συνόλου των προϊόντων αυτών, ακολουθούμενα από τα γαλακτοκομικά (17%), το βοδινό (14%) και τα σιτηρά (12%).
Ανάμεσα στα προϊόντα που είναι λιγότερο πιθανό να πεταχτούν είναι τα τσιπς και άλλα αλατισμένα σνακ, τα έλαια, τα γλυκά και τα μη αλκοολούχα ποτά.

«Οι δίαιτες καλύτερης ποιότητας βασίζονται σε μεγαλύτερες αναλογίες φρούτων και λαχανικών, που πετιούνται κατά πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα τρόφιμα», εξηγεί η Μέρεντιθ Νάιλς, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, βοηθός καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.
«Το να τρώμε υγιεινά είναι σημαντικό και έχει πολλά οφέλη, αλλά όσο περισσότερο ακολουθούμε αυτές τις δίαιτες, τόσο περισσότερο πρέπει να έχουμε συναίσθηση της σπατάλης τροφίμων», προσθέτει.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε κυβερνητικά δεδομένα και έρευνες για τη σπατάλη τροφίμων από το 2007 ως το 2014, κάνει λόγο για «σημαντικές» συνέπειες για το περιβάλλον και τους γεωργούς εξαιτίας του φαινομένου.

Αυτή η σπατάλη «αντιστοιχεί σε παραγωγή» που γίνεται δυνατή χάρη στη χρήση 350 εκατομμυρίων κιλών ζιζανιοκτόνων και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου κιλών λιπασμάτων «κάθε χρόνο», σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Εξετάζοντας πιθανές λύσεις του προβλήματος, η μελέτη προτείνει να διδαχθούν οι καταναλωτές πώς να προετοιμάζουν και να αποθηκεύουν καλύτερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ορίζονται οι ημερομηνίες λήξης, καθώς και να ενταχθούν οι προσπάθειες αποτροπής της σπατάλης τροφίμων σε κυβερνητικά προγράμματα.

«Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που κρίνεται σε πολλά επίπεδα», επισημαίνει ο Ζακ Κόνραντ, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, στέλεχος της υπηρεσίας αγροτικής έρευνας της Βόρειας Ντακότας, η οποία υπάγεται στο ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
«Το να αντιμετωπιστεί με ολιστικό τρόπο θα γίνεται ολοένα πιο σημαντικό προκειμένου να βρεθούν βιώσιμοι τρόποι για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός παγκόσμιου πληθυσμού που αυξάνεται», προσθέτει ο ίδιος.

Κόσμος

Κορωνοϊός - Πορτογαλία : Σε κίνδυνο το σύστημα παροχής ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία

πορτογαλία κορωνοϊός

Τα νοσοκομεία στην Πορτογαλία που έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με COVID-19 κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμάρες έπειτα από την μερική κατάρρευση του συστήματος παροχής ιατρικού οξυγόνου στο δίκτυο ενός μεγάλου νοσοκομείου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης.

Συνολικά 53 ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν χθες, Τρίτη, το βράδυ από το Νοσοκομείο της Λισαβόνας Fernando Fonseca ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως το σύστημα παροχής οξυγόνου του.

Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου, αλλά το γεγονός ότι οι δεξαμενές δεν μπορούν να παράσχουν το ιατρικό οξυγόνο με την απαιτούμενη πίεση για τόσο πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, είπε ο Γκιμάρες στον ραδιοφωνικό σταθμό Observador.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα νοσοκομεία, και κυρίως στης Λισαβόνας, είναι ότι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις δυνατότητές τους… Είναι αυτό που αποκαλούμε ‘ιατρική των καταστροφών’ «, σημείωσε ο ίδιος.

«Παρέχουμε στους ασθενείς τις υπηρεσίες που μπορούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Η μόνη λύση είναι να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Το πρόβλημα είναι αν τα άλλα νοσοκομεία είναι επίσης πλήρη», προσθέτει.

Η Πορτογαλία, η οποία έχει καταγράψει 653.878 κρούσματα κορωνοϊού και 11.012 θανάτους, αγωνίζεται για να διαχειριστεί την αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τα Χριστούγεννα, με τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν τα δύο τρίτα των κλινών των ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν μετατρέψει τις καφετέριές τους σε θαλάμους για να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο.

Το Νοσοκομείο Fernando Fonseca ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το σύστημά του προμήθειας και διοχέτευσης ιατρικού οξυγόνου είναι πλέον σταθερό και υπό μόνιμη παρακολούθηση.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων Infarmed ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η χώρα έχει πλεόνασμα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και κάλεσε τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν αποθέματα για να αποφύγουν δυσκολίες.

Ο πρόεδρος των υγειονομικών αρχών της πρωτεύουσας Λούις Πίσκο δήλωσε σήμερα στο δίκτυο RTP ότι τα νοσοκομεία εργάζονται για να αυξήσουν τα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τα δίκτυα διανομής τους προκειμένου να αποφορτίσουν το δίκτυο, μια διαδικασία που εκτιμάται ότι απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες.

«Υπήρχαν περίπου 100 επιπλέον ασθενείς που εξαρτώνταν από τη λειτουργία του συστήματος οξυγόνου σε σχέση με όσους έπρεπε να υπάρχουν», είπε ο Πίσκο αναφερόμενος στο νοσοκομείο Fernando Fonseca.

Ειδήσεις σήμερα

Έρευνα του ΠΟΥ στην Γουχάν: Δωροδοκούν και εκφοβίζουν συγγενείς θυμάτων για να μην μιλήσουν

Εμβόλια: Η AstraZeneca αρνείται να συμμετάσχει σε συνομιλίες με την Κομισιόν

Μπιλ Γκέιτς: Έκπληκτος από τις θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία